26 Μαΐου 2021

Τώρα διαβάζουμε (166 βιβλίο): Κενζαμπούρο Όε, "Τσάκισέ τα από μικρά, σκότωσέ τα από παιδιά"

 Διαδικτυακή συνάντηση των μελών και φίλων της Λέσχης

Τετάρτη 26 Μαΐου 2021, ώρα 7:00 μ.μ. / βιβλίο 166
Πρόταση Μαρίας Ντόντση


Μιλάμε για το βιβλίο του Κενζαμπούρο Όε "Σκότωσέ τα από μικρά, σκότωσέ τα από παιδιά" (μετάφραση Ίκαρος Μπαμπασάκης, εκδόσεις Καστανιώτη) την Τετάρτη 26 Μαΐου 2021, στις 7:00 μ.μ. Το βιβλίο πρότεινε η Μαρία Ντόντση.

Ο Κενζαμπούρο Όε γεννήθηκε το 1935 σε ένα χωριό του Σικόκου, του νησιού που βρίσκεται νοτιοανατολικά της ηπειρωτικής Ιαπωνίας. Αφού σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο, κέρδισε το πρώτο λογοτεχνικό του βραβείο - το περίφημο "Βραβείο Ακουταγκάουα"- για ένα διήγημα του, "Το κελεπούρι", σε ηλικία είκοσι τριών ετών. Παρά τη φήμη που του έφερε το βραβείο, ένα μυθιστόρημα που εκδόθηκε την επόμενη χρονιά (Η εποχή μας) δέχτηκε χείριστες κριτικές για το μηδενισμό που εξέφραζε σε μια υποτιθέμενη νέα λαμπρή περίοδο της ιαπωνικής Ιστορίας. Το 1994 του απονεμήθηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας. 

Το συναρπαστικό αυτό πρωτόλειο του νομπελίστα συγγραφέα Κενζαμπούρο Όε αποτελεί μια πρώιμη σύνοψη των θεμάτων που χαρακτήρισαν το μετέπειτα έργο του και ένα εκτυφλωτικό (αν και σκοτεινό) δείγμα της δημιουργικής ιδιοφυΐας του. Σε ένα απομονωμένο χωριό, κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, μια ομάδα ανηλίκων εγκληματιών, τροφίμων αναμορφωτηρίων, καταπιεσμένων και τελικά εγκαταλειμμένων από τους «μεγάλους», τους ενήλικες, γράφουν τη δική τους ιστορία, μια μικρή, αλλά σημαντική, εποποιία της φιλίας, του έρωτα και, κυρίως, της αλληλεγγύης. Ο Όε προκάλεσε μεγάλο ενθουσιασμό, αλλά και την οργή των αντιδραστικών της χώρας του, αφηγούμενος με συγκλονιστική ενάργεια και αδρότητα την περιπέτεια αυτών των ανηλίκων περιθωριακών, που συντροφεύουν με ένα λιποτάκτη έναν Κορεάτη παρία και μια παρατημένη κοπέλα. Οι «αρνητικοί» ήρωες του Όε συμβάλλουν στην αυτοσυνείδηση μιας εποχής και ενός πολιτισμού που έχει χάσει το έρμα και τον ανθρωποκεντρισμό του, μιας κοινωνίας που πρέπει να συνταραχτεί, έστω και μέσω της λογοτεχνίας, για να ξαναβρεί την ανθρωπιά της και ν' αποτινάξει την υποκρισία και τη βαναυσότητά της. Γραμμένο στα 1958, όταν ο Όε ήταν μόλις 23 χρόνων, το μυθιστόρημα αυτό σημαδεύει την επιρροή που δέχτηκε ο συγγραφέας του από την υπαρξιστική φιλοσοφία του Ζαν Πωλ Σαρτρ και την απαρχή της περιπλάνησής του στον περίπλοκο, και βαθιά ανθρώπινο, κόσμο του μυθιστορήματος των ιδεών.

16 Μαΐου 2021

Έκθεση: «8 γυναίκες» στην γκαλερί Ρώ

 Καλή επιτυχία στις 8 γυναίκες
Καλή επιτυχία στη Ντίνα (μας) Παπαδοπούλου-Ευαγγέλου



Θεώνη Αρφανάκη, Άννα Δήμου, Εύη Ζαχαριάδου, Ρινέτ Ιωσαφάτ, Αλίκη Καραβάτου, 
Ειρήνη Μητούδη, Ντίνα Παπαδοπούλου, Ρούλα Πιτιά, Βιργινία Τσακίρη

15 Μαΐου 2021

Ο πεζογράφος Δημοσθένης Παπαμάρκος στη Λέσχη Ανάγνωσης ΕΡΤ3

 

Πρώτη σειρά (άνω αριστερά): Κωνσταντίνα Χονδρογιάννη, Αντιγόνη Κούγια-Παπαδάκη, Ντίνα Παπαδοπούλου-Ευαγέλλου, Παρασκευή (Παρέσα) Κουτσούρα
Δεύτερη σειρά: Μαρία Ντόντση, Δημοσθένης Παπαμάρκος, Ζωή Μούσιου, Γεωργία Μακρογιώργου, Αρχοντούλα Διαβάτη
Τρίτη σειρά: Ζωή Μιχαλοπούλου, Μαρία Σιώτη, Άννα Παντζή, Γεωργιάδου Χριστίνα, Χριστιάνα Βέλλου
Τέταρτη σειρά: Σωτηρία Τεπεκίδου, Αλέξης Αλεξίου, Χριστίνα Βουμβουράκη

Ήταν πολύ δημιουργική η συζήτηση με τον Δημοσθένη Παπαμάρκο για το "Γκιάκ" του, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Πατάκη". Μας μίλησε για τα ερεθίσματα και τις αφορμές που "γέννησαν" τους ήρωες των διηγημάτων τού βιβλίου του. Για την αρβανίτικη και ποντιακή καταγωγή του, τις διηγήσεις που άκουσε για τη Μικρασιατική Εκστρατεία, για το πώς έγραψε τα διηγήματα και το πώς τελικά πραγματοποιήθηκε η "συγκατοίκησή" τους στο ίδιο βιβλίο. 

13 Μαΐου 2021

Άρις Γεωργίου: φωτογραφία-αρχιτεκτονική-συγγραφή

 

Πρώτη σειρά (άνω αριστερά): Ντίνα Παπαδοπούλου-Ευαγγέλου, Άρις Γεωργίου, Κωνσταντίνα Χονδρογιάννη, Παρασκευή (Παρέσα) Κουτσούρα 
Δεύτερη σειρά: Αλέξης Αλεξίου, Μαρία Ντόντση, Παναγιώτα Κύττα, Αρχοντούλα Διαβάτη 
Τρίτη σειρά: Μαρία Σιώτη, Γιώργος Καλιεντζίδης, Χριστίνα Βουμβουράκη, Χριστίνα Χατζημιχάλη
Τέταρτη σειρά: Έφη Πέτρου, Άννα Παντζή, Βιολέττα Παπαδοπούλου, Χριστιάνα Βέλλου

Ο πολυτάλαντος δημιουργός Άρις Γεωργίου μας τίμησε με την παρουσία του, στη διαδικτυακή συνάντηση της Λέσχης, και μας ξενάγησε στους τόπους δημιουργίας του (φωτογραφίας, αρχιτεκτονικής, ζωγραφικής, γραφής) και στη ζωή του. Οι αξίες της ζωής αυτής συγκροτούν τον κοινό παρονομαστή, την φιλοσοφία, όλων των διαφορετικών αυτών εκφράσεών του, που αποτυπώνουν την ίδια αγωνία-επιθυμία κατάθεσης και επικοινωνίας. Τον ευχαριστούμε θερμά.  

9 Μαΐου 2021

Άρις Γεωργίου, «Φωτογραφία και αρχιτεκτονική»

Ο Άρις Γεωργίου στη Λέσχη Ανάγνωσης της ΕΡΤ3

Τετάρτη 12 Μαΐου 2021, στις 7 μ.μ. (μέσω ΖΟΟΜ)

O Άρις Γεωργίου γεννήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 1951 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Montpellier της Γαλλίας όπου πήρε και το μεταπτυχιακό δίπλωμα D.E.A. πολεοδομίας. Eπέστρεψε στη Θεσσαλονίκη το 1978 και αρχικά ασχολήθηκε με μεταφράσεις (Boris Vian, Θα φτύσω στούς τάφους σας, εκδ. Yπό Σκέψη και John Chilton, H Iστορία της Tζαζ, εκδ. Yποδομή). Yπήρξε επί εξαετία συνεργάτης του ραδιοφώνου (1979-1985, EPT Mακεδονίας) με προγράμματα για τη φωτογραφία, τη σύγχρονη τέχνη και τη μουσική. Aπό το 1977 εκθέτει ζωγραφική και φωτογραφία σε πολυάριθμες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Eλλάδα και στο εξωτερικό και είναι μέλος του Συλλόγου Kαλλιτεχνών Eικαστικών Tεχνών Bορείου Eλλάδος.
Tο 1984 ήταν ιδρυτικό στέλεχος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του PARALLAXIS, Συνδέσμου για την προώθηση της Δημιουργικής Φωτογραφίας που, τον Mάιο του 1985, διοργάνωσε τις πρώτες διεθνείς εκδηλώσεις φωτογραφίας στην Eλλάδα. Tον Mάιο του 1987 υπήρξε συνιδρυτής του Eλληνικού Mουσείου Φωτογραφίας. Tον Φεβρουάριο του 1988 ήταν ο εμπνευστής και έκτοτε επί δεκαπενταετία διοργανωτής της Φωτογραφικής Συγκυρίας, του ετήσιου διεθνούς φεστιβάλ φωτογραφίας στη Θεσσαλονίκη. Tο 1995 υπήρξε μέλος της Oμάδας Eργασίας του Yπουργείου Πολιτισμού για τη διάρθρωση Eθνικής Πολιτικής για την Kαλλιτεχνική Φωτογραφία και (το 1996 το 1998 και το 2004) εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Mακεδονικού Kέντρου Σύγχρονης Tέχνης. Ως συνεργάτης του καλλιτεχνικού και λογοτεχνικού περιοδικού Eντευκτήριο εγκαινίασε το ειδικό ένθετο για τη φωτογραφία με τίτλο Camera Obscura που παρουσίασε μέχρι στιγμής 70 ατομικά πορτφόλιος Eλλήνων και ξένων φωτογράφων. Το 1998 ο Υπουργός Πολιτισμού τον όρισε διευθυντή του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης με τετραετή θητεία. Το 2002 απεχώρησε από το ΜΘΦ στο οποίο κληροδότησε την Φωτογραφική Συγκυρία.
Δημοσίευσε εργασίες του (φωτογραφικές, καλλιτεχνικές, αρχιτεκτονικές, κείμενα και μεταφράσεις) σε ποικίλα έντυπα και περιοδικά όπως τα Tζάζ, συν και πλην, Προοπτική, Διαγώνιος, Δέντρο, Eντευκτήριο, Πρατήριο Tέχνης και άλλων, Kλίναμεν, Tέταρτο, Tραμ, Φωτογραφία, Θέματα Xώρου και Tεχνών, Living, Inside, Ένα, Kτίριο, Nτιζάιν, Tεύχος, 40ος Παράλληλος, Eδώ Eλλάδα, Σύγχρονη Eλληνική Aρχιτεκτονική, Jazz και Tζάζ, Eπίλογος, Σήμα, Πανδώρα και άλλα. Eκδόθηκαν πολλές ατομικές παρουσιάσεις φωτογραφιών και έργων του (εκδόσεις Aγρα, συν και πλην, Tράπεζα Mακεδονίας Θράκης, Διαγώνιος, University Studiο Press, Camera Obscura, Eλληνικού Kέντρου Φωτογραφίας, Σχήμα και Xρώμα, EνTOMO, Ides et calendes [Suisse], La Galerie Photo [Montpellier] και ιδιωτικές ).
Aντικείμενο της επαγγελματικής του δραστηριότητας αποτελεί η αρχιτεκτονική και, σε σημαντικό βαθμό, οι γραφικές τέχνες συνήθως όταν άπτονται πολιτιστικού ενδιαφέροντος.
Πηγή κειμένου: https://www.arisgeorgiou.gr/