15 Δεκεμβρίου 2021

Τώρα διαβάζουμε (170 βιβλίο): Ιάκωβος Καμπανέλλης, "Μαουτχάουζεν"

Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου / Βιβλίο 170
Συνάντηση μέσω ΖΟΟΜ
Μιλάμε για το βιβλίο του Ιάκωβου Καμπανέλη, "Μαουτχάουζεν"
Το βιβλίο πρότεινε η Ελένη ΠαπαστεργιάδουΙάκωβος Καμπανέλλης (1922-2011) 
Ο γεννήτορας του ελληνικού μεταπολεμικού θεάτρου, όπως έχει χαρακτηριστεί, γεννήθηκε στη Νάξο.
Το 1934, η οικογένειά του μετακόμισε, λόγω οικονομικών προβλημάτων, στην Αθήνα και ο Καμπανέλλης αναγκάστηκε να εργάζεται την ημέρα και να σπουδάζει σε μια νυχτερινή Τεχνική Σχολή.
Διψασμένος για γνώση, νοίκιαζε βιβλία από τα παλαιοβιβλιοπωλεία και μέχρι να τελειώσει το γυμνάσιο είχε γνωρίσει όλους τους ευρωπαίους κλασικούς. Το 1942 συνελήφθη από τους Γερμανούς και μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο συγκεντρώσεως Μαουτχάουζεν. Ήταν ένας από τους ελάχιστους επιζήσαντες, και επέστρεψε το 1945. Την εμπειρία του αυτή την κατέγραψε στο μοναδικό του πεζογράφημα, Μαουτχάουζεν (1963).
Όταν γυρίζει στην Αθήνα, εντυπωσιάζεται από μια παράσταση του Θεάτρου Τέχνης και αποφασίζει να ασχοληθεί με το θέατρο. Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1950 με το έργο Χορός πάνω στα στάχυα (Θίασος Λεμού), αλλά γνωστός έγινε με τα επόμενα έργα του, που ανέβηκαν από το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν και το Εθνικό Θέατρο. Το έργο σταθμός στη σταδιοδρομία του θεωρείται Η αυλή των θαυμάτων (1957). Στο επίκεντρο του έργου του βρίσκεται ο προβληματισμός για τα κοινωνικά δρώμενα και τον αντίκτυπο που έχουν στη ζωή των ανθρώπων και, κυρίως, η σχέση της ταραγμένης νεότερης ελληνικής ιστορίας με τη συγκρότηση της νεοελληνικής ψυχολογίας. Για την προσφορά του στο ελληνικό θέατρο του απονεμήθηκαν οι τίτλοι: επίτιμος Διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, επίτιμος Διδάκτωρ της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, επίτιμος Διδάκτωρ της Θεατρολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Εξελέγη παμψηφεί τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας με την απονομή ανωτάτου παρασήμου. Ήταν μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων. Έργα του έχουν παρουσιαστεί σε πολλές χώρες (Αγγλία, Αυστρία, Σουηδία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Σοβιετική Ένωση, Γερμανία).
Πολύ σημαντική είναι επίσης η δουλειά του ως σεναριογράφου, η οποία άσκησε τεράστια επίδραση στους σύγχρονους και τους μεταγενέστερούς του. Έγραψε τα σενάρια σε πολλές ταινίες σταθμούς του ελληνικού κινηματογράφου («Στέλλα» του Μ. Κακογιάννη, «Δράκος» του Ν. Κούνδουρου, «Η Αρπαγή της Περσεφόνης» του Γ. Γρηγορίου), ενώ σκηνοθέτησε ο ίδιος, σε δικό του σενάριο, την ταινία «Το κανόνι και το αηδόνι», το 1968. Αξιοσημείωτη είναι και η εξαιρετική του επίδοση στη στιχουργία, αφού το «Παραμύθι χωρίς όνομα» (μουσ. Μάνου Χατζιδάκη), το «Μαουτχάουζεν» (μουσ. Μίκη Θεοδωράκη), το «Μεγάλο μας Τσίρκο» (μουσ. Σταύρου Ξαρχάκου) και άλλα σημαντικά έργα της ελληνικής μουσικής φέρουν την υπογραφή του.
Τα έργα του κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Κέδρος.
Με την ανακοίνωσή του στις 2 Μαρτίου 2021, το Υπουργείο Πολιτισμού ανακήρυξε το 2022 «Έτος Ιάκωβου Καμπανέλλη» και θέτει υπό την αιγίδα του το σύνολο των εκδηλώσεων, στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους.
Ο υπέροχος κόσμος του Ιάκωβου Καμπανέλλη με τα λόγια της κόρης του, Κατερίνας
Πεζογραφία
Μαουτχάουζεν (1981)
Θέατρο
Θέατρο Τόμος Α': "Έβδομη μέρα της δημιουργίας""Η αυλή των θαυμάτων""Η ηλικία της νύχτας" (1978)
Θέατρο Τόμος Β': "Το παραμύθι χωρίς όνομα""Βίβα Ασπασία""Οδυσσέα γύρισε σπίτι" (1979)
Θέατρο Τόμος Γ΄: "Πρόσωπα για βιολί και ορχήστρα""Τα τέσσερα πόδια του τραπεζιού""Ο μπαμπάς ο πόλεμος" (1981)
Θέατρο Τόμος Δ': "Η οδός....". "Αυτός και το πανταλόνι του""Ο αόρατος θίασος""Ο Γορίλας και η Ορτανσία" (1989)
Θέατρο Τόμος Ε': "Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια""Ο δρόμος περνά από μέσα""Ο επικήδειος" (1992)
Θέατρο Τόμος Στ΄: "Γράμμα στον Ορέστη". "Ο δείπνος. Πάροδος Θηβών""Στη χώρα Ίψεν""Ο διάλογος""Ποιος ήταν ο κύριος...;". "Ο κανείς και οι Κύκλωπες" (1994)
Θέατρο Τόμος Z': "Mια συνάντηση κάπου αλλού". "H τελευταία πράξη". "Mια κωμωδία" (1999)
Θέατρο Τόμος Η': "Το μεγάλο μας τσίρκο". "Ο εχθρός λαός" (2010)
Θέατρο Τόμος Θ': "Η γειτονιά των Αγγέλων". "Η αποικία των τιμωρημένων". "Οι δύσκολες νύχτες του κυρίου Θωμά". (2014)
 Ποίηση
"Άκουσε τη φωνή μου κι έλα" (2020)

 Πηγή φωτογραφίας και βιοεργογραφικού: https://www.kedros.gr και http://www.kambanellis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου