21 Μαρτίου 2018

Ντίνα Παπαδοπούλου: Ρεπορτάζ από το Λονδίνο



Στο Βρεττανικό Μουσείο: Νίκος Χατζηκυριακος-Γκίκας, John Craxton και Patrick Leigh Fermo


Οι Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, John Craxton και Patrick Leigh Fermor γνωρίστηκαν στο τέλος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Μοιράστηκαν την αγάπη τους για την Ελλάδα και αυτό οδήγησε σε φιλίες που διήρκεσαν μέχρι το τέλος της ζωής τους και συνέβαλαν σε ένα "χρυσό αιώνα" Έλληνοαγγλικής πολιτιστικής συνεργασίας.  Η έκθεση στο Βρετανικό Μουσείο εξερευνά την επίδραση στο έργο τους των συναντήσεων τους στην Ελλάδα και κυρίως στα σπίτια τους στην Ύδρα ( Νίκος Χατζηκυριακος-Γκίκας), Χανιά, Κρήτη (Craxton),  Καρδαμύλη ( Leigh Fermor) και Κέρκυρα (Γκίκας) -το σπίτι του στην ΄Υδρα κάηκε το 1960. Η έκθεση περιλαμβάνει πίνακες των Γκίκα και Craxton, φωτογραφίες και ένα βίντεο από τις συναντήσεις τους, την γραφομηχανή και χειρόγραφα του Leigh Fermor. Ο Craxton για πολλά χρόνια και σ' ένα σημαντικό αριθμό έργων του ζωγράφιζε κατσίκια. Όπως έλεγε, αυτά, σε αντίθεση με τα πρόβατα,  είναι μοναχικά και αντιπροσωπεύουν την ανεξαρτησία και την απόδραση.
Η 4η φωτογραφία είναι από αφίσα του Γκίκα. Οι 5 και 6 πίνακες του Γκίκα, οι 7 και 8 του Craxton και η 9, η 10 και η 11 πορτραίτα τους από τον Γκίκα.
Είναι μια μοναδική έκθεση γεμάτη από αγάπη για την Ελλάδα. Αν τύχει να βρεθείτε στο Λονδίνο επισκεφτείτε την. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Η διάρκεια της είναι μέχρι 15 Ιουλίου 2018.

Ντίνα Παπαδοπούλου

1. Είσοδος του Βρετανικού Μουσείου



2. Στην είσοδο της έκθεσης


3. Οι "πρωταγωνιστές" της έκθεσης


4. Αφίσα του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα


5. Έργο του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα


6. Έργο του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα


7. Έργο του John Craxton


8. Έργο του John Craxton


9. Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Αυτοπροσωπογραφία


10. Νίκος Χατζηκυριάκος Γκίκας, 
προσωπογραφία του Patrick Leigh Fermor


11. Νίκος Χατζηκυριάκος Γκίκας, 
προσωοπογραφία του John Craxton


12. Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας

Patrick Leigh Fermor

John Craxton




1. Ο Nίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας (1906-1994) ζωγράφος, γλύπτης, χαράκτης, εικονογράφος, συγγραφέας και ακαδημαϊκός. Διετέλεσε καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Δώρισε το σπίτι του, στην οδό Κριεζωτου 5, στην Αθήνα, στο Μουσείο Μπενάκη. Σήμερα στεγάζει το μουσείο Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα.  Στους τελευταίους δύο ορόφους βρίσκονται το ατελιέ του και το σπίτι του και στους άλλους τρεις ορόφους υπάρχουν συλλογές με προσωπικά αντικείμενα, πίνακες και χειρόγραφα σημαντικών εκπροσώπων του ελληνικού πολιτισμού.
2. Ο John Craxton (1922-2009) σημαντικός Βρετανός νεορομαντικός ζωγράφος.
3. Ο Patrick Leigh Fermor (1915-2011) Βρετανός συγγραφέας. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου έπεξε σημαντικό ρόλο στην αντίσταση της Κρήτης. Είναι αυτός που οδήγησε την ομάδα που απήγαγε τον Γερμανό Διοικητή Χάινριχ Κράιπε. Με τη γυναίκα του Τζόαν Ελίζαμπεθ Ράινερ ζούσαν αρκετούς μήνες του χρόνου στην Καρδαμύλη,  στη Μάνη, για την οποία συνέγραψε ομότιτλο βιβλίο: Μάνη - Ταξίδια στη νότια Πελοπόννησο (1958). Το σπίτι αυτό το δώρισε στο Μουσείο Μπενάκη για να μπορούν να φιλοξενούνται και να δημιουργούν εκεί σημαντικές προσωπικότητες της τέχνης απ' όλο τον κοσμο. Η κρίση χτύπησε και αυτό το σπίτι, αλλά με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ανακαινίζεται και σύντομα θα είναι έτοιμο να δεχτεί τους πρώτους φιλοξενούμενους.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου