18 Ιουνίου 2017

Ανέστης Ευαγγέλου - Γιώργος Αράγης: "Δεύτερη Μεταπολεμική γενιά"



Η Ανθολογία "Η Δεύτερη Μεταπολεμική Ποιητική Γενιά" του Ανέστη Ευαγγέλου,
που πρόλαβε να δει τυπωμένη (1994), λίγο πριν από το θάνατό του ο ποιητής, επανεκδίδεται ως "Δεύτερη Μεταπολεμική Γενιά", από τις εκδόσεις GUTENBERGσυμπληρωμένη από τον Γιώργο Αράγη με νεότερα στοιχεία (έως το 2012) για τους ποιητές και τις ποιήτριες που ανθολογούνται. Όπως γράφει ο Α.Ε. η Ανθολογία  "περιλαμβάνει ποιητές που γεννήθηκαν από το 1929 έως το 1940", πως "πρόκειται για ανθολογία ποιητών και όχι ποιημάτων" και ότι "οι ποιητές που συγκροτούν με το έργο τους την Ανθολογία εμφανίστηκαν όλοι -με ελεύθερο στίχο- στα Γράμματά μας στην εικοσαετία 1950-1970". 
Γ.Κ.
Διαβάζουμε στην ιστότοπο του εκδοτικού οίκου GUTENBERG για τη συμπληρωμένη επανέκδοση της Ανθολογίας: "Ο παρών τόμος περιέχει την πρώτη έκδοση της ανθολογίας "Η Δεύτερη Μεταπολεμική Ποιητική Γενιά του Ανέστη Ευαγγέλου", με εισαγωγή του Γιώργου Αράγη (Παρατηρητής, Θεσσαλονίκη 1994). Σκοπός του ανθολόγου ήταν να αποκατασταθεί, γραμματολογικά, ή δεύτερη μεταπολεμική ποιητική γενιά, επειδή η θέση της, ανάμεσα στην πρώτη και στην Τρίτη μεταπολεμική ποιητική γενιά, είχε αποσιωπηθεί. Σήμερα έχουμε το χρονικό περιθώριο να εκτιμήσουμε ότι ο σκοπός αυτός επιτεύχθηκε σε εξαιρετικό σημείο, αφού έκτοτε η συγκεκριμένη γενιά αναγνωρίστηκε και βιβλιογραφήθηκε ευρέως. Εκτός από την πρώτη έκδοση του 1994, η τωρινή έκδοση περιέχει, με φροντίδα του Γιώργου Αράγη, τα νεότερα στοιχεία τα οποία προέκυψαν από το 1993 ως το 2012. Συγκεκριμένα, προστέθηκε μια δεύτερη εισαγωγή, σύντομες σκιαγραφίες των ανθολογημένων ποιητών, εργογραφία, επιλογή κριτικογραφίας, μεταφράσεις ποιημάτων ή συλλογών σε ξένες γλώσσες και τέλος αναλογική ανθολόγηση των ποιημάτων. Έτσι, συμπληρωμένη η αρχική ανθολογία με νεότερα στοιχεία, παρέχει μια πληρέστερη εικόνα της δεύτερης μεταπολεμικής ποιητικής γενιάς".

 

Και στα περιεχόμενα: 

Σημείωμα για τη δεύτερη έκδοση (Γιώργος Αράγης) || Πρόλογος (Ανέστης Ευαγγέλου) || Εισαγωγή της πρώτης έκδοσης (Γιώργος Αράγης) || Προλεγόμενα στη δεύτερη έκδοση (Γιώργος Αράγης) || Ανθολόγηση || Χρονολογικός πίνακας ποιητών || Χρονολογικός πίνακας ποιητικών συλλογών


Ανθολογούνται οι ποιητές:

ΝΤΙΝΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΡΑΒΙΤΗΣ
ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΑΚΝΙΑΣ
ΚΙΚΗ ΔΗΜΟΥΛΑ
ΤΑΣΟΣ ΚΟΡΦΗΣ
ΝΙΚΟΣ-ΑΛΕΞΗΣ ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ
ΖΕΦΗ ΔΑΡΑΚΗ
ΑΛΕΞΗΣ ΖΑΚΥΘΗΝΟΣ
ΒΥΡΩΝ ΛΕΟΝΤΑΡΗΣ
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΛΥΚΙΑΡΔΟΠΟΥΛΟΣ
ΟΡΕΣΤΗΣ ΑΛΕΞΑΚΗΣ
ΛΟΥΚΑΣ ΚΟΥΣΟΥΛΑΣ
ΤΑΣΟΣ ΠΟΡΦΥΡΗΣ
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΖΕΝΑΚΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΕΓΡΕΠΟΝΤΗΣ
ΜΑΡΚΟΣ ΜΕΣΚΟΣ
ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΜΟΥΝΤΕΣ
ΝΙΚΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΓΓΕΛΑΚΗ-ΡΟΥΚ
ΛΕΙΑ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ-ΚΑΡΑΒΙΑ
ΘΩΜΑΣ ΓΚΟΡΠΑΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΣΒΑΝΤΗΣ
ΧΡΙΣΤΟΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΑΚΗΣ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΟΥΛΗΣ
ΓΙΩΡΓΗΣ ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΑΝΙΗΛ
ΤΑΣΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ
ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ Χ. ΜΑΡΚΟΓΛΟΥ
ΓΙΟΛΑΝΤΑ ΠΕΓΚΛΗ
Π. ΣΩΤΗΡΙΟΥ
ΜΑΡΙΑ ΚΕΝΤΡΟΥ-ΑΓΑΘΟΠΟΥΛΟΥ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ
ΜΑΝΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ
ΤΑΣΟΣ ΓΑΛΑΤΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΝΙΚΟΛΑΣ
ΜΑΡΙΟΣ ΜΑΡΚΙΔΗΣ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΡΟΖΑΚΕΑΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΔΑΡΑΚΗΣ
ΤΑΣΟΣ ΔΕΝΕΓΡΗΣ
ΤΟΛΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
ΝΑΝΑ ΗΣΑΙΑ
ΧΡΙΣΤΟΣ ΛΑΣΚΑΡΗΣ
ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ
ΑΝΕΣΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου