11 Απριλίου 2021

Διαδικτυακή συνάντηση: Έλλη Χρυσίδου και «Εικαστικά και λογοτεχνία: "Η μεγάλη έξοδος"»

 


Στην οθόνη του υπολογιστή, από άνω αριστερά:

1η σειρά: Μαρία Σιώτη, Γιώργος Καλιεντζίδης, Έλλη Χρυσίδου, Χριστίνα Κελεσίδου, Ντίνα Παπαδοπούλου-Ευαγγέλου
2η σειρά: Κωνσταντίνα Χονδρογιάννη, Βιολέττα Παπαδοπούλου, Αντιγόνη Κούγια-Παπαδάκη, Σοφία Σόνια Ατματσίδου, Δάφνη Φιλίππου
3η σειρά: Μαρία Ντόντση, Χριστιάνα Βέλλου, Ελένη Παπαστεργιάδου, Αρχοντούλα Διαβάτη, Παναγιώτα Κύττα
4η σειρά: Παύλος Νεράντζης, Έλφη Κιλλαχίδου, Ζωή Μιχαλολοπούλου, Γιάννα Τσόκου, Ζωή Μούσιου

Η εικαστικός Έλλη Χρυσίδου «επισκέφθηκε» διαδικτυακά τη Λέσχη Ανάγνωσης της ΕΡΤ3, την Τετάρτη 7 Απριλίου 2021, και μίλησε για το έργο της. Μίλησε για τον τρόπο που εργάζεται πάνω σε ένα θέμα: από τη σύλληψη της ιδέας, την πολύμηνη προετοιμασία-προπαρασκευή έως την στιγμή που ξεκινά να ζωγραφίζει. Μίλησε για το πού δίνει το μεγαλύτερο βάρος σε όλη αυτή τη διαδικασία, για το πώς επέλεξε το κόκκινο χρώμα και τις αποχρώσεις του στα θέματά της και τι σημαίνει γι’ αυτήν το χρώμα αυτό, για την αμφισημία πολλών έργων της. Για το πώς τα κοινωνικά θέματα και οι προβληματισμοί της αποτυπώνονται στον καμβά. Για την Έλλη Χρυσίδου, ο καλλιτέχνης είναι «κλέφτης», γιατί παρατηρεί και αντιγράφει από τις ζωές των άλλων αυτό που θεωρεί ότι είναι ενδιαφέρον, για να δημιουργήσει τη δική του εικαστική γλώσσα, το δικό του οπτικό σενάριο.

Αναφέρθηκε στην προπαρασκευή της έκθεσής της «The Big Exodus/Η μεγάλη έξοδος» που πραγματοποιήθηκε σε γκαλερί του Mayfair του Λονδίνου, τον Νοέμβριο του 2018και την έμπνευσή της από: το θεατρικό κείμενο  "Ρινόκερος" του Ευγένιου Ιονέσκο, τη γνωστή ξυλογραφία «Rhinoceros» του Γερμανού ζωγράφου και χαράκτη Durer αλλά και τους αλχημιστές.

Απάντησε στις ερωτήσεις των μελών και φίλων της Λέσχης Ανάγνωσης, συζήτησε μαζί τους το πώς βίωσε καλλιτεχνικά την περίοδο της απομόνωσης, ανέφερε τα σχέδια της και υποσχέθηκε να τους ξεναγήσει στην πρώτη έκθεση που θα παρουσιάσει μετά το τέλος της δυστοπικής αυτής περιόδου.

Στη συνάντηση συμμετείχαν φίλες και φίλοι της Έλλης Χρυσίδου και της Λέσχης, μεταξύ άλλων και οι: Σμαράγδα Παπαδοπούλου (Μανταδάκη), Μαρία Πασχαλίδου, Γιάννα Τσόκου, Ελένη Χοντολίδου.

Θερμές ευχαριστίες στην Έλλη Χρυσίδου για την αποδοχή της πρόσκλησης και για την αναλυτική παρουσίαση του έργου της. Για την όλη διοργάνωση, ευχαριστίες οφειλόμενες στα μέλη της Ομάδας Εικαστικών της Λέσχης: Μαρία Ντόντση και Μαρία Σιώτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου