30 Ιουνίου 2017

Γιάννης Σκαρίμπας, "Φαντασία"





ΦΑΝΤΑΣΙΑ
(από τή συλλογή ΟΥΛΑΛΟΥΜ)

Νάναι σά νά μάς σπρώχνει ένας αέρας μαζί
πρός έναν δρόμο φιδωτό πού σβεί στά χάη,
καί σένα τού καπέλου σου πλατειά καί φανταιζί
κάποια κορδέλα του, τρελά νά χαιρετάει.
Και νάν' σάν κάτι νά μού λές, κάτι ωραίο κοντά
γι' άστρα, τή ζώνη πού πηδάν των νύχτιων φόντων,
κι αύτός ο άνεμος τρελά-τρελά νά μάς σκουντά
όλο πρός τή γραμμή των οριζόντων.
Κι όλο νά λές, νά λές, στά βάθη τής νυκτός
γιά ένα – μέ γυάλινα πανιά – πλοίο πού πάει
Όλο βαθιά, όλο βαθιά, όσο πού πέφτει εκτός:
έξω απ' τόν κύκλο των νερών – στά χάη.

Κι όλο νά πνέει, νά μάς ωθεί αύτός ο άνεμος μαζί
πέρ' από τόπους καί καιρούς, έως ότου – φως μου –
(καθώς τρελά θά χαιρετάει κείν' η κορδέλα η φανταιζί)
βγούμε απ' τήν τρικυμία αύτού τού κόσμου . . .


28 Ιουνίου 2017

Τώρα διαβάζουμε (113ο βιβλίο): Στέφαν Τσβάιχ, «Εικοσιτέσσερις ώρες από τη ζωή μιας γυναίκας»

 Τετάρτη 28/6/2017  στις 7 μ.μ. στο Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Πρόταση Παντελή Τρακίδη




Στέφαν Τσβάιχ, «Εικοσιτέσσερις ώρες από τη ζωή μιας γυναίκας»

 μετάφραση: Άρης Δημοκίδης

Μια σαρανταδυάχρονη αριστοκράτισσα χήρα φτάνει στο Μόντε Κάρλο και επισκέπτεται το καζίνο, όπου παρακολουθεί με ενδιαφέρον την υψηλή κοινωνία να ποντάρει. Την προσοχή της τραβάει ένας όμορφος νέος, που χάνει όλα του τα χρήματα και αποχωρεί απελπισμένος. Φοβούμενη ότι θα κάνει κάποια τρέλα, η γυναίκα τον ακολουθεί και τελικά του σώζει τη ζωή περνώντας μια νύχτα μαζί του. Αυτή η νύχτα όμως αλλάζει και τη δική της ζωή για πάντα και η επόμενη μέρα που ξημερώνει της επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις...
Στις "Εικοσιτέσσερις ώρες από τη ζωή μιας γυναίκας", ο Τσβάιχ, ευαίσθητος ανατόμος της γυναικείας ψυχής, περιγράφει την ανατροπή της ήρεμης, προβλέψιμης ζωής μιας καθωσπρέπει γυναίκας. "Αυτή η ιστορία, λαμπρά αφηγημένη και άψογα θεμελιωμένη ως προς τα κίνητρα, είναι ασφαλώς από μόνη της άξια ύπαρξης και διαθέτει τα εχέγγυα για την άσκηση της ισχυρής επίδρασης στον αναγνώστη. Η ανάλυση μας δείχνει ωστόσο ότι η επινόησή της έχει τις ρίζες της σε μια φαντασίωση της εφηβικής ηλικίας, την οποία ορισμένοι είναι σε θέση να ανασύρουν ακόμη και συνειδητά από τη μνήμη τους" σημειώνει ο Ζίγκμουντ Φρόιντ, σ' ένα εξόχως διεισδυτικό δοκίμιο, που παρατίθεται στο Επίμετρο του βιβλίου. 

Από τη βάση της http://www.biblionet.gr

27 Ιουνίου 2017

Τέλος 5ης αναγνωστικής περιόδου 2016-2017

Μετά την αυριανή μας συνάντηση (Τετάρτη, 28 Ιουνίου 2017) στο Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και την αποχαιρετιστήρια έξοδο των μελών της Λέσχης Ανάγνωσης...








... και επιστροφή το Σεπτέμβριο με το βιβλίο 

26 Ιουνίου 2017

111ο βιβλίο: Κώστας Ακρίβος, "Τελευταία νέα από την Ιθάκη"



 «Τελευταία νέα από την Ιθάκη»,
Μεταίχμιο, 2016
280 σελ.


111ο βιβλίο
31/5/2017
Πρόταση Χριστιάνας Βέλλου


Χριστιάνα Βέλλου
Ήταν μια έκπληξη για μένα το βιβλίο όταν άρχισα να το διαβάζω, άλλα περίμενα και άλλα βρήκα τελικά: 26 μυθιστορίες ασύνδετες μεταξύ τους αλλά όλες μαζί φτιάχνουν μια ανθρώπινη Ιθάκη. Προσπάθησα να βρω πως συνδέονται τα κείμενα με τους ήρωες της Οδύσσειας τους οποίους χρησιμοποιεί σαν επικεφαλίδες τους. Βρήκα μια διαδρομή υπόγεια, που συνδέει ιστορία, παράδοση, λαογραφία με πολλή ανθρωπιά και συγχρόνως διαχρονική.
Τελικά Τηλέμαχος μπορεί να είναι όποιος νοσταλγεί το σπιτικό του, όπως το γυφτάκι (του πρώτου διηγήματος), Μέντορας μπορεί να είναι και ο Καβάφης προς τον αμφιλεγόμενο ανιψιό του, Ευρύκλεια μια αιωνόβια ελιά που ο άνεμος τη δέρνει, Πηνελόπη μια γυναίκα χήρα από τον Πόλεμο του 40, που γράφει ένα απλό γράμμα στην Μέρκελ σήμερα. 
Ο Ακρίβος κατάφερε να μας θυμίσει ελληνική ιστορία μέσα από διηγήσεις καθημερινές με έναν ευρηματικό τρόπο και με μια γραφή αριστοτεχνική η οποία αλλάζει από την δημοτική στην καθαρεύουσα και μετά σε ιδιωματική, με μαεστρία.

  
Βιολέττα Παπαδοπούλου
Ο Ακρίβος, στο βιβλίο του αυτό, εμπνεόμενος από τους χαρακτήρες των ηρώων της Οδύσσειας,  μας ταξιδεύει, άλλοτε με χιούμορ και τρυφερότητα κι άλλοτε με σαρκασμό και ειρωνεία ή με ρεαλισμό και καταγγελία, από τον Μεσαίωνα στο Βυζάντιο, από την Κατοχή και την Αντίσταση στο σήμερα, με τα 26 διηγήματά του, με λόγο διαφορετικό, ανάλογα με την ιστορία που αφηγείται και το γεωγραφικό ιστορικό της πλαίσιο και με ύφος, που αλλάζει σε κάθε ιστορία.
Αυτό όμως που δεν  αλλάζει, είναι η ευαίσθητη ματιά του συγγραφέα, πάνω στις εκφράσεις της ψυχής του ανθρώπου, στη διαφορετικότητά του, στο πεπρωμένο του τόπου καθώς και  στις αγκυλώσεις της εξουσίας, που πολλές φορές καταντάει γελοία.
Ποιητικότατη η ιστορία της Ευρύκλειας, της τροφού, που μας αφηγείται την ιστορία μιας ελιάς, σπαρακτική των συντρόφων του Οδυσσέα, που μοιάζει με την οδύσσεια όλων των προσφύγων του κόσμου και του Φήμιου του τραγουδιστή, που μιλάει κυριολεκτικά και μεταφορικά  για την σφαγή.
Δεν συμφωνώ με το πνεύμα και την σκοπιμότητα εντέλει  της ιστορίας του Μέντορα, του φίλου που αναφέρεται στον Καβάφη και αφήνει υπονοούμενα για τη σχέση του με ένα νέο, ευνοούμενό του, κάτι που, φαντάζομαι, δεν ενδιαφέρει κανέναν.

25 Ιουνίου 2017

Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος - Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών


Διαβάζουμε στον ιστότοπο του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών  της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (http://network.nlg.gr/) ότι: " Το Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος συγκροτείται για να βοηθήσει τις Ακαδημαϊκές, Ερευνητικές, Δημόσιες, Δημοτικές, και σχολικές βιβλιοθήκες να αναπτύξουν και να εξελίξουν τις υπηρεσίες που προσφέρουν στο κοινό τους.
Φιλοδοξεί να γίνει το μέσο ανταλλαγής πληροφοριών, γνώσης και επαγγελματικής επικοινωνίας ανάμεσα στις βιβλιοθήκες, να αναλάβει πρωτοβουλίες επιμορφωτικών προγραμμάτων για τους υπαλλήλους των βιβλιοθηκών, να σχεδιάζει και να οργανώνει πανελλήνιες και διεθνείς δράσεις, όπως εκστρατείες ή συνέδρια και να προσφέρει διαρκή υποστήριξη και ενημέρωση στις βιβλιοθήκες – μέλη του.
Στον οργανωτικό τομέα προσφέρει βιβλιοθηκονομική υποστήριξη με τη δημιουργία κοινών καταλόγων και προάσπιση των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών θέσεων των βιβλιοθηκών έτσι ώστε στο μέλλον οι βιβλιοθήκες να βρεθούν στο επίκεντρο κάθε κοινότητας. Τέλος, με την κατάρτιση ολοκληρωμένων προγραμμάτων πρόκειται να διεκδικήσει με αξιώσεις συμμετοχή σε εθνικά και διεθνή χρηματοδοτικά προγράμματα.
Αναδεικνύοντας τις συνεργασίες ανάμεσα στις βιβλιοθήκες και εισάγοντας καινοτόμες μεθόδους ανάπτυξης υπηρεσιών και προγραμμάτων τα οποία κάθε βιβλιοθήκη δεν θα μπορούσε να παρακολουθήσει μόνη της, με προσεκτικά βήματα, επιχειρούμε να αλλάξουμε από κοινού και ριζικά το τοπίο των βιβλιοθηκών στην Ελλάδα σήμερα.
Δρ.Φίλιππος Τσιμπόγλου, Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος
Το τι συμβαίνει κάθε ημέρα στην Ελλάδα, στην Καλοκαιρινή εκστρατεία ανάγνωσης και δημιουργικότητας 2017",  δείτε το στο ημερολόγιο του Δικτύου: http://network.nlg.gr/events/
Καλό ταξίδι

24 Ιουνίου 2017

Εγκαίνια Έκθεσης Ταπισερί και ζωγραφικής



Από αριστερά: Ελένη Γεωργοπούλου, Τούλα Γκλαβίνα, Ελένη Κλίγγου, Ευανθία Σπύρογλου, Ευδοξία Καλομοίρου, Δήμητρα Βασιλοπούλου, Λία Ελευθεριάδου (δασκάλα του Εργαστηρίου), Διονύσης Πορφυριάδης, Αρτεμις Μπαλανίκα, Κατερίνα Θωμοπούλου, Ερωφύλη Καλαϊτζάκη, Βασιλεία Γλάρου, Χριστιάνα Βέλλου, Βικτωρία Δράκου, Μιμή Τρούλου

Από τα εγκαίνια της "Έκθεσης Ταπισερί" και ζωγραφικής στο Κέντρο Πολιτισμού Τούμπας (Κλεάνθους & Λαμπράκη), που αξίζει να δείτε (μεράκι, αισιοδοξία και επιμονή), τη Δευτέρα -τελευταία ημέρα της έκθεσης.

 Εργαστήρι Ταπισερί Θεσσαλονίκης

Έκθεση Ταπισερί 

στο Κέντρο Πολιτισμού Τούμπας (Κλεάνθους & Λαμπράκη) 

Διάρκεια Έκθεσης: 21 έως 26 Ιουνίου 2017


Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή: 9:00-21:00  και  Σάββατο: 9:00-14:00


23 Ιουνίου 2017

110ο βιβλίο: Μαρσέλ Προυστ, "Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο - Από την μεριά του Σουάν, α' μέρος -Κομπραί"

Μαρσέλ Προυστ


 Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο: Από τη μεριά του Σουάν

μετάφραση: Παύλος Α. Ζάννας
επιμέλεια: Παναγιώτης Πούλος
επιμέλεια σειράς: Κατρίν Βελισσάρη

445 σελ.
110ο βιβλίο
17/5/2017
Πρόταση της Αντιγόνης Κούγια-Παπαδάκη


Βιολέττα Παπαδοπούλου
Τι να πρωτοπεί κανείς για ένα τόσο εμπνευσμένο  βιβλίο και για έναν συγγραφέα-χείμαρρο, με γραφή τόσο χαρακτηριστική του, τόσο ποιητική, τόσο γλαφυρή, τόσο… τόσο…!
Ο Προυστ, στέκεται σε κάθε στιγμή, σε καθετί που του κάνει εντύπωση στην εξοχή του Κομπραί, όπου πηγαίνουν οικογενειακώς για διακοπές, στο σπίτι της θείας Λεονί.
Αρχίζει με τη φράση-γνώρισμά του «για χρόνια πλάγιαζα νωρίς» και μας βάζει αμέσως στο παιδικό υπνοδωμάτιό του, όπου τον βασανίζουν οι σκιές, η έλλειψη του φιλιού της καληνύχτας από την μητέρα του, η αϋπνία, οι φοβίες της νύχτας, το άβολο ξύπνημα, χωρίς ν α μπορεί να καθορίσει πού βρίσκεται.
Αναφέρει με τόση γλυκύτητα, ότι, όταν του διάβαζε η μητέρα του, για να κοιμηθεί, έδινε στον παρατατικό και στον αόριστο, τη γλυκύτητα, που υπάρχει στην καλοσύνη, τη μελαγχολία που υπάρχει στην τρυφερότητα»
Ενώ, όταν γράφει για μία πόρνη, φίλη του θείου του (η κυρία με τα ροζ), προχωράει στην ουσία του ερωτισμού που ένιωθε γι αυτήν, ζητώντας να της φιλήσει το χέρι.
Εξαίσιες  οι περιγραφές του στολισμού της Παναγίας με τις ασπραγκαθιές, της μυρωδιάς των πασχαλιών, σαν να τις μυρίζαμε εμείς, της αίσθησης της βροχής ή της εικόνας των τριών καμπαναριών, σαν τριών κοπελιών εγκαταλελειμμένων στη μοναξιά, έτσι όπως ξεμάκραιναν και όπως πλησίαζαν!
Όλο το βιβλίο ασχολείται με το θέμα της μνήμης, των αναμνήσεων, που μπορούν να ξυπνήσουν και με μια μυρωδιά πασχαλιάς, ή με μία μαντλέν με τσάι φλαμούρι, του χρόνου που περνάει και των συναισθημάτων, που μένουν βαθιά μέσα μας από τη νιότη μας, να μας συντροφεύουν για όλη μας τη ζωή!

22 Ιουνίου 2017

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ με τα ΡΑΔΙΟΦΩΝΑ της ΕΡΤ3


ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ με τα ΡΑΔΙΟΦΩΝΑ της #ΕΡΤ3
Τα Σαββατοκύριακα του καλοκαιριού ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Μακεδονίας ταξιδεύει στα ερτζιανά κι αγκαλιάζει όλη τη Βόρεια Ελλάδα.
Οι φωνές του 102fm ΕΡΤ3 και του 9,58fm ΕΡΤ3 συντροφιά και για τις καλοκαιρινές αποδράσεις, σε σύνδεση με την ΕΡΤ Καβάλας στους 96,3 fm και την ΕΡΤ Βόλου στους 101,2 fm.
Συντονιστείτε σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Σποράδες, Θάσο, Πήλιο, Καβάλα, Πιερία.


20 Ιουνίου 2017

Θεσσαλονίκη - Σεισμός 1978

Σκληρές μνήμες ξυπνά η σημερινή ημέρα σε όσους έζησαν το σεισμό της 20ης Ιουνίου 1978 και ακόμη πιο σκληρές σε όσους έχασαν αγαπημένα πρόσωπα.


Γράφει ο  Γιώργος Πενέλης, ομότιμος καθηγητής Τμήμα Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ, στο «Σεισμός της Θεσσαλονίκης 1978: Καμπή στην αντισεισμική προστασία της χώρας» από το περιοδικό «30 χρόνια μετά το σεισμό της Θεσσαλονίκης – Μνήμες και προοπτική, Πολυτεχνική Σχολή ΑΠΘ, Θεσσαλονίκη, Μάιος 2008»: "Από το σεισμό η Θεσσαλονίκη σείστηκε συθέμελα. Το τι επακολούθησε δεν είναι εύκολο να περιγραφεί. Έπιπλα μέσα στα σπίτια μετακινήθηκαν ή ανατράπηκαν, κτίρια ράγισαν, τοίχοι κατέρρευσαν, κτίρια κατέρρευσαν ή αχρηστεύθηκαν, πολίτες
τραυματίστηκαν ή έχασαν τη ζωή τους. Ο κόσμος ξεχύθηκε μέσα σε σύννεφα σκόνης στους δρόμους που σε μεγάλο ποσοστό ήταν αδιάβατοι από καταπτώσεις επιχρισμάτων, στηθαίων, καμινάδων, τοιχοποιιών.
Δημιουργήθηκε κυκλοφοριακή συμφόρηση στην προσπάθεια όλων να αποδράσουν στο ύπαιθρο, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η κίνηση νοσοκομειακών και πυροσβεστικών οχημάτων.  
Οι επικοινωνίες κόπηκαν, τα δίκτυα Μ.Μ.Ε. εσίγησαν, και ο πανικός ενισχυόταν από φήμες για πολλές καταρρεύσεις πολυώροφων κτιρίων και αμέτρητους νεκρούς και τραυματίες. Εκείνη τη νύχτα στη Θεσσαλονίκη το κράτος είχε γονατίσει.
• Το επόμενο πρωί βρήκε την πόλη με τις πληγές χαίνουσες, με 49 νεκρούς, 220 τραυματίες, με 800 περίπου χιλιάδες πολίτες άστεγους, είτε διότι τα σπίτια τους είχαν καταστραφεί, είτε διότι δεν τολμούσαν να τα χρησιμοποιήσουν. Καραβάνια ατελείωτα από αυτοκίνητα με αλλόφρονες πολίτες κινούνταν σημειωτόν προς τις εξόδους της πόλης, προκειμένου να αποδράσουν σε ασφαλείς προορισμούς.
• Η έκρυθμη αυτή κατάσταση διατηρήθηκε αμείωτη για έναν τουλάχιστον μήνα, και μόνο περί τα τέλη Αυγούστου η ζωή στην πόλη ομαλοποιήθηκε. Βασική αιτία του μεγάλου πανικού που συνείχε την πόλη για μεγάλο χρονικό διάστημα υπήρξε η μοναδική κατάρρευση οκταώροφης οικοδομής στην πλατεία Ιπποδρομίου, στην οποία βρήκαν το θάνατο 29 από τα συνολικώς 49 θύματα. Με την κατάρρευση αυτή γκρεμίστηκε συγχρόνως και η ψευδαίσθηση των πολιτών ότι οι σύγχρονες πόλεις με αντισεισμικά κτίρια από οπλισμένο σκυρόδεμα ήταν άτρωτες στο σεισμό".

Πηγή κειμένου: https://www.eng.auth.gr


-






19 Ιουνίου 2017

Η λέξη (37.5) του μήνα: η "δημιουργία" της Χριστίνας Βουμβουράκη

Πώς το σχολείο σκοτώνει τη δημιουργικότητα,
συνοπτικά δραματοποιημένο με animation από τους
Daniel Martínez Lara & Rafa Cano Méndez


ή αναλυτικότερα,
όπως μας τα λέει ωραία ο Sir Ken Robinson στο TED 2006:


18 Ιουνίου 2017

Ανέστης Ευαγγέλου - Γιώργος Αράγης: "Δεύτερη Μεταπολεμική γενιά"



Η Ανθολογία "Η Δεύτερη Μεταπολεμική Ποιητική Γενιά" του Ανέστη Ευαγγέλου,
που πρόλαβε να δει τυπωμένη (1994), λίγο πριν από το θάνατό του ο ποιητής, επανεκδίδεται ως "Δεύτερη Μεταπολεμική Γενιά", από τις εκδόσεις GUTENBERGσυμπληρωμένη από τον Γιώργο Αράγη με νεότερα στοιχεία (έως το 2012) για τους ποιητές και τις ποιήτριες που ανθολογούνται. Όπως γράφει ο Α.Ε. η Ανθολογία  "περιλαμβάνει ποιητές που γεννήθηκαν από το 1929 έως το 1940", πως "πρόκειται για ανθολογία ποιητών και όχι ποιημάτων" και ότι "οι ποιητές που συγκροτούν με το έργο τους την Ανθολογία εμφανίστηκαν όλοι -με ελεύθερο στίχο- στα Γράμματά μας στην εικοσαετία 1950-1970". 
Γ.Κ.
Διαβάζουμε στην ιστότοπο του εκδοτικού οίκου GUTENBERG για τη συμπληρωμένη επανέκδοση της Ανθολογίας: "Ο παρών τόμος περιέχει την πρώτη έκδοση της ανθολογίας "Η Δεύτερη Μεταπολεμική Ποιητική Γενιά του Ανέστη Ευαγγέλου", με εισαγωγή του Γιώργου Αράγη (Παρατηρητής, Θεσσαλονίκη 1994). Σκοπός του ανθολόγου ήταν να αποκατασταθεί, γραμματολογικά, ή δεύτερη μεταπολεμική ποιητική γενιά, επειδή η θέση της, ανάμεσα στην πρώτη και στην Τρίτη μεταπολεμική ποιητική γενιά, είχε αποσιωπηθεί. Σήμερα έχουμε το χρονικό περιθώριο να εκτιμήσουμε ότι ο σκοπός αυτός επιτεύχθηκε σε εξαιρετικό σημείο, αφού έκτοτε η συγκεκριμένη γενιά αναγνωρίστηκε και βιβλιογραφήθηκε ευρέως. Εκτός από την πρώτη έκδοση του 1994, η τωρινή έκδοση περιέχει, με φροντίδα του Γιώργου Αράγη, τα νεότερα στοιχεία τα οποία προέκυψαν από το 1993 ως το 2012. Συγκεκριμένα, προστέθηκε μια δεύτερη εισαγωγή, σύντομες σκιαγραφίες των ανθολογημένων ποιητών, εργογραφία, επιλογή κριτικογραφίας, μεταφράσεις ποιημάτων ή συλλογών σε ξένες γλώσσες και τέλος αναλογική ανθολόγηση των ποιημάτων. Έτσι, συμπληρωμένη η αρχική ανθολογία με νεότερα στοιχεία, παρέχει μια πληρέστερη εικόνα της δεύτερης μεταπολεμικής ποιητικής γενιάς".

 

Και στα περιεχόμενα: 

Σημείωμα για τη δεύτερη έκδοση (Γιώργος Αράγης) || Πρόλογος (Ανέστης Ευαγγέλου) || Εισαγωγή της πρώτης έκδοσης (Γιώργος Αράγης) || Προλεγόμενα στη δεύτερη έκδοση (Γιώργος Αράγης) || Ανθολόγηση || Χρονολογικός πίνακας ποιητών || Χρονολογικός πίνακας ποιητικών συλλογών


Ανθολογούνται οι ποιητές:

ΝΤΙΝΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΡΑΒΙΤΗΣ
ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΑΚΝΙΑΣ
ΚΙΚΗ ΔΗΜΟΥΛΑ
ΤΑΣΟΣ ΚΟΡΦΗΣ
ΝΙΚΟΣ-ΑΛΕΞΗΣ ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ
ΖΕΦΗ ΔΑΡΑΚΗ
ΑΛΕΞΗΣ ΖΑΚΥΘΗΝΟΣ
ΒΥΡΩΝ ΛΕΟΝΤΑΡΗΣ
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΛΥΚΙΑΡΔΟΠΟΥΛΟΣ
ΟΡΕΣΤΗΣ ΑΛΕΞΑΚΗΣ
ΛΟΥΚΑΣ ΚΟΥΣΟΥΛΑΣ
ΤΑΣΟΣ ΠΟΡΦΥΡΗΣ
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΖΕΝΑΚΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΕΓΡΕΠΟΝΤΗΣ
ΜΑΡΚΟΣ ΜΕΣΚΟΣ
ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΜΟΥΝΤΕΣ
ΝΙΚΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΓΓΕΛΑΚΗ-ΡΟΥΚ
ΛΕΙΑ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ-ΚΑΡΑΒΙΑ
ΘΩΜΑΣ ΓΚΟΡΠΑΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΣΒΑΝΤΗΣ
ΧΡΙΣΤΟΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΑΚΗΣ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΟΥΛΗΣ
ΓΙΩΡΓΗΣ ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΑΝΙΗΛ
ΤΑΣΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ
ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ Χ. ΜΑΡΚΟΓΛΟΥ
ΓΙΟΛΑΝΤΑ ΠΕΓΚΛΗ
Π. ΣΩΤΗΡΙΟΥ
ΜΑΡΙΑ ΚΕΝΤΡΟΥ-ΑΓΑΘΟΠΟΥΛΟΥ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ
ΜΑΝΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ
ΤΑΣΟΣ ΓΑΛΑΤΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΝΙΚΟΛΑΣ
ΜΑΡΙΟΣ ΜΑΡΚΙΔΗΣ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΡΟΖΑΚΕΑΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΔΑΡΑΚΗΣ
ΤΑΣΟΣ ΔΕΝΕΓΡΗΣ
ΤΟΛΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
ΝΑΝΑ ΗΣΑΙΑ
ΧΡΙΣΤΟΣ ΛΑΣΚΑΡΗΣ
ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ
ΑΝΕΣΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ

17 Ιουνίου 2017

Εργαστήρι Ταπισερί Θεσσαλονίκης - Έκθεση Ταπισερί

 Εργαστήρι Ταπισερί Θεσσαλονίκης

Έκθεση Ταπισερί 

στο Κέντρο Πολιτισμού Τούμπας (Κλεάνθους & Λαμπράκη) 

Εγκαίνια: Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017, ώρα 20:00

Διάρκεια Έκθεσης: 21 έως 26 Ιουνίου 2017


Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή: 9:00-21:00  και  Σάββατο: 9:00-14:00

Συμμετέχουν με έργα τους (παρουσιάζονται στην αφίσα -με αρχή από πάνω αριστερά) οι:
Χριστιάνα Βέλλου, Ευδοξία Καλομοίρου, Βικτωρία Δράκου,

Ελένη Κλίγγου, Διονύσης Πορφυριαδης, Τούλα Γκλαβίνα,
Βασιλεία Γλάρου, Ερωφύλη Καλαϊτζάκη,   Νανά Ιορδανοπούλου,
Φωτεινή Σιδηροπούλου, Ευανθία Σπύρογλου, Άρτεμις Μπαλανίκα, Κατερίνα Θωμοπούλου.
Δασκάλα του Εργαστηρίου είναι η Λια Ελευθεριάδου, που συντονίζει και τη δράση του.



16 Ιουνίου 2017

Φεστιβάλ του 9.58fm της ΕΡΤ3 για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής: «Νέοι Ήχοι στην Αρχαία Αγορά»





Η ΕΡΤ3, με σταθερό προσανατολισμό στην εξωστρέφεια προς την κοινωνία,  υποδέχεται το καλοκαίρι με τη διοργάνωση ενός μεγάλου καλλιτεχνικού γεγονότος, την Ημέρα της Γιορτής της Μουσικής. Επιθυμώντας αυτή τη φορά να βρεθεί πιο κοντά στη νεολαία και τον μουσικό κόσμο της Θεσσαλονίκης, διοργανώνει με το πολιτιστικό ραδιόφωνο 9.58fm συναυλία με νεανικά συγκροτήματα της ηλεκτρικής σκηνής της πόλης, ένα δυναμικό μουσικό κομμάτι της σημερινής καλλιτεχνικής έκφρασης, στον χώρο της Αρχαίας (Ρωμαϊκής) Αγοράς Θεσσαλονίκης.
Την Τετάρτη, 21 Ιουνίου, ημέρα θερινού ηλιοστασίου και συγχρόνως γιορτής της μουσικής, μια νοητή κλωστή θα συνδέσει το ιστορικό παρελθόν με το «σήμερα» σε μία συναυλία που θα διαρκέσει από τις 18:30 έως τις 23:00.  Τα συγκροτήματα που θα πάρουν μέρος είναι: Embargo (instrumental stoner) Cant Remember Shit (πανκ διασκευές ιρλανδικών και άλλων -γνωστών- τραγουδιών) Τhe Family Idiot (pop punk και indie) και Small Hours Society (αμερικανικό κιθαριστικό ροκ, με πλήκτρα και ακορντεόν).
Η εκδήλωση, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης και τον Δήμο Θεσσαλονίκης, θα μεταδοθεί ραδιοφωνικά απευθείας από τον 9.58, και μαγνητοσκοπημένη από την ΕΡΤ3.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. 

15 Ιουνίου 2017

Τώρα διαβάζουμε (112ο βιβλίο): Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, «Τα ρόδιν' ακρογιάλια»

Τετάρτη 14/6/2017  στις 7 μ.μ. στο Καφέ του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.
Πρόταση Άννας Παντζή.

Τα ρόδινα ακρογιάλια

Και άλλα διηγήματα

Alexandre Papadiamantis
επιμέλεια: Σπύρου Κοκκίνη
Βιβλιοπωλείον της Εστίας



Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης,
"Τα ρόδιν΄ακρογιάλια και άλλα διηγήματα"

εκδόσεις ΕΞΑΝΤΑΣ, 1988
Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης
Μαλλιάρης Παιδεία, 2014


[…]  Ακόμη δεν ήνοιξαν αι πύλαι της Ανατολής να εισέλθη παμβασιλεύς ο ήλιος κι ο γερο - Γατζίνος εσηκώθη, ήνοιξε το καφενεδάκι, και υπηρετεί τους πρωινούς πελάτας. Πώς να χορτάσει τις τον ύπνον εκεί, εις τα ωραία λυκαυγή, εις τας γλυκείας ηούς του φθινοπώρου… Εξύπνησα τρεις ώρας πριν φέξη, εξήλθα και κάμψας ένα δρομίσκον, έφθασα εις τον αιγιαλόν.
  Ο Αυγερινός τώρα είχεν ανατείλει. Ανήρχετο υψηλά – υψηλά, ακολουθούμενος από εν αστεράκι, το οποίον έτρεχεν ως μαγευμένον κοντά του. Επάνω στην ράχιν, αντικρύ, άνωθεν του σκοτεινού άλσους, εχόρευον δύο άλλα άστρα· προς τα βορειοανατολικά εστρώνετο ρηχόν το κύμα και οι βράχοι, αριστερά, με τας λευκάς οικίας, ως φωλεάς βράχων χυτάς, κτισμένας επάνω των, εδέχοντο εις τους πόδας το προσκύνημα των θωπευτικών κυμάτων.

  Ο γερο – Γατζίνος μου έκαμε καφέν χωρίς να του παραγγείλω. Δεν ήτο η ώρα τώρα δι’ ομιλίαν. Εις τας ώρας του ροδινού λυκαυγούς κανέν τοιούτον δεν έχει τον τόπον του. Δεν είχε σκάσει ακόμα τα’ αφιόνι. Ήτο η ώρα διά μαχμουρλίκι τουρκικόν. Άλλως θα μου διηγείτο πολλάς ιστορίας, πως ο γερο – Ακούκατος, τον παλαιόν καιρόν, είχε λάβει το επώνυμον τούτο, καθότι, όταν έκαμνε τον διαλαλητήν, εις τας δημοπρασίας, επανελάμβανε συχνά ερωτηματικώς προς το κοινόν: «τα’ ακούκατε, βρε παιδιά;», επειδή κατήγετο από τας Αθήνας, όπου επροφέρετο ούτω, αντί: ακούσατε· αυτός λοιπόν ο Ακούκατος, όταν είχε το καφενεδάκι εις τον άλλον γιαλόν, προ χρόνων, έρημος και μοναχός στα ξένα, είχεν ως κατοικίαν αυτό το μαγαζάκι του, κι εκοιμάτοεπί της σανίδος του καναπέ, δύο σπιθαμών το πλάτος, με δύο προσκέφαλα εις τας δύο άκρας· ώστε όταν ήθελε να γυρίση από το άλλο πλευρόν, ανεκάθιζε κι επλάγιαζε την κεφαλήν προς τα εκεί, όπου είχε πριν τους πόδας. Αλλ’ ήτο τόσον πρόθυμος να περιποιείται τους πελάτας, ώστε ποτέ δεν εχόρταινε τον ύπνον και άμα του έκρουέ τις την θύραν, ξένος, πτωχός ή άστεγος, πάραυτα εσηκώνετο και του ήνοιγεν· και του έκαμνε καφέν ή φασκομηλιάν, και αν είχε και αν δεν είχε πεντάλεπτον.

Πηγή κειμένου: http://logotexnika.blogspot.gr

14 Ιουνίου 2017

Η λέξη (37.4) του μήνα: η "δημιουργία" της Χριστίνας Κελεσίδου


Μίλησαν πολλοί σοφοί και φιλόσοφοι για τη δημιουργία, ένας από αυτούς, ο Εμμανουέλ Κάντ (1724-1804) 
είπε ότι ''η δημιουργία είναι ο καλύτερος τρόπος να απολαμβάνεις τη ζωή''.

 Όλοι οι άνθρωποι, μη "φιλόσοφοι" και μη "σοφοί", απλοί άνθρωποι, το κατανοούμε, είναι στη φύση μας η δημιουργία γιατί όλοι επιδιώκουμε τη χαρά. Τη χαρά της δημιουργίας.

Γνωστό ''Έργο του δρόμου'' στο κέντρο της Αθήνας.



13 Ιουνίου 2017

109ο βιβλίο: Ηλίας Παπαμόσχος, «Ο μυς της καρδιάς»



Ηλίας Λ. ΠαπαμόσχοςΟ μυς της καρδιάς

Διηγήματα
Μεταίχμιο, 2011, 107 σελ.

109ο βιβλίο
3/5/2017
Πρόταση της Παναγιώτας (Τούλας) Κύττα


Χριστίνα Βουμβουράκη 
Κάθε διήγημα μια φωτογραφία, καρφωμένη επάνω στο γραφείο του συγγραφέα. Άγνωστο πόσος καιρός έχει περάσει από τότε που αραδιάστηκαν με επιμέλεια επάνω στο τραπέζι, αλλά επικρατεί η βεβαιότητα πως θα μείνουν εκεί για πάντα. Γύρω τους σκοτάδι διαλυμένο βίαια, απ’ το ψυχρό φως μιας λάμπας ανάκρισης που ζητά επίμονα να μάθει την Αλήθεια. Μα η αλήθεια, φοβισμένη, εξαφανίζεται πίσω από ξεθωριασμένες λέξεις. Κι έτσι, τίποτα δεν είναι αυτό που είναι. Κι όλα μοιάζουν με κάτι άλλο. Σε βαθμό που στο εξώφυλλο διαβάζω: «Ωμής της καρδιάς».


Βιολέττα Παπαδοπούλου
Πολύ λυρικό το ύφος, γεμάτο μεστά νοήματα, σαν να διαβάζεις ποίηση σε πεζή μορφή. Πλείστα τα θέματα που θίγονται, ο θάνατος, με κυρίαρχη μορφή, η εξουσία του πατέρα, η απουσία της μητέρας, η μοναξιά, τα γηρατειά.
Πολλή όμορφη η περιγραφή της χιονισμένης Καστοριάς και της λίμνης της, «που είναι όλο ραγισματιές, σκάει τη νύχτα και ο κρότος ακούγεται σαν ουρλιαχτό θυμωμένου ή λαβωμένου θεριού», του ξερού προσώπου–τοπίου του Σεΐχη Αμπντούλ, του Αλβανού ποιμένα.


"Ταυτότητα" και εξώφυλλο βιβλίου από τη βάση της Βιβλιονέτ

12 Ιουνίου 2017

107o βιβλίο: Μαρία Παπαγιάννη, «Το δέντρο το μονάχο»



Μαρία Παπαγιάννη, "Το δέντρο το μονάχο"


107ο βιβλίο
5/4/2017
Πρόταση της Ανθής Καραμανλή

Βιολέττα Παπαδοπούλου
Ένα βιβλίο σαν παιδικό παραμύθι, με ήρωες τους κατοίκους ενός απομονωμένου χωριού τής Κρήτης, του Κόφινα, ανάμεσα σε βουνό και θάλασσα.
Κλασσική παιδική ιστορία, με δράκους και παλικάρια, με νεράιδες και ξωτικά. Απλοϊκό στη σύλληψή του, δεν ξέρω αν προσφέρεται και για παιδιά, λόγω της πληθώρας των μεταφυσικών, φρικιαστικών του αναφορών για κακές μάγισσες, για φαντάσματα και ψυχές που ανεβοκατεβαίνουν από τον Κάτω Κόσμο.
Κάποιοι από τους ήρωες είναι καλοί μέχρις υπερβολής, οι δε αμόρφωτες γιαγιάδες του χωριού, μιλούν όπως οι φιλόλογοι, ενώ τα μικρά παιδιά ερωτεύονται όπως οι μεγάλοι.
Ένα "εύπεπτο" λοιπόν βιβλίο, που όμως δεν με ικανοποίησε αισθητικά και δεν με συγκίνησε λογοτεχνικά, πνευματικά και συναισθηματικά.