31 Μαρτίου 2014

ΕΡΤ και ΕΡΤ3_δεν άνθισαν ματαίως τόσα θαύματα:

31/03/2014 , ώρα 21:00

cine ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ,  Εθνικής Αμύνης 1
Επικίνδυνο μονοπάτι
(On dangerous ground)
του Νίκολας Ρέι
-----------------------------------------------------
Η 33Η ΤΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗΣ ΤΗΣ ΕΡΤ-3


Η Ταινιοθήκη της ΕΡΤ-3 με τη μεγάλη επιτυχία της αποδεικνύει πόσο αναγκαία ήταν η ύπαρξή της για το σινεφίλ κοινό της Θεσσαλονίκης και ετοιμάζεται για κορυφαία αφιερώματα στον Ότο Πρέμινγκερ και στα ασπρόμαυρα, γαλλικά φιλμ- νουάρ.

Για την ώρα, με την 33η ταινία της συνεχίζει το μεγάλο αφιέρωμα Μαύρα μαργαριτάρια και κλείνει την υποενότητα Α.  Μπεζιρίδης: Ο ποιητής του προλεταριάτου, παρουσιάζοντας:

τη Δευτέρα 31 Μαρτίου στις 21:00 στον Αλέξανδρο (Εθνικής Αμύνης 1) πάντα με ελεύθερη είσοδο το αριστουργηματικό νουάρ του Νίκολας Ρέι Επικίνδυνο μονοπάτι (On dangerous ground, 1951, ΗΠΑ, ασπρόμαυρο), Από ένα βιβλίο του Τζέραλντιν Μπάτλερ ο Μπεζερίδης γράφει ένα ανατρεπτικό σενάριο. Παίζουν οι Ρόμπερτ Ράιαν, Αΐντα Λουπίνο.

Η εκδήλωση οργανώνεται με την καλλιτεχνική επιμέλεια του ΚΕΜΕΣ, ενώ η αίθουσα είναι  ευγενική παροχή της Περιφέρειας Κεντρικής  Μακεδονίας- Κέντρο Πολιτισμού.

Θα προλογίσει ο Αλέξης Ν. Δερμεντζόγλου, ενώ στους θεατές θα διανεμηθεί έντυπη κριτική παρουσίαση της ταινίας αλλά και βιογραφικό του Μπεζερίδη. Μετά το τέλος της προβολής θα ακολουθήσει μακρά συζήτηση με το κοινό ως ένα είδος λαϊκού πανεπιστημίου.

29 Μαρτίου 2014

Δικά μας: Για το "Delivery Boy" του Ηλία Κουτσούκου

Εκδόσεις Γαβριηλήδης, 2013


Το μέλλον δεν χαρίζεται σε κανέναν 

Του  Απόστολου Λυκεσά 


Τα κείμενα του Ηλία Κουτσούκου είναι φυτίλια ταχείας αναφλέξεως. Βρίσκονται στα όρια της αυτόματης γραφής και της ενστικτώδους αντίδρασης σε εξωτερικά ερεθίσματα. Είναι ατημέλητα αλλά διόλου απρόσεχτα. Χωράνε σε μια χαρτοπετσέτα αλλά κρύβουν σπασμένα ξυραφάκια.

Λάτρης και υπερασπιστής από παλιά της μικρής φόρμας, ο Κουτσούκος μονάζει πλέον στο ελάχιστο. Από το οπισθόφυλλο ήδη προαναγγέλλει για τον αναγνώστη: «Είναι εποχή για να λέμε λίγα. Με τα πολλά μπερδευόμαστε, μεγαλώνει η υπαρξιακή αγωνία, πληθαίνουν τα αδιέξοδα». Η μεγάλη αφήγηση στα κείμενα του Κουτσούκου ενυπάρχει μόνο ως καιόμενη χάρτινη μάζα των εποχών εκείνων που τα μυθιστορήματα διαβάζονταν κοντά στο τζάκι. Σήμερα υπάρχουν άλλες ανάγκες κραυγάζει. Και είναι τέτοιας έκτασης και μεγέθους οι ανάγκες αυτές που η καύση βιβλίων είναι μια πράξη σχεδόν υπερασπιστική της ανθρώπινης υπόστασης. Οι μυθιστορηματικοί ήρωες του παρελθόντος και του παρόντος έχουν άλλες προτεραιότητες από αυτές που η μεταμοντέρνα σαλονάτη εκδοχή ήθελε να επιβάλλει την τελευταία εικοσαετία. Οι άνθρωποι πρώτα πρέπει να ζεσταθούν άρα να μπαλώσουν τα αποφόρια τους και κυρίως να μην ρίξουν στη φωτιά τα κουρέλια της αξιοπρέπειας τους.

Διότι οι άνθρωποι είναι ξαφνικά πολύ μόνοι, όσο και ο συγγραφέας. Τους έχει απομείνει ένας άγγελος κατανόησης και παραφυσικά φαινόμενα τα οποία λειτουργούν ως αντιδραστήρια για να επιστρέψουν στην παιδική τους ηλικία η οποία θα τους θυμίσει ότι είχαν δίκιο τότε που φαντάζονταν και επιδίωκαν ένα άλλο κόσμο. Ένας κόσμος που δεν οικοδομήθηκε και φταίνε δυστυχώς οι ίδιοι γι αυτό και τα φτηνιάριακα προτάγματα που ακολούθησαν.
Η λογοτεχνία του Κουτσούκου απαντά με τον ίδιο ειρωνικά βίαιο τρόπο στις μέχρι πρότινος εκσυγχρονιστικές επιταγές: «πριν την λογοτεχνία έχω... μια δουλειά να κάνω». Η λυσσώδης αυτή αντιστροφή της απατηλής εκδοχής του «θαύματος» τις συνέπειες του οποίου ζούμε σήμερα φτάνει μέχρι καταργήσεως της λογοτεχνίας. Ή μήπως όχι;
Ο συγγραφέας γράφει για να βρίσει. Χυδαία. Καθότι η περιρρέουσα χυδαιότητα δεν απαντιέται έλλογα αλλά και η τακτική του υβρίζοντος στρουθίου επί δώματος είναι χωρίς αποτέλεσμα. Καλείται λοιπόν η γραφή να μεγεθύνει την βωμολοχία να της δώσει υλική υπόσταση να αναστηθεί η ίδια η ζωή, να δηλώσει την ύπαρξή της, να εγγράψει τον καθαρό θυμό με σαφήνεια για να μην διαφύγει στα πτερόεντα καθημερινά και κυρίως να μην μολυνθεί από τις συμβάσεις.
Ο βωμολοχικός θυμός, αφιλτράριστος, λιπόσαρκος από καλλιλογίες, αγγίζει την προφορικότητα, την υποδύεται ή κρύβει επιμελώς την ανάγκη που υπάρχει να ακριβολογήσει, να πετύχει όσα ένας βομβαρδισμός δεν κατορθώνει, αλλά μια σφαίρα επιτυγχάνει.
Αυτή η συλλογή κειμένων είναι μια αναφορά στην παιδική ηλικία ταυτοχρόνως όμως και συνταγή επιβίωσης συνταξιούχων ανδρών. Συνταγή η οποία περικλείεται στη λογική: διάβασε τα βιβλία που δεν έχεις διαβάσει ακόμη, κάνε σκανταλιές που δεν έκανες τα χρόνια της λογικής και δικαιολόγησε την ύπαρξή σου στη διαστημική σούπα ζώντας αντισυμβατικά διότι έτσι κι αλλιώς από τις συμβάσεις μέχρι τώρα μόνο κακομοιριές και αποτυχίες σου έλαχαν.
Τι είναι το ντελίβερι μπόι; Ένας αποτυχημένος που όμως δεν είναι κάθαρμα φιλοτομάρι με μερσέντες. Ή αλλιώς το τρακάρισμα μιας αποτυχίας που την φχαριστιέσαι με μια επιτυχία γουρουνότητας.
Τι είναι η καύση των βιβλίων; Τίποτα άλλο από μια πετυχημένη ανάγνωση λογοτεχνικών θριάμβων που ευτυχώς πέτυχαν να μάθουν αξιοπρέπεια στον αναγνώστη.
Τι σημαίνει να είσαι εκτός θέματος στην έκθεση για το πρώτο χιόνι; Ότι είσαι ένας γραφιάς που πριν καθίσεις να γράψεις μαζεύεις τα άντερά σου από τις μαχαιριές της αληθινής απόγνωσης που κυκλοφορεί τριγύρω και σκουπίζεις τα χέρια σου στις λευκές κόλλες.
Είναι ασέβεια έφηβος να ορέγεσαι σεξουαλικά μια Αργυρούλα την ώρα των θρησκευτικών;
Τι είναι μια ολόγυμνη δίμετρη Ουκρανέζα που κόβει βόλτες στο σαλόνι σου; Το κόκκινο ιππικό του Μπάμπελ που καταπίπτει στην χαράδρα του ορίζοντα.
Ποτέ μην πετάξεις του τόμους του Τολστόι διότι έχουν και κατασταλτικές ιδιότητες ενίοτε χρειαζούμενες καθότι ένα βιβλίο είναι πάντα ένα ...όπλο.
Ο Κουτσούκος γράφει την ζωή του ή ζει γράφοντας τα γεγονότα που τον ενδιαφέρουν. Παραφυσικά γεγονότα διαστέλλουν την πραγματικότητα κατά την μεριά του ανθρώπινου θαύματος ενόσω το αλτσχάιμερ παραμονεύει. Η ... δημιουργική γραφή ξακρίζει ερωτικές επιθυμίες και τις τοποθετεί στις πραγματικές τους διαστάσεις. Από κοντά αθώοι σταυροφόροι και άραβες πολεμιστές με κατανόηση συναντιούνται με ζιγκολό της σήμερον και βγαίνουν γυμνοί όπως ο άνθρωπος του Βιτρούβιου στην ίδια λεωφόρο όπου έκπληκτοι αυτοκινητιστές καλούνται να καταλάβουν πρώτα το νόημα της ύπαρξης τους κι ύστερα των εκπλήξεων που καραδοκούν μπροστά στα μάτια τους. Πολλές αναγνώστριες διαβάζουν έναν μισογυνισμό στα κείμενα του Η.Κ. αλλά όπως πολλές άλλες, αντιθέτως, ανακαλύπτουν ότι ο συγγραφέας απέναντι στην γυναικεία ομορφιά είναι παντελώς ανυπεράσπιστος.
Εν ολίγοις ο συγγραφέας με τα τελευταία του κείμενα αντιδιαστέλλει στην παθητικότητα που γεννά -ή από την οποία γεννιέται- η θλίψη την ενεργητικότητα του απελπισμένου. Στο κάτω κάτω της γραφής το μέλλον δεν χαρίζεται σε κανέναν και για το παρελθόν μην κλαίς εφόσον δεν αξίζει δυάρα τσακιστή.

Ο Απόστολος Λυκεσάς είναι συγγραφέας

  Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Αυγή" ΑΥΓΗ στις 13.10.2013


Της Αρχοντούλας Διαβάτη

Τριανταπέντε ιστορίες είναι το μενού από πικάντικες μικροϊαφηγήσεις, όπως μας τις παραδίδει σε έναν κομψό τόμο –και καλή αναγνωστική μας "όρεξη"– ο συγγραφέας Ηλίας Κουτσούκος – delivery boy, κατά το διήγημα που δίνει τον τίτλο στο βιβλίο.


Πρόκειται για  διαβολεμένα υπερβολικές, πρωτότυπες, βέβηλες και εκρηκτικές ιστορίες, όπου μέσα σε μια ισοπεδωτική και ισοπεδωμένη καθημερινότητα γραφική και εξωτική που θυμίζει –σε ατμόσφαιρα και ύφος– Μπουκόφσκι, Καββαδία, Σουρούνη, Σάλιντζερ και μπητ λογοτεχνία, κυοφορείται μια βραδυφλεγής ανατροπή.

4 Βιβλίο - Πρόδρομος Μάρκογλου, "Τα σύννεφα ταξιδεύουν τη νύχτα" / Οι αναγνώσεις μας (1ος χρόνος):

Πρόδρομος ΜάρκογλουΤα σύννεφα ταξιδεύουν τη νύχτα

Εκδόσεις Νεφέλη, 2011
30-11-2011
Βιβλίο 4ο
Πρόταση του Γιώργου Καλιεντζίδη


Νίκος Ματενίδης.
Κλείνοντας το βιβλίο, ήρθε στο νου μου, ο στίχος του ποιητή,"Άραγε να ναι η μοναξιά, σ' όλους τους κόσμους η ίδια".

Κομμάτια παζλ της μοναξιάς, που συγκροτούν τελικά τον εαυτό μας.
Μικρές διαψεύσεις, για σχέδια που δεν ευόδωσαν.
Σ' αυτή τη μαιανδρική περιπλάνηση της μοναξιάς, μέσω των διηγημάτων, αφήνομαι και έρχονται εικόνες.
Εικόνα 1η. Γραμμα του Τσε προς συντρόφους. 
Εγώ, που διαμόρφωσα την ιστορία, ευχή μου είναι, με μια Αλέκα και μια Βάσω δίπλα σας , να μελετάτε την ιστορία.
Και όταν σταθείτε στα σύνορα μιας χώρας, σαν ελευθερωτές, πάντα μια jaguar να σας ξεναγεί σ' αυτήν.
Εικόνα 2η    
Τον Μιχαήλ να σαγηνεύεται με τα πουλιά που ελευθερώνει.  Ενώ από το ράδιο , ακούει την Ασμαχάν, να μεταφράζει τους κελαϊδισμούς, σε μουσικές νότες.
Και την Φευ Ρουζ να τα καλεί με την φωνή της, στους κέδρους του Λιβάνου, να ξαποστάσουν στα κλαδιά τους.
Τον βλέπω να την ζητά ραντεβού στην "Μυροβόλο ανοιξη'', αλλά αυτή από λάθος να βρίσκετε στο "μικρο καφέ".
Όμως χαλά η εικόνα.  Σαν  γάτα, η Ανίκα , κατασπαράζει την δεκοχτούρα, γλείφει την ρόδινη γλώσσα της, μετά την εξόντωση της λείας της.
Εικόνα 3η 
Σκύβω στο μάτι της μηχανής, καδράρω, έτσι ώστε  το καρέ να γεμίσει, με την δαμασκηνί θηλή της.
Η φωτοσκίαση κινείται στους ρυθμούς του πιάνου του Herbie Hancock.
Δίπλα μου ο Αντονιόνι, ρυθμίζει την επόμενη σκηνή.
Νιώθω ένα ρίγος στο κορμί μου.  Άραγε θα αποτυπωθεί στο σελιλόϊντ ο ερεθισμός μου?
Εικόνα 4η  
Ο Γιάννης Γκάμαρος...
Όμως πάλι περίσσεψε ο αριθμός.    Ο μαθηματικός συντονιστής , ξέρει καλά να μετρά λέξεις.
Ας κρατήσω το γιούσουρι...    Αφού όλα τα σχέδια θα διαψευστούν.
                                                                                                          

28 Μαρτίου 2014

50 Βιβλίο - Σουζάννα Ταμάρο ," 'Οπου σε πάει η καρδιά" /Οι αναγνώσεις μας (3ος χρόνος)

Σουζάννα Ταμάρο, Όπου σε πάει η καρδιά

Ξενόγλωσσος τίτλος: VA' DOVE TI PORTA IL CUORE
Μετάφραση: 'Ερη Κανδρή
Εκδόσεις: Ωκεανίδα, 1995
19/3/2014
Βιβλίο 49ο
Πρόταση της Χριστίνας Κελεσίδου 

 

Αρχοντούλα Διαβάτη
Κατ’ αρχήν είναι αυτή η γκρίζα σειρά της ΩΚΕΑΝΙΔΑΣ, μια «γυναικεία σειρά» με «μοδάτα» βιβλία που πριν τριάντα χρόνια είχα υποκύψει στη γοητεία της. Είχα διαβάσει την ΣΟΥΖΑΝΝΑ ΤΑΜΑΡΟ, με την συμπαθητική φωτογραφία της στο αφτί του βιβλίου. Να τη διαβάζω τώρα μετά από τόσα χρόνια δεν είναι η ίδια αίσθηση. Στο ύφος των μονολόγων, στους οποίους είναι συναρθρωμένο το μυθιστόρημα, βρίσκω κάτι από την αφέλεια του σινερομάντζου: μοδάτο, αναμενόμενο και «πεποιημένο», φτιαχτό, κατασκευασμένο για να αρέσει, ένα εγχειρίδιο αυτογνωσίας και αυτοβοήθειας με διδακτισμό και έναν μυστικιστικό αέρα από ανατολικές φιλοσοφίες που ήταν της μόδας κάποτε. Η μόδα της αυτοανάλυσης και της ψυχανάλυσης, η αυστηρότητα του ρωμαιοκαθολικισμού στην οικογένεια, η υποκρισία και η στεγνότητα της αστικής τάξης διατρέχουν τη μυθοπλασία, και η μοντέρνα προσέγγιση των πραγμάτων μαζί με την σεξουαλική και όχι μόνο απελευθέρωση είναι η ακριβή παρακαταθήκη από μια γενιά στην επόμενη, που διατρέχει ένα επιστολικό μυθιστόρημα φτιαγμένο για μπεστσέλερ. Υπάρχει η εύκολη αφήγηση, η επιδειξιομανία καλών αισθημάτων για ζώα και πουλιά και δέντρα - τη βελανιδιά - ξερολισμός, γνώση διαφόρων τομέων του επιστητού και διάφορες ρήσεις που διατρέχουν ως θέσφατα το βιβλίο για την ψυχή,την καρδιά, τη συνείδηση και τον πόνο, ένα αληθινό κήρυγμα με ενδιαφέρουσες ιδέες και συχνά έξυπνα συμπεράσματα που όμως είναι μόνο στα όρια της λογοτεχνίας. 
 ( Πάντως ένιωσα αρκετή ανησυχία μήπως και δεν μεγάλωσα σωστά τους γιους μου- εγχειρίδιο αυτοβοήθειας γαρ- και ποιο δρόμο παίρνουν άραγε στη ζωή- βρίσκοντας στη δύσκολη σχέση της αφηγήτριας με την Ιλάρια αλλά και την εγγονή της κοινά στοιχεία με τη δική μου σχέση μαζί τους....).


27 Μαρτίου 2014

Ανακοινώθηκαν τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας


Ανακοινώθηκαν τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας* 2013, η ανώτατη λογοτεχνική διάκριση που αποδίδεται σε λογοτέχνες από το ελληνικό κράτος. Τα βραβεία αφορούν στις εκδόσεις έτους 2012 και έχουν ως εξής:



ΜΕΓΑΛΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
στον Δημήτρη Ραυτόπουλο (βλ.biblionet)για το σύνολο του έργου του.

26 Μαρτίου 2014

Δικά μας: Το ονειρικό ταξίδι της φυσαρμόνικας

Η άνοιξη έρχεται και φέτος στις Βιβλιοθήκες του Δήμου Θεσσαλονίκης με τις Εαρινές Ημέρες Βιβλιοθηκών 2014.

Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28.03.2014
20:00| Το ονειρικό ταξίδι της φυσαρμόνικας

Εκδήλωση, ατμόσφαιρας και ευαισθησίας.
Ένα αφιέρωμα στη μελωδία της φυσαρμόνικας που επενδύει και ανυψώνει το λόγο αλλά και στις λέξεις που συχνά οδηγούν τη μουσική σε μαγικά μονοπάτια!
Θα μιλήσουν οι :
Πάρις Παρασχόπουλος, συνθέτης: Η φυσαρμόνικα και η ιστορία της. Η τεχνική και το ονειρικό ταξίδι.
Γιώργος Καλιεντζίδης, ποιητής-δημοσιογράφος: Η μουσική της ποίησης και η ποίηση της μουσικής
Βάσω Μπρατάκη, ποιήτρια-νηπιαγωγός: Το άγγιγμα της φυσαρμόνικας στην ποίηση. Θα απαγγείλει το ποίημά της «Ο Ποιητής».
Αλέξανδρος Τριανταφύλλου, δημοσιογράφος-μουσικός: Η μαγική ονειρική διαδρομή από το 1993 μέχρι σήμερα και ο συνδυασμός της μουσικής με την ποίηση και γενικότερα τη λογοτεχνία.
Συμμετέχουν σε μουσικοθεατρικό δρώμενο οι ηθοποιοί:
Μόνικα Αϊβαζόγλου , Μαριάννα Καλαϊτζή και Βασίλης Σεϊμένης.
Η είσοδος είναι ελεύθερη

25 Μαρτίου 2014

ΕΡΤ και ΕΡΤ3_δεν άνθισαν ματαίως τόσα θαύματα:

26/03/2014 , ώρα 21:00
cine ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ,  Εθνικής Αμύνης 1
Φιλησέ με μέχρι θανάτου
(Kiss me deadly)
του Ρόμπερτ Όλντριτς 
-----------------------------------------------------
Η 32Η ΤΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗΣ ΤΗΣ ΕΡΤ-3

ΤΙΜΗ ΣΤΟΝ ΜΠΕΖΕΡΙΔΗ (σενάριο)
  
Με το τέλος των επτά μηνών προβολών, με την 32η ταινία της η Ταινιοθήκη της ΕΡΤ-3 περνάει σε πιο εξειδικευμένα αφιερώματα ως προσφορά στους πολυπληθείς θεατές που ενδιαφέρονται και για τις συζητήσεις.

Συνεχίζοντας το μεγάλο αφιέρωμά της Μαύρα μαργαριτάρια, θα περάσει σε μια υποενότητα των ταινιών, τιμώντας το μεγάλο Έλληνα σεναριογράφο του Χόλιγουντ Άλμπερτ Ισαάκ Μπεζερίδη.

24 Μαρτίου 2014

2 Βιβλίο - Γιάννης Μακριδάκης, " Ήλιος με δόντια" / Οι αναγνώσεις μας (1ος χρόνος)

Γιάννης Μακριδάκης, Ήλιος με δόντια

Βιβλιοπωλείον της ΕΣΤΙΑΣ, 2010
2-11-2011
Βιβλίο 2ο
Πρόταση της Ανθής Καραμανλή


Μαρία Ντόντση
«Τίποτε δεν σε κάνει τόσο κακό
όσο η δυστυχία»
ΣΤΑΝΤΑΛ

«Ω μητέρα / με τα πολλά πρόσωπα / σ' εσένα βαδίζω /
που με εξαίσιο τρόπο / τρέφεις θηρία»
ΜΑΡΙΑ ΛΑ'Ι'ΝΑ 

Μια ιστορία, αναζητώντας την χαμένη αθωότητα, τις ελάχιστες εγγυήσεις των σχέσεων, που έχουν κι αυτές χαθεί, με απώτερο αίτημα την ανεύρεση της Αγάπης. Μέσα σ' ένα κλίμα θανάτου, έξοδοι του κεντρικού ηρώα, υπογραμμίζουν την αποξένωση από το περιβάλλον του, πράγμα που εντονότερα το αισθητοποιεί η εχθρική στάση των τρίτων απέναντι του κι ας αναζήτα συνεχώς απεγνωσμένα την παρουσία του Άλλου, χωρίς να μπορεί να συναντήσει τον διπλανό του. Η μόνωση αποτελεί για τον ηρώα συνθήκη ύπαρξης, αλλά και η καταδίκη του να κινείται μέσα σε μια άβυσσο, χωρίς ανάπαυση και διέξοδο.
Από την πρώτη σελίδα βρισκόμαστε μπροστά σ’ ένα συνεχές παραλήρημα, σ' έναν λόγο πληθωρικό, προσπαθώντας ο ήρωας να βρει τη συνεχεία της μνήμης του τέλους της ιστορίας του, μεταδίδοντας μας την επιθανάτια αγωνία του. Μια ζωή καμωμένη από λιγοστό φως, μισοσκόταδο και σκοτάδι. Οι σχέσεις ανάμεσα στους ανθρώπους δίνουν τον τόνο, έντονα χρωματισμένες από το γεγονός, ότι δεν είναι η προοπτική της ζωής, αλλά του θανάτου που δεσπόζει. Τις χαρακτηρίζει δυστυχία, σκληρότητα κι απανθρωπιά. Βλέπεις και το φως, πνοές τρυφερότητας και συμπόνιας, που δεν αλλάζουν όμως την ασφυκτική ατμόσφαιρα του μισούς και της σκληρότητας.
Ο ήρωας αφού χόρτασε γκρεμούς, δικαιώνεται ως απών πια.


21 Μαρτίου 2014

Eπετειακά: Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης
μέλη της Λέσχης μας μοιράζονται
αγαπημένα
ή δικά τους ποιήματα

 

Νίκος Γρηγοριάδης (1931-2012)
Δειγματοληψία Β΄, 1η έκδοση Κώδικας, Αθήνα 1996
ΚΑΙ ΠΟΥ ΜΙΛΩ

Και που μιλώ το ξέρω είναι ανώφελο
-ακούει ο καθένας αυτό που είναι έτοιμος
ν’ ακούσει. Τ’ άλλα περαστική βουή,
για λίγο ναρκώνουν τις αισθήσεις
κι ύστερα η ταραχή
και το φτερό του έρωτα μουσική
σκέπη.

Μόνος και πάλι με τον ουρανό.

(επιλόγή του Γιώργου Καλιεντζίδη)
 ---------------------------

20 Μαρτίου 2014

ΕΡΤ και ΕΡΤ3_δεν άνθισαν ματαίως τόσα θαύματα:

20/032014 , ώρα 21:00
cine ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ,  Εθνικής Αμύνης 1
SHOCK CORRIDOR
του Σάμουελ Φούλερ 
-----------------------------------------------------

Η 31Η ΤΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗΣ ΤΗΣ ΕΡΤ-3

ΤΟ ΝΟΥΑΡ ΣΟΚ ΤΟΥ ΦΟΥΛΕΡ

Είναι τελικά το 31τυχερός αριθμός; Η Ταινιοθήκη της ΕΡΤ-3 επιχειρεί να το αποδείξει, μια και η 31η ταινία της είναι ένα κορυφαίο αριστούργημα που αναμένεται να ενθουσιάσει. 

19 Μαρτίου 2014

Ευρήματα: www.openarchives.gr

Με αφορμή την σημερινή συζήτηση μας για την σύγχρονη Ιταλική Λογοτεχνία με την προσκεκλημένη μας κυρία Monica Zecca, Διευθύντρια του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου, στα πλαίσια της ανάγνωσης του βιβλίου της Susanna Tamaro "Οπου σε πάει η καρδία" μοιραζόμαστε έναν πολύτιμο σύνδεσμο  πλοήγησης σε έγκριτο ελληνικό ψηφιακό περιεχόμενο επιστήμης και πολιτισμού.

Πρόκειται για το  www.openarchives.gr/, την πρώτη μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών ανοικτής πρόσβασης, η οποία σχεδιάστηκε, υλοποιήθηκε και τέθηκε σε λειτουργία το 2006 από τον Ευάγγελο Μπάνο. Από τo 2011 τo Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (EKT) ανέλαβε τη συντήρηση και τη διάθεση της υπηρεσίας και την περαιτέρω ανάπτυξή της με νέα χαρακτηριστικά.

Γράφοντας στο πεδίο αναζήτησης τις λέξεις-κλειδιά ιταλική λογοτεχνία ανακαλύψαμε την διδακτορική διατριβή της Ζωγραφίας Ζωγραφίδου Η ΜΕΤΑΦΡΑΣΜΕΝΗ ΙΤΑΛΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ , για την οποία και μας παρέχονται οι παρακάτω δυνατότητες: 

Στιγμές

Tης Χριστίνας Βουμβουράκη
ΒΟΛΤΑ (Δημ.Γούναρη) ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2013
Μια γάτα έρχεται απ' την πόρτα της βεράντας και τρίβεται στα πόδια μου να την ταΐσω.
Αρπάζει το κρέας που της ρίχνω, μα όταν σκύψω για να τη χαϊδέψω, τραβιέται πίσω και μου βγάζει νύχια. Παράξενο· τα πόδια μου τα εμπιστεύεται, μόνο τα χέρια μου φοβάται.
Μα ίσως να 'ναι σοφή: από τα πόδια, το πολύ να φάει κλοτσιά, ενώ τα χέρια μπορεί και να την πνίξουν.
Άγρια γάτα· τάχα δεν ξέρει από χάδια, ή μήπως ξέρει και γι' αυτό τραβιέται;

Ντίνος Χριστιανόπουλος
ΓΑΤΑ [από τα Πεζά ποιήματα, Θεσσαλονίκη, Ιανός 2004]
biblionet

18 Μαρτίου 2014

1 Βιβλίο - Στρατής Τσίρκας, " H Λέσχη" / Οι αναγνώσεις μας (1ος χρόνος)

Στρατής Τσίρκας, Η Λέσχη

Εκδόσεις Κέδρος, 1995
6 & 19 -10-2011
Βιβλίο 1ο
Πρόταση του Γιώργου Καλιεντζίδη


  
Χριστιάνα Βέλλου:
Είναι  εκπληκτικό το πώς κατάφερε  σ΄ ένα  βιβλίο να συνδέσει τρία ανόμοια πράγματα: σαρκική αγάπη, πλατωνική αγάπη και ιδεολογική αγάπη με τέτοια μαεστρία  ώστε να είναι τόσο ομαλά και  συνάμα να διατηρούν καθένα τη διάστασή του. 

Ιφιγένεια Θεοδωρίδου:
Με την «Λέσχη» ο Τσίρκας κάνει τα βιώματα του υψηλή λογοτεχνία –«μιλάει για τη δική του αλήθεια με όρους τέχνης».

Χριστίνα Κελεσίδου:
Νομίζω ότι ο Τσίρκας εμπλέκει με μεγάλη μαεστρία τους ήρωες του μέσα σε αυτό το πολεμικό σκηνικό και όπως οι μεγάλοι συγγραφείς, εξακολουθεί να είναι διαχρονικός ως προς τους ανθρώπινους χαρακτήρες αλλά και ως προς τα ιστορικά γεγονότα. 

Της Μαρίας Τριανταφυλλίδου

17 Μαρτίου 2014

Τώρα διαβάζουμε: 'Οπου σε πάει η καρδία / Σουζάννα Ταμάρο


'Οπου σε πάει η καρδία / Σουζάννα Ταμάρο
Ξενόγλωσσος τίτλος: VA' DOVE TI PORTA IL CUORE 
Μετάφραση: 'Ερη Κανδρή
Εκδόσεις: Ωκεανίδα, 1995        
(σελ:194)  

16 Μαρτίου 2014

49 Βιβλίο - Tόμας Μπέρνχαρντ, "Οι φτηνοφαγάδες" / Οι αναγνώσεις μας (3ος χρόνος)

 Τόμας ΜπέρνχαρντΟι φτηνοφαγάδες

Ξενόγλωσσος τίτλος: DIE BILLIGESSER
Μετάφραση: Βασίλης Τομανάς
Εκδόσεις: Νησίδες, 1988
5/3/2014
Βιβλίο 48ο
 Πρόταση της Χριστιάνας Βέλλου



 Παντελής Τρακίδης: 
Για τους  Φτηνοφαγάδες. Την τράβηξα έξω από ένα παράθυρο στην Κάρπαθο.


Βιολέττα Παπαδοπούλου:  
Οι φράσεις του καταλαμβάνουν 1-2 σελίδες, η γραφή του είναι σπειροειδής, επαναλαμβάνονται οι ίδιες λέξεις ή προτάσεις συνέχεια, στην αρχή πιο συχνά και όσο προχωράει λιγότερο, δημιουργώντας μιαν αίσθηση μουσικότητας (ειδικά αν διαβαστεί το κείμενο φωναχτά)  ή ένα νοερό θέαμα των κύκλων που δημιουργεί μια πέτρα, όταν την ρίχνουμε στο νερό. Δεν υπάρχουν δε, πουθενά παράγραφοι.Τα παραπάνω καθιστούν την ανάγνωση δύσκολή, αλλά, αν ξεπεραστεί η αρχική δυσκολία, βλέπουμε να αναπτύσσεται και να περιγράφεται  στην πορεία όλη η γελοιότητα της ανθρώπινης ζωής, με τα προσωπεία που φορούμε για να την αντέχουμε.
Μέσω των σκέψεων του Κόλερ, του κεντρικού μονόχνοτου και εμμονικού ήρωα, γίνεται κοινωνική κριτική και συνεχής πολεμική από αναρχική σκοπιά, με μια παραληρηματική γραφή, που δεν αφήνει τίποτε όρθιο: ούτε τους δασκάλους-καθηγητές, που υπονομεύουν-καταστρέφουν-εκμηδενίζουν την φύση όλων των ατόμων, ούτε τους μικροαστούς Φτηνοφαγάδες, εμπόρους ή βιοτέχνες (ο Βίνινγκερ και ο Γκόλντσμιθ), ούτε τους αυτοδημιούργητους υπαλλήλους (ο αποθηκάριος Γκριλ), που βυθισμένοι στην αιώνια ρουτίνα τους, τρώνε για χρόνια το πιο φτηνό φαγητό, ούτε την οικογένεια, λέγοντας ότι  μισούσε όσα είχαν σχέση με την οικογένεια ή με την καταγωγή, ούτε την ένταξη του ατόμου σε οποιαδήποτε κοινότητα.
Μου θύμισε μερικές φορές τους εξαθλιωμένους ήρωες του Ντοστογιέφσκι ή τις σκέψεις του Σάλιντζερ, ενώ μου δίνει την εντύπωση ότι μέσα από όλη αυτή την ανθρώπινη περιπέτεια αναζητάει εναγωνίως την ανθρώπινη καλοσύνη.


8 Μαρτίου 2014

Eπετειακά: Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Ποδηλάτισσες 
Της Αρχοντούλας Διαβάτη 

Παίζαμε σπιτάκια με την Πασχαλιά.Τσικλιντάν, έτσι άρχιζε το παιχνίδι. Επίσκεψη η μια στο νοερό σπίτι της άλλης. Πλύσιμο, μαγείρεμα, παιδιά, ένας άντρας απών αλλά υπονοούμενος.

«Εγώ θα έχω μαγειρέψει γιουβαρλάκια», λέγαμε κάποτε ως υπότιτλο στις άυλες δραστηριότητές μας, καθώς χτυπούσαμε νοερά αυγολέμονα σε ανύπαρκτα πιάτα. Τα πραγματικά μας σπίτια χαμηλά με αυλή κοιτάζονταν όλη μέρα το ένα απέναντι στο άλλο. Μετά δόθηκαν αντιπαροχή κι ύστερα πάλι μετά από γάμους κι αληθινά παιδιά ήρθαμε ξανά σε αντικριστά διαμερίσματα οι παλιές φιλενάδες. Φύγαμε πάλι μετά σε μεγαλύτερο σπίτι και τώρα με την κρίση μας δέχτηκε το παλιό φιλόξενο κέλυφος –τα παιδιά φευγάτα σαν τα πουλιά– και πίσω δυο σύζυγοι συνταξιούχοι, απογυμνωμένοι από προσχήματα και προορισμό, να προσπαθούν να απολαύσουν στο ρελαντί τα πράγματα που χαίρονταν στο φτερό χρόνια τώρα στα ένδοξά τους νιάτα.