3 Ιουνίου 2015

ΜΥΡΤΩ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: "ΠΟΙΗΤΙΚΗ" ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ



Από την Ελλάδα…
      Μια επίσκεψη στην Κύπρο

     Κάθε βράδυ, στο δελτίο του καιρού, έβλεπα εκεί δεξιά , χαμηλά ,μέσα σε μια μικρασιατική αγκαλιά, τη Μεγαλόνησο, την Κύπρο. Ώσπου την επισκέφτηκα. Πάτησα στο ιστορικό, γοητευτικό , πολύπαθο έδαφός της
Τα βήματά μου οδήγησε μια πρόσκληση που απευθύνθηκε σε οκτώ από τα μέλη της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης από το Συμβούλιο της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου. Η πρόσκληση αφορούσε μια λογοτεχνική βραδιά – ανταλλαγή- για την επίσκεψη Κυπρίων  λογοτεχνών στη Θεσσαλονίκη.
Εμείς, δηλαδή η Αλεξάνδρα, η Εύα, η Ευτυχία, η Κατερίνα, η Μυρτώ, η Χλόη, η Αρχοντούλα και ο Ανδρέας ήμασταν έτοιμοι να παρουσιάσουμε την λογοτεχνική δουλειά μας στη Λευκωσία.
Για εκείνο που δεν ήμασταν έτοιμοι, ήταν η τόσο θερμή, ποιοτική φιλοξενία που δεν είχε προηγούμενο. Νιώσαμε ότι βρήκαμε αγαπημένα πρόσωπα, συγγενείς και φίλους από παλιά . Συγκίνηση, αυτή είναι η λέξη που συνόδευσε, και συνοδεύει ακόμη, κάθε ανάμνηση από το ταξίδι μας. Ένα ταξίδι γεμάτο εντυπώσεις, παραστάσεις, υπόδειγμα φιλοξενίας.
Γνωρίσαμε τη Λευκωσία με την ξενάγηση των φίλων μας. Μια πόλη αρχοντική, μοντέρνα και παραδοσιακή. Απλωμένη και αρχαία, φωτεινή, λουσμένη στο ζεστό φως του πωρόλιθου, μια πόλη , όμως , μαχαιρωμένη. Μια πόλη πληγωμένη με δρόμους που οδηγούν σ’ εκείνο το σπλάχνο της που αποχωρίστηκε βίαια.
Ως ελληνίδα, ένιωσα δέος. Ως θυγατέρα σμυρνιού πρόσφυγα, αναρωτήθηκα… Το «Χρυσοπράσινο Φύλλο», πολύτιμο κόσμημα με αιώνες πολιτισμού στο σώμα του, αντικείμενο πόθου πληθώρας κατακτητών, λαμπύρισε μέσα μου.  Ώστε, σκέφτηκα, όλα μπορούν να συμβούν και πάλι. Να κοπεί αναπάντεχα και βίαια στα δυο η ζωή και ν’ αλλάξει ρότα.
Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία το πέρασμά μας στην κατεχόμενη πλευρά αυτής της γοητευτικής πόλης. Τρία μερόνυχτα στον κόρφο της Λευκωσίας. Τρία μερόνυχτα στη συντροφιά σπουδαίων και ωραίων ανθρώπων με γνώσεις και ταλέντο. Ο Ανδρέας, ο Γιώργος , η Βασίλικα, ο Χρίστος , ο Ιωσήφ που μας συνόδεψε σε κάθε μας εξόρμηση στην πόλη , μας δέχτηκαν και μας μύησαν  στις ομορφιές της ιστορικής και πολιτιστικής πλευράς, και όχι μόνο.
Γιώργο Μολέσκη, Ιωσήφ Ιωσηφίδη, Βασίλικα και Χρίστο Χατζήπαπα, Γιώργο Φράγκο και Ανδρέα Χατζηθωμά και όλοι εσείς οι καινούριοι φίλοι μας, μας κλείσατε με την εξαιρετική φιλοξενία σας σε μια θερμή αγκαλιά.
   Ευχαριστούμε, λοιπόν, εσάς, την Ένωση Λογοτεχνών Κύπρου και την ψυχή αυτής της Νήσου, Αφροδίτης και Παναγιάς μαζί, με τις πληγές και τις χαρές της. Εμείς θα ξανάρθουμε…
     
    Και ένα ποίημα  που το αφιερώνω στην Κύπρο.


ΘΑ ΞΑΝΑΠΕΤΑΞΩ
Θα ξαναπετάξω
εκεί που ο ήλιος ανάβει τροπικά φαινόμενα
χρώματα και φωνές
Ρωτώντας φτάνεις κάπου
Αγαπώντας πηγαίνεις παντού

Μυρτώ Αναγνωστοπούλου

Η Μυρτώ Αναγνωστοπούλου είναι ποιήτρια, μεταφράστρια, συγγραφέας παιδικών βιβλίων. 
20 Μαΐου 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου