18 Οκτωβρίου 2021

Τώρα διαβάζουμε (168 βιβλίο): Τζόναθαν Κόου, "Σαν τη βροχή πριν πέσει"

 

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου / Βιβλίο 168
Συνάντηση μέσω ΖΟΟΜ
Μιλάμε για το βιβλίο του Τζόναθαν Κόου "Σαν τη βροχή πριν πέσει"
και συζητάμε με τη Μαργαρίτα Ζαχαριάδου που το μετέφρασε. 
Το βιβλίο πρότεινε η Κλεοπάτρα Τσάκουρη.


Στη σελίδα fb των εκδόσεων "Πόλις" διαβάζουμε:
Ο Τζόναθαν Κόου, στο βιβλίο του αυτό, εστιάζει τη ματιά του στις ανθρώπινες σχέσεις, γράφοντας ένα δυνατό, συγκινητικό, υποβλητικό και μελαγχολικό μυθιστόρημα που κυριαρχείται από γυναικείες φωνές και αποτυπώνει με εξαιρετικό τρόπο την πορεία μιας οικογένειας κατά το δεύτερο ήμισυ του εικοστού αιώνα.
Μια ηλικιωμένη κυρία αποφασίζει, πριν πεθάνει, να καταγράψει σε μαγνητόφωνο, όχι μόνο τη δική της ιστορία, αλλά και την ιστορία ενός τυφλού κοριτσιού που εμφανίστηκε ξαφνικά στο πάρτι των πεντηκοστών της γενεθλίων πριν από πολλά πολλά χρόνια.
Περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια είκοσι ξεθωριασμένες φωτογραφίες που δεν απεικονίζουν κάτι το ιδιαίτερο: ένα τροχόσπιτο, ένα πικνίκ, ένα σπίτι στα προάστια… Πόσες, όμως, απογοητεύσεις και ματαιώσεις μπορεί να κρύβει ένα αποτυπωμένο χαμόγελο ή ένα εορταστικό ενσταντανέ; Προχωρώντας από φωτογραφία σε φωτογραφία, αποκαλύπτεται μια οικογενειακή ζωή γεμάτη μυστήριο. Είναι η ιστορία τριών γενεών, σημαδεμένων από παιδικά χρόνια δίχως αγάπη, εγκλωβισμένων στην ίδια τραγική μοίρα, καθώς το φορτίο του πόνου μεταφέρεται αδιάλειπτα από μητέρα σε κόρη.
***
«Ο Κόου έγραψε μια πολύ συγκινητική ιστορία για τη σχέση μητέρας-κόρης, για το φορτίο του πόνου που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, και για το βαθύ και μόνιμο αίσθημα μοναξιάς. […] Το Σαν τη βροχή πριν πέσει είναι δυνατό και μελαγχολικό, σαν ένα μικρό, θλιμμένο τραγούδι».
The Guardian
«Το Σαν τη βροχή πριν πέσει είναι ένα έργο ωριμότητας».
The Daily Telegraph
«Το Σαν τη βροχή πριν πέσει είναι ένα αριστοτεχνικά δομημένο, έντονα συγκινητικό μυθιστόρημα αξιώσεων».
Scotland on Sunday
«Το Σαν τη βροχή πριν πέσει είναι ένα βαθιά συγκινητικό μυθιστόρημα, γεμάτο σπαρακτικά ιντερμέδια».
The Sunday Times

1 σχόλιο:

  1. Τζόναθαν ΚΟΟΥ. Σαν τη βροχή πριν πέσει. Τίτλος μελαγχολικός σε προδιαθέτει πριν διαβάσεις το μυθιστόρημα ότι θα ναι αντιφατικό το θέμα του, ότι θα κρύβει εκπλήξεις. Η ιστορία επαναλάμβανεται,σύγκρουση μητέρας κόρης για να δείξει την ευαίσθητη λεπτή, στα όρια νευρικής κρίσης σχέση.Βιβλιο που σε προβληματίζει σε κάνει να βλέπεις τη ζωή από τη πραγματική πλευρά της και όχι ωραιοποιημενη. Το σημαντικό είναι ότι συνταιριαζει το σκληρό με το ευαίσθητο, το τρυφερό με το ανελέητο, τη κακία το μίσος με την αγάπη και τη τρυφερότητα. Ένα μυθιστόρημα που σε βάζει σε σκέψεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή