7 Σεπτεμβρίου 2018

Ο κοινωνικός ρόλος των Λεσχών Ανάγνωσης και… οι «Συντροφιές Ανάγνωσης»Η κοινωνική διάσταση μιας Λέσχης Ανάγνωσης υπάρχει από την πρώτη στιγμή, από την ιδέα τής ίδρυσής της. Εξάλλου, η ίδια η σκέψη, από άτομο ή φορέα, για τη δημιουργία της φανερώνει την ανάγκη επικοινωνίας και συμπόρευσης, μιας ομάδας ανθρώπων που θέλουν να μοιραστούν χρόνο, γνώσεις, γνώμες και συναισθήματα που γεννιούνται από την ανάγνωση ενός βιβλίου. Στην πορεία, όταν οι συνθήκες λειτουργίας μιας Λέσχης είναι ευνοϊκές, οι συμμετέχουσες και συμμετέχοντες δημιουργούν προσωπικές σχέσεις μεταξύ τους και έξω από το πλαίσιο και το χρόνο λειτουργίας της Λέσχης. Με το πέρασμα του χρόνου μπορεί να προκύψει ως «αίτημα» από τα μέλη της Λέσχης το «άνοιγμά» της στην κοινωνία και ειδικότερα η προσφορά της σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (οίκοι ευγηρίας, σύλλογος Συνδρόμου Down, νοσοκομεία κ.ά.) που μπορεί να πάρει τη μορφή οικονομικής βοήθειας, ειδών διατροφής και, κυρίως, χρόνου, με ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων.
Αυτό συνέβη με τη Λέσχη Ανάγνωσης της ΕΡΤ3. Η εμπειρία που αποκτήθηκε, από το 2011 έως σήμερα, φανερώνει ότι, με κατάλληλη προεργασία και προετοιμασία, μια «Συντροφιά Ανάγνωσης» μπορεί να προσφέρει κοινωνικό έργο στα μέλη ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Η «Συντροφιά Ανάγνωσης» της Λέσχης Ανάγνωσης της ΕΡΤ3 έχει πραγματοποιήσει ανάλογες παρουσίες, στο πλαίσιο δράσης της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της ΕΡΤ3, σε ευπαθείς ομάδες της πόλης (με περισσότερο επιτυχημένη συνεργασία αυτήν με τον Σύλλογο Συνδρόμου DOWN Ελλάδος). Η επιλογή των κειμένων, της μουσικής και η συνολικότερη παρουσία των μελών της Λέσχης στις δομές αυτές πρόσφεραν όμορφες στιγμές και στις δύο πλευρές.
Με βάση τα παραπάνω, θα μπορούσε να δημιουργηθεί, υπό την σκέπη τού υπό ανασύσταση ΕΚΕΒΙ, μια ψηφιακή «πλατφόρμα» στην οποία θα δηλώνουν το ενδιαφέρον τους οι φορείς /δομές που επιθυμούν την επικοινωνία/συνεργασία με μια «Συντροφιά Ανάγνωσης». Στην ίδια «πλατφόρμα» θα μπορούσαν να κάνουν ανάλογη δήλωση/παρουσία και οι Λέσχες Ανάγνωσης που είναι διαθέσιμες να επικοινωνήσουν/συνεργαστούν μαζί τους. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούσαν να δημιουργηθούν δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και στις «Συντροφιές Ανάγνωσης». Η συνεργασία αυτή μπορεί να επεκταθεί και με σχολεία, εργοστάσια, συλλόγους κ.ά.
Η Λέσχη Ανάγνωσης της ΕΡΤ3 και η «Συντροφιά Ανάγνωσης» της Λέσχης συνεχίζουν το ταξίδι τους και στην αναγνωστική περίοδο 2018-2019.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου