23 Νοεμβρίου 2015

ΕΡΤ και ΕΡΤ3 - Δεν άνθησαν ματαίως τόσα θαύματα: «Μη βασανίζετε το παπάκι»

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΤΟ
«ΜΗ ΒΑΣΑΝΙΖΕΤΕ ΤΟ ΠΑΠΑΚΙ»
ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΡΤ-3


 Η Κινηματογραφική Λέσχη των εργαζομένων της ΕΡΤ-3 στα πλαίσια του αφιερώματος Ο Κίτρινος Τρόμος (Cinema Giallo) προβάλλει τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου στις 21:00 στην αίθουσα ΒΑΚΟΥΡΑ 2 (Ιωάννου Μιχαήλ 8, τηλ. 2310233665) το δράμα του Λούτσιο Φούλτσι Μη βασανίζετε το παπάκι (Ιταλία, 1972, έγχρωμη, 102'). Παίζουν: Τόμας Μίλιαν, Φλορίντα Μπολκάν, Μπάρμπαρα Μπουσέ, Ειρήνη Παπά.

Η ταινία είναι μια ευγενική προσφορά του 20ού Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου και του κ. Νίνου Φένεκ Μικελίδη, ενώ η συνδιοργάνωση και καλλιτεχνική επιμέλεια γίνονται από το ΚΕΜΕΣ. Θα προλογίσει ο Αλέξης Ν. Δερμεντζόγλου, του οποίου έντυπη ανάλυση θα διανεμηθεί, ενώ στο τέλος της προβολής θα ακολουθήσει μακρά συζήτηση με το κοινό.

Το προς συζήτηση θέμα στο λαϊκό πανεπιστήμιο για τον κινηματογράφο θα είναι: Ρεύματα, προβληματισμοί και σκηνοθέτες ιταλικού πολιτικού σινεμά της δεκαετίας του '70.

Κάπου στη Σικελία σκοτώνονται αγοράκια διά στραγγαλισμού και πνιγμού. Μια πάμπλουτη, ελεύθερη, νέα γυναίκα, ένας ρεπόρτερ κι ένας έντιμος Αριστερός εισαγγελέας επιχειρούν να λύσουν το μυστήριο.

Η ανάλυση που θα διανεμηθεί είναι η ακόλουθη:

«Μια ασυνήθιστα τραχιά ταινία, σαφώς πολιτική, που ενόχλησε το ιταλικό κατεστημένο. Κάπου στη Σικελία σκοτώνονται αγοράκια διά στραγγαλισμού και πνιγμού. Μια πάμπλουτη, ελεύθερη, νέα γυναίκα, ένας ρεπόρτερ κι ένας έντιμος Αριστερός εισαγγελέας επιχειρούν να λύσουν το μυστήριο.
Εδώ το φιλμ του Φούλτσι αγγίζει εκείνα των Νταμιάνι, Ορσίνι με πολύ μακρινές συγγένειες με αυτό των Ταβιάνι. Οι στόχοι είναι προφανείς: Να ασκηθεί εντονότατη κριτική στην αλλοτρίωση, στην κουλτούρα και υπανάπτυξη κάποιων επαρχιών,  στο επιθετικό πρόσωπο του καπιταλισμού, στην παράξενη στάση της εκκλησίας.
Αυτό είναι ένα πολιτικό θρίλερ με στοιχεία νουάρ και κοινωνικής έρευνας κοντά στο σινεμά του Έλιο Πέτρι. Εξαιρετικά χρώματα με το λευκό να διαυγάζει χωρίζοντας (διαιρώντας) το κόκκινο και το γαλάζιο και περίφημη αξιοποίηση των φυσικών, τραχιών ντεκόρ με συνοδεία τη λειτουργική μουσική του Ριζ Ορτολάνι.  Η αναφορά στην εφημερίδα Notte παραπέμπει στον Αντονιόνι, ενώ στο τέλος τα πάντα παραμένουν αποκλεισμένα.
Εύστοχα ο Φούλτσι συμπεραίνει πως καμιά σημασία δεν έχει να λυθεί το μυστήριο. Αυτή η κοινωνία δεν αλλάζει, η προκατάληψη με τον ελιτισμό, η δήθεν πρόοδος, η κρυφή ψυχοπαθολογία πάντα θα ροκανίζουν το κορμί της Ιταλίας. Μια διαλεύκανση φόνων δεν «καθαρίζει» και το ανεξίτηλο στίγμα του πολιτικού, κοινωνικού, θρησκευτικού, οικονομικού κατεστημένου.
Οι ελπίδες εναποτίθενται στον ρεπόρτερ και τον διανοούμενο εισαγγελέα της Αριστεράς που είναι όμως βαθύτατα κολοβωμένη και συμπιεσμένη, διχασμένη σε λάθη και απέλπιδες πρακτικές.
Μια μεγάλη, πολύ μεγάλη ταινία, σκληρή και ειλικρινής, σχεδόν κυνική.»



ΔΕΚΑ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ ΤΟ «ΜΗ ΒΑΣΑΝΙΖΕΤΕ ΤΟ ΠΑΠΑΚΙ»

Εξάλλου, 10 λόγοι για να μην χάσετε το Μη βασανίζετε το παπάκι είναι:

1.    Για την εξαιρετική αξιοποίηση των σικελικών χώρων.
2.    Για τη βαθιά διείσδυση και έρευνα στα κλειστά κοινωνικά συστήματα..
3.    Για το ταμπού της απαγορευμένης σεξουαλικότητας.
4.    Για την αντονιονική ματιά της αδιαφορίας προς τον διπλανό.
5.    Για την εξαιρετική φωτογραφία που αντιπαραθέτει τη φωτογένεια των εξωτερικών μεσογειακών χώρων με την εσωτερική ψυχική «σκοτεινιά».
6.     Για την εξαιρετική σχολιαστική μουσική του Ριζ Ορτολάνι.
7.    Για την κατάληξη του ασφυκτικού αδιεξόδου της καπιταλιστικής ανάπτυξης.
8.    Για την υποδειγματική αξιοποίηση πολλών γνωστών ηθοποιών.
9.    Για την αποδεικτική διαδικασία ότι οι διάφορες ελίτ επιχειρούν να δράσουν συνεργατικά με το σκοτάδι της επαρχίας.
10.  Για τη βρωμισμένη αθωότητα που καταδεικνύεται μέσω των αθώων παιδιών.


Υ.Γ. Την επόμενη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου η Κινηματογραφική Λέσχη των εργαζομένων της ΕΡΤ-3 προβάλλει το θρίλερ του Μάσιμο Νταλαμάνο Τι απέγινε η Σολάνζ; (1972).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου