9 Σεπτεμβρίου 2019

Γνωρίζουμε το Αρχείο Γιώργου ΙωάννουΠηγή φωτο: από το Ντοκιμαντέρ «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ» της ΕΡΤ
Με ξενάγηση στο Αρχείο Γιώργου Ιωάννου, στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Θεσσαλονίκης (οδός Γ. Βαφοπούλου 3), ξεκινά η 9η αναγνωστική περίοδος για τη Λέσχη Ανάγνωσης της ΕΡΤ3. Αφορμή στάθηκε η ανάγνωση του βιβλίου του Γιώργου Ιωάννου (20 Νοεμβρίου 1927 – 16 Φεβρουαρίου 1985) «Το δικό μας αίμα», για το οποίο θα μιλήσουμε την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019, στην πρώτη συνάντηση της χρονιάς 2019-2020. Για το Αρχείο θα μας μιλήσει η υπεύθυνη του Αρχείου, η βιβλιοθηκονόμος Μαρία Γκαζιόλη. Η Χριστίνα Κελεσίδου είχε την ιδέα για την ξενάγηση που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου στις 7 μ.μ.

Διαβάζουμε στο  Εθνικό Ευρετήριο: «Η δωρεά προς το Β.Π.Κ. έγινε από την αδελφή του Δήμητρα Μυλαράκη και τον γαμπρό του Μιχάλη Μυλαράκη [Τα εγκαίνια του Αρχείου πραγματοποιήθηκαν στις 16 Φεβρουαρίου 2014].
Το Αρχείο χωρίζεται στις παρακάτω κατηγορίες:
1) Βιβλιοθήκη του Γιώργου Ιωάννου: Αποτελείται περίπου από 6000 τόμους βιβλίων και από 2000 τεύχη περιοδικών, τα οποία βρίσκονται στο στάδιο της ταξινόμησης κατά θέμα και συγγραφέα. 
2) Ανάτυπα των δημοσιευμένων έργων: Ποιήματα, πεζογραφήματα, διηγήματα, φιλολογικές μελέτες, μεταφράσεις, δοκίμια, θεατρικά, παιδικά, λαογραφικά, επιμέλειες.
3) Δημοσιεύματα εφημερίδων και περιοδικών: Λογοτεχνικά κείμενα, φιλολογικά, βιβλιοκριτικές, συνεντεύξεις, αλλά και διάφορα πνευματικά, κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα από τον Γιώργο Ιωάννου, που απασχόλησαν κατά καιρούς την κοινωνία της Θεσσαλονίκης και της χώρας γενικότερα, καθώς και παρουσιάσεις, κριτικές ή αναλύσεις τρίτων για το λογοτεχνικό έργο του Γιώργου Ιωάννου.
4) Μεταφράσεις του λογοτεχνικού του έργου στην αγγλική, γαλλική και ρωσική γλώσσα.
5) Αλληλογραφία του Γιώργου Ιωάννου με διάφορα φυσικά πρόσωπα (λογοτέχνες, ακαδημαϊκούς, συναδέλφους εκπαιδευτικούς, φίλους, καλλιτέχνες κ.α.), συλλόγους, εφημερίδες, περιοδικά, υπηρεσίες , η οποία μας παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για την προσωπική ζωή, σχέση και ιστορία των αλληλογράφων.
6) Προσωπικά έγγραφα: Χειρόγραφα, βραβεία, έπαινοι κ.α.
7) Φωτογραφίες του Γιώργου Ιωάννου σε διάφορες ηλικίες, προσωπικές και οικογενειακές αλλά και σκίτσα.
8) Ποικίλα: Προσκλήσεις, προγράμματα θεατρικών έργων αποκόμματα εισιτηρίων, αφιερώματα κ.α.
9) Οικοσκευή: Προσωπικά έπιπλα (π.χ. το γραφείο του), διάφορα προσωπικά αντικείμενα, έργα τέχνης (π.χ. πίνακες, γλυπτά )».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου