14 Ιανουαρίου 2023

Βασιλόπιτα 2023 και Συνάντηση με Γιώργο Κουμαρίδη (ΜΙΕΤ/ΕΛΙΑ)

Την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2023, συναντήσαμε και γνωρίσαμε τον υπεύθυνο του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου του ΜΙΕΤ/ΕΛΙΑ, τον  ιστορικό και αρχειονόμο κ. Γιώργο Κουμαρίδη, που επί σχεδόν δύο ώρες παρουσίαζε, στα μέλη της Λέσχης, τον σκοπό, τον τρόπο λειτουργίας και τις δράσεις ενός Αρχείου. Το αρχειακό υλικό, τον κατάλογο των αρχείων, τις συλλογές και τις ψηφιοποιημένες συλλογές εφημερίδων και περιοδικών, τη βιβλιοθήκη, τις συλλογές τεκμηρίων για τον κινηματογράφο, το θέατρο και τη φωτογραφία, τις αφίσες, τους χάρτες, τις πρωτοβουλίες, τη συλλογή προφορικών μαρτυριών, τις εκθέσεις και τις εκδόσεις  του ΕΛΙΑ, που λειτουργεί στο πλαίσιο του ΜΙΕΤ. Ακολούθησαν ερωτήσεις για τα τεκμήρια-αντικείμενα που μπορεί να ενδιαφέρουν ένα Αρχείο, τη δυνατότητα και τους τρόπους πρόσβασης των ενδιαφερομένων σε αυτά, τον τρόπο αποτίμησης της αξίας ενός τεκμηρίου, τη γραπτή και προφορική μαρτυρία κ.ά. Δυστυχώς δεν μπόρεσε να έρθει κι έτσι δεν είχαμε τη χαρά να γνωρίσουμε την κ. Μαργαρίτα Καλαφάτη, την υπεύθυνη διοίκησης και πολιτιστικών δραστηριοτήτων του ΕΛΙΑ, που μαζί με τους συνεργάτες του οργανισμού (μεταξύ των οποίων και ο κ. Γ. Κουμαρίδης) και με φίλους του ΕΛΙΑ, κατάφεραν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες, να αποκτήσουν αρχεία, να οργανώσουν εκθέσεις, να συμμετέχουν σε ερευνητικά προγράμματα, να πραγματοποιήσουν εκδόσεις, ξεκινώντας από την αρχή της λειτουργίας του ΕΛΙΑ στη Θεσσαλονίκη, το 1997. Η συνάντηση με τον Γ. Κουμαρίδη έγινε με πρόταση της Ντίνας Παπαδοπούλου.



Μετά το τέλος της συνάντησης-γνωριμίας κόψαμε την βασιλόπιτα για το 2023 και ήμασταν πολύ χαρούμενοι γι’ αυτό, γιατί είχαν μεσολαβήσει τα χρόνια της δυστοπίας και δεν μπορέσαμε να γιορτάσουμε όλες και όλοι μαζί τον ερχομό του 2021 και του 2022. Οι τυχερές φέτος ήταν τέσσερις: η Μαρία Σιώτη, η Παναγιώτα (Τούλα) Κύττα, η Άννα Παντζή και η Χριστιάνα Βέλλου. Η βασιλόπιτα, τα δώρα στις τυχερές, καθώς και το κέρασμα στα μέλη της Λέσχης ήταν προσφορά της ΕΡΤ3. Οφειλόμενες, λοιπόν, οι ευχαριστίες στον Γενικό Διευθυντή της ΕΡΤ3 κ. Φίλιο Στάγκο καθώς και στην υπεύθυνη επικοινωνίας της ΕΡΤ3 την Μαρία Σιώτη, που φρόντισε για όλα αυτά. Αξίζει να σημειωθεί ότι, αν και της έτυχε το φλουρί, δεν αποδέχτηκε το δώρο της. Οι πληροφορίες, ότι η τύχη της ήταν το αποτέλεσμα συνομωσίας που έστησε με τον συντονιστής τής Λέσχης, ελέγχονται ως ανακριβείς.

Στις φωτογραφίες, όλοι μαζί και ο συντονιστής μόνος!

Από τη συνάντησή μας, αν και ήθελαν πολύ να είναι μαζί μας, απουσίαζαν οι: Βικτωρία Καπλάνη, Παύλος Νεράντζης, Βιολέττα Παπαδοπούλου, Ελένη Παπαστεργιάδου, Μαρίνα Πελτέκη, Κατερίνα Τσιάνου-Πανταζίδου, Κατερίνα Τσίχλα, Κωνσταντίνα Χονδρογιάννη.

Από αριστερά: Ντίνα Ευαγγέλου-Παπαδοπούλου, Έφη Πέτρου, Ζωή Μιχαλοπούλου, Αλέξης Αλεξίου, Γιώργος Κουμαρίδης

Από αριστερά: Παρέσα (Παρασκευή) Κουτσούρα, Κλεοπάτρα Τσάκουρη, Άννα Παντζή, Μαρία Ντόντση, Ρούλα Τσολακίδου

Από αριστερά: Αρχοντούλα Διαβάτη, Χαρούλα Αποστολίδου, Παναγιώτα (Τούλα) Κύττα, Αντιγόνη Κούγια-Παπαδάκη, Χριστίνα Γεωργιάδου

Από αριστερά: Τασούλα Τσιλιμένη, Σταυρούλα Αγίου, Έφη Καλαφάτη, Μαίρη Πετρολιού-Αμανίτου, Ανδρέας Καρακόκκινος, Χριστιάνα Βέλλου

Από αριστερά: Σταυρούλα Αγίου, Έφη Καλαφάτη, Μαίρη Πετρολιού-Αμανίτου, Ανδρέας Καρακόκκινος, Χριστιάνα Βέλλου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου