5 Δεκεμβρίου 2016

Κινηματογραφική Λέσχη των Εργαζομένων της ΕΡΤ3: «Νύχτα και καταχνιά» και «Nightfall»- Δευτέρα 5-12-2016


ΤΟ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ «ΝΥΧΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΧΝΙΑ» ΠΡΙΝ ΤΟ ΕΞΟΧΟ ΝΟΥΑΡ «ΝΙGHTFALL» ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΡΤ-3

Η Κινηματογραφική Λέσχη των εργαζομένων της ΕΡΤ-3 και το ΚΕΜΕΣ αρχίσουν από σήμερα μια μεγάλη καινοτομία. Πριν την ταινία μεγάλου μήκους ενταγμένη στο αφιέρωμα Το ζεύγος και η βία θα προβάλλεται κατά περιόδους ένα αριστουργηματικό πολύκροτο μικρού μήκους φιλμ. Αυτή τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου στις 21:00 στην αίθουσα ΒΑΚΟΥΡΑ 1 (Ιωάννου Μιχαήλ 8, τηλ. 2310233665) θα προβληθεί το αριστουργηματικό ντοκιμαντέρ του Αλέν Ρενέ Νύχτα και Καταχνιά (Γαλλία, 1956, ασπρόμαυρη, 32') που κέρδισε το βραβείο Ζαν Βιγκό Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους. Ως γνωστό, το φιλμ ασχολείται με τα φρικτά εγκλήματα των Ναζί στο Άουσβιτς και σημαδεύει την πορεία εκκίνησης του κορυφαίου Γάλλου δημιουργού. Στις 21:45 θα παρουσιαστεί το φιλμ νουάρ Nightfall (ΗΠΑ, 1956, ασπρόμαυρη, 78') του μεγάλου Γάλλου δημιουργού Ζακ Τουρνέρ. Οι οργανωτές προτίμησαν τον γνήσιο αγγλικό τίτλο αντί για τον παραπλανητικό ελληνικό «Οι άρχοντες της νύχτας». Παίζουν: Άλντο Ρέι, Αν Μπάνκροφτ, Μπράιαν Κιθ.

Θα προλογίσει ο Αλέξης Ν. Δερμεντζόγλου, του οποίου έντυπη ανάλυση θα διανεμηθεί στους θεατές, ενώ στο τέλος της προβολής θα ακολουθήσει μακρά συζήτηση με το κοινό.

Το προς συζήτηση θέμα στο μάθημα για τον κινηματογράφο, με αφορμή το «Nightfall», θα είναι: α αριστουργηματική επιμειξία: αμερικανικό νουάρ με γαλλικές ρίζες.

Ένας αθώος άνδρας καταδιώκεται ταυτόχρονα από την αστυνομία και τους πραγματικούς ενόχους. Η συγκυρία θα τον φέρει κοντά σε μια γοητευτική νέα του κόσμου της μόδας.

Η ανάλυση που θα διανεμηθεί είναι η ακόλουθη:
 
«Εξήντα χρόνια μετά το γύρισμά του, το «Nightfall» προβάλλεται ως ένα μίνι αριστούργημα, όπου η παράδοση του κλασικού αμερικανικού νουάρ συνδέεται με τη γαλλική φινέτσα του Τουρνέρ. Ένας αθώος άνδρας καταδιώκεται ταυτόχρονα από την αστυνομία (για περίπτωση ληστείας τράπεζας) και τους πραγματικούς ενόχους, ενώ παρακολουθείται από έναν ιδιωτικό ντετέκτιβ. Η συγκυρία θα τον φέρει κοντά σε μια γοητευτική νέα κοπέλα του κόσμου της μόδας.
Ο Τουρνέρ  κερδίζει ένα σπάνιο στοίχημα. Μέσα σε 78 λεπτά σου δίνει ένα φιλμ που σε «χορταίνει» με αλλεπάλληλες εξελίξεις και αναδρομές στο παρελθόν. Όμως η γαλλική καταγωγή του τού δίνει την απίστευτη ευχέρεια να διαχειρίζεται αισθητικούς κώδικες από τα νουάρ της πατρίδας του.
Ο εγκλωβισμός του ζεύγους, η γοητεία των σκιών, η ανάμεικτη αίσθηση ηδονής και κινδύνου, αλλά ταυτόχρονα και η αναπαραστατική ανατροπή (οι ήρωες παίζουν με μια επιδεικτική διακριτικότητα, εκμαιεύοντας τη συνενοχή των θεατών) συγκλονίζουν. Στιβαρός ο Ρέι, υπόγεια σεξουαλική η 25άρα τότε Μπάνκροφτ και βιρτουόζος σκηνοθετικά ο Τουρνέρ.
Μια πανέξυπνη ταινία, ύμνος στο σινεμά και τη σύμπτωση… μια καθόλου μισογυνική  δημιουργία, μια και οι Γάλλοι λατρεύουν τις γυναίκες!
Υ.Γ Για όσους πολυψειρίζουν τα πράγματα, πρόκειται για ένα γκάγκστερ φιλμ με στοιχεία νουάρ. Προβλήθηκε στην Ελλάδα με τον κακόηχο και αταίριαστο τίτλο «Οι άρχοντες της νύχτας», γι’ αυτό και επιλέγω να διατηρήσω μόνο το αυθεντικό ποιητικό «Nightfall», που σημαίνει «νύχτωμα»…»

ΠΕΝΤΕ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ ΤΟ «ΝΥΧΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΧΝΙΑ»
 
Εξάλλου, 5 λόγοι για να μην χάσετε το Νύχτα και Καταχνιά είναι:

1.      Γιατί διαρρηγνύει την κλασική γραμμική αφήγηση του χρόνου και της ιστορίας και έτσι δημιουργεί μια άλλη αντίληψη για το ντοκιμαντέρ.
2.      Γιατί με εκπληκτική τεχνική και χάρη στην κίνηση της κάμερας, ενοποιεί σε ενιαίο φιλμικό χρόνο το παρόν και το παρελθόν.
3.      Γιατί η χρήση του έγχρωμου μας προσφέρει μια αίσθηση αποστασιοποίησης και καλυτέρευσης στοχασμού.
4.      Γιατί με το εκπληκτικό μοντάζ και τους αρχιεγκληματίες να δηλώνουν «δε φέρω ευθύνη», φαίνεται η ιστορία εντολοδόχων και πρωταγωνιστών να είναι κενή.
5.      Γιατί ο Ρενέ, πέραν των στοιχείων του ντοκιμαντέρ και των συνταρακτικών καταγγελιών,  εγκαινιάζει την ένδοξη πορεία του με αισθητική πρόταση πάνω στη διαφορετική διαχείριση του χρόνου.

ΔΕΚΑ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ ΤΟ «ΝIGHΤFΑLL»

Εξάλλου, 10 λόγοι για να μην χάσετε το Νightfall είναι:

1.      Γιατί όλοι οι ρόλοι είναι έξοχοι.
2.      Για την αριστουργηματική επιλογή των φυσικών και τεχνητών ντεκόρ.
3.      Γιατί η αφήγηση χρησιμοποιεί με εξαιρετική λιτότητα αναδρομές στο παρελθόν (φλας-μπακ), που λειτουργούν καθοριστικά.
4.      Γιατί για άλλη μια φορά αποδεικνύεται πως σε έκτακτες καταστάσεις δημιουργούνται έντονες ερωτικές χημείες.
5.      Για την έξοχη διασταύρωση τεσσάρων διαφορετικών πορειών με ένα έξοχο ενοποιητικό ύφος.
6.      Γιατί είναι ένα υποδειγματικό μάθημα κινηματογράφησης με μινιμαλιστική αφήγηση, λιτότητα στα εκφραστικά μέσα και διακριτικό μοντάζ.
7.      Γιατί, ενώ αυτό το έξοχο νουάρ διαρκεί παραδόξως μόνο 1 ώρα και 18 λεπτά, βγαίνεις από την αίθουσα χορτασμένος στο τέλος.
8.      Γιατί η εξήγηση για την παραπάνω κατάσταση είναι ότι ο Τουρνέρ ενοποιεί στο φιλμικό πεδίο πολλά γεγονότα και ανατροπές χωρίς να πλατειάζει.
9.      Γιατί είναι ενδιαφέρον να δούμε πως η φινέτσα του γαλλικού νουάρ έρχεται σε επιμειξία με την αμερικανική πραγματιστική σχολή.
10.  Γιατί συνεχώς δηλώνεται πως αυτό που βλέπουμε είναι σινεμά που παράγει την αίσθηση ενός γοητευτικού κινδύνου.


Υ.Γ. Την επόμενη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου η Κινηματογραφική Λέσχη των εργαζομένων της ΕΡΤ-3 και το ΚΕΜΕΣ παρουσιάζουν στα πλαίσια του ίδιου αφιερώματος το δυναμικό γκανγκστερικό φιλμ Οι φονιάδες (1964).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου