25 Νοεμβρίου 2015

Ελάβαμε / Σεπτέμβριος-Νοέμβριος 2015

Η "στήλη" Ελάβαμε συμπληρώνει την εικόνα του Blog μας, καθώς μπορεί να εκληφθεί ως μια παρουσίαση βιβλίων η οποία συνδυάζει την επικαιρότητα, δηλαδή αυτά που μόλις ελάβαμε από εκδοτικούς οίκους ή συγγραφείς, με εκείνα που, διαβάσαμε καιρό πριν και επειδή "μας μίλησαν", "περίμεναν υπομονετικά" να βρουν τη δική τους θέση σε αυτήν τη "στήλη". Όταν υπάρχει το εξώφυλλο  και το περιεχόμενο του οπισθόφυλλου του βιβλίου στη βάση της ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ, τότε καταφεύγουμε σε αυτήν και αν χρειαστεί συμπληρώνουμε τα στοιχεία του από το ίδιο το βιβλίο. Όταν δεν υπάρχει, τότε φωτογραφίζουμε το εξώφυλλο και αντιγράφουμε το οπισθόφυλλο ή δίνουμε ένα δείγμα γραφής. 


Γιώργος Καλιεντζίδης 






Η παρουσίαση αναδημοσιεύεται από την ιστοσελίδα www.biblionet.gr.



Τέμπη, 

το ενδιαίτημα των Νυμφών



Η κοιλάδα των Τεμπών από τοπογραφική, 
αισθητική, μυθολογική, αρχαιολογική 
και ιστορική άποψη



108 σελ.

ISBN 978-960-9488-81-5
Τιμή € 10,60

Το βιβλίο του Ζήση Δ. Παπαδημητρίου "Τέμπη. Το ενδιαίτημα των Νυμφών. Η Κοιλάδα των Τεμπών από τοπογραφική, αισθητική, μυθολογική, αρχαιολογική και ιστορική άποψη" είναι πλούσιο σε χαλκογραφίες από περιηγητές που επισκέφθηκαν την περιοχή από το 1700 περίπου και εντεύθεν, καθώς και σε χωρία από αρχαίους Έλληνες, Λατίνους, Ευρωπαίους κ.ά. συγγραφείς, από τον Όμηρο μέχρι και τις μέρες μας.

Εκτός από τα τρία κεφάλαια που αφορούν στην ίδια την Κοιλάδα των Τεμπών, τρία από τα υπόλοιπα πέντε αναφέρονται πολύ σύντομα στις ιστορικές πόλεις και στα παραδοσιακά χωριά της περιοχής καθώς και στο Ομόλιο, την αρχαία Ομόλη, καθότι, αν και δεν ανήκει στο Δήμο Τεμπών, η ιστορία του σχετίζεται άμεσα με την Κοιλάδα των Τεμπών. Στο έβδομο κεφάλαιο απαριθμούνται τα σύγχρονα χωριά και οι λοιποί οικισμοί του Δήμου Τεμπών. Τέλος, στο όγδοο κεφάλαιο αναπτύσσονται αποσπασματικά συγκεκριμένες προτάσεις τουριστικής περαιτέρω ανάδειξης και οικονομικής αξιοποίησης της περιοχής.

Το πόνημα αυτό του Ζήση Δ. Παπαδημητρίου αποτελεί δωρεά στον Δήμο Τεμπών και είναι αφιερωμένο, τιμής ένεκεν, στον θρυλικό μπουρλοτιέρη των Τεμπών Αντώνη Αγγελούλη-Βρατσάνο και στους ηρωικούς συντρόφους του. Προτείνει, μάλιστα, μετά την αποπεράτωση της νέας σήραγγας των Τεμπών, ο δρόμος να ονομασθεί "Οδός Εθνικής Αντίστασης - Αντώνης Βρατσάνος" και να στηθεί μαρμάρινη αναμνηστική πλάκα στη θέση όπου τη νύχτα της 23ης Φεβρουαρίου 1944 το Μηχανικό του Ολύμπου ανατίναξε τη γερμανική αμαξοστοιχία αριθ. 53 που μετέφερε Γερμανούς στρατιώτες από την Αφρική στο ανατολικό μέτωπο της Ρωσίας.


Το εξώφυλλο του βιβλίου φιλοτέχνησε ο Γοννιώτης γλύπτης Θάνος Καρώνης.



Αιφνίδια και διαρκή

ποιητική συλλογή

Μελάνι, 2014
76 σελ.
ISBN 978-960-9530-71-2
Τιμή € 8,50
Δείγμα γραφής από την ποιητική συλλογή

ΜΙΑ ΤΡΙΧΑ ΧΩΡΙΖΕΙ 



Οργισμένος ο βασιλεύς Γελίμερος 
φορώντας τη λεοντή της νίκης
που τις προάλλες του χάρισαν οι άνδρες του
κι εκστομίζοντας βρωμόλογα 
επιτρεπόμενα μόνο σ' αξιωματούχους 
καταφερόταν εναντίον των Ούννων 
οι οποίοι σε τίποτα δεν μπορούσαν 
να φτάσουν τον πολιτισμό
των Βανδάλων καθώς διακήρυσσε. 
Στο βάθος του πάντως 
ελάχιστη αμφιβολία τον βασάνιζε
γι' αυτό κατέφυγε ανήσυχος 
στις τηρούμενες στατιστικές.
Εξάλλου είναι λεπτές οι ισορροπίες
καθώς όλοι γνωρίζουν.
Συχνά μάλιστα μια τρίχα χωρίζει 
τον πολιτισμό από τη βαρβαρότητα.





Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:


Τα σκοτάδια μου, μιά κάθαρση που δεν ολοκληρώθηκε, μια κραυγή αγάπης.

-Liberation


           Τα σκοτάδια μου

Το χρονικό ενός εγκλήματος

James Ellroy

μετάφραση: Ανδρέας Αποστολίδης

Άγρα, 2015
529 σελ.
ISBN 978-960-505-021-4,
Τιμή € 16,50
Η Tζην Ελλρόυ δολοφονήθηκε στις 22 Ιουνίου 1958. Το κορμί της πετάχτηκε σε έναν αυτοκινητόδρομο, σε ένα υποβαθμισμένο προά­στιο του Λος Άντζελες. Ο δολοφόνος δεν βρέθηκε και η υπόθεση έκλει­σε. Ήταν μια απεχθής ανθρωποκτονία, από αυτές πού καταγράφονται στις πίσω σελίδες των εφημερίδων και κανείς δεν τη θυμάται πια. 
Εκτός από τον γιο της.
Ο Τζέημς Ελλρόυ ήταν δέκα χρονών όταν πέθανε η μητέρα του. Το πένθος του για την απώλειά της έλαβε περίπλοκες και σκοτεινές δια­στάσεις. Η ενηλικίωση του σημαδεύτηκε από την εμμονή του για δολο­φονημένες γυναίκες και εγκλήματα. Η ζωή του πήγαινε κατά διαβόλου, ήταν εκτός ελέγχου. Έτρεχε να γλιτώσει από το φάντασμα της Τζην.
Έγινε συγγραφέας προκλητικών, ριζοσπαστικών και δημοφιλών αστυνομικών μυθιστορημάτων. Προσπάθησε να επαναφέρει στη ζωή τη μητέρα του μέσα από τα βιβλία του. Δεν τα κατάφερε. Σταμάτησε να τρέχει μακριά της και έγραψε αυτό το αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα.
Τα σκοτάδια μου είναι η ιστορία της Τζην και του Τζέημς Ελλρόυ -από το 1958, πίσω στο παρελθόν και μέχρι το σήμερα. Είναι η ιστορία ενός παιδιού που περνάει μια επώδυνη εφηβεία και ενηλικιώνεται ως συγγραφέας στοιχειωμένος από το έγκλημα. Είναι η ιστορία ενός καταπληκτικού ντετέκτιβ του Τμήματος των Ανθρωποκτονιών και της έρευ­νας που αυτός και ο Τζέημς Ελλρόυ ξεκίνησαν για να βρουν τον δολο­φόνο της Τζην Ελλρόυ. Τα σκοτάδια μου είναι μια αυτοβιογραφία χωρίς φόβο, ένα εν εξελίξει ρεπορτάζ. Είναι, αν μη τι άλλο, μια πραγματεία για τα τριανταοκτώ χρόνια αμερικάνικου εγκλήματος, για τις κατά συρροή, ασταμάτητες δολοφονίες γυναικών. Είναι ή διαδρομή του ίδιου του Ελλρόυ στις πιο τρομακτικές αναμνήσεις του. Το βιβλίο βραβεύτηκε ως το «Βιβλίο της Χρονιάς» από τούς Times της Νέας Υόρκης.



Διηγήματα

Βασιλική Πέτσα


Πόλις, 2015
144 σελ.
ISBN 978-960-435-485-6,
Τιμή € 12,00
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου: 

Όπως της τα είπαν και όπως τα φαντάστηκε: διαπλέκοντας τοπικές ιστορίες, μαρτυρίες και οικογενειακές αφηγήσεις, αντλώντας από την ντοπιολαλιά και το εκφραστικό της ύφος, η συγγραφέας αναπλάθει τον κόσμο της θεσσαλικής επαρχίας σε χρόνο παρελθοντικό και ανασυστήνει πρόσωπα και εποχές. Ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1940 και καταλήγοντας στις απαρχές της Μεταπολίτευσης, τα τέσσερα διηγήματα της συλλογής επικεντρώνονται σε περιθωριακούς χαρακτήρες και ψηλαφούν διαχρονικά ρήξεις και συνέχειες, "αφουγκραζόμενα" τον απόηχό τους στην καθημερινή ζωή της ελληνικής περιφέρειας. Ανθρώπινα δράματα και ιστορικά γεγονότα, διαπροσωπικές προστριβές και συλλογικές συγκρούσεις, που αλληλεπιδρούν και διαταράσσουν τις ισορροπίες στο εσωτερικό της κοινότητας, της οικογένειας, του ατομικού ψυχισμού. Τέσσερα διηγήματα που εστιάζουν στη μικροκλίμακα, αναδεικνύουν τις λεπτομέρειες, φωτίζουν το αφανές και ανασύρουν το λησμονημένο, σαν ισάριθμες φωτογραφίες, ασπρόμαυρες, τσακισμένες στις γωνίες, που εντοπίζει κανείς σε παλιά οικογενειακά άλμπουμ. Θωρακίζοντας με το φίλτρο της ειλικρίνειας και της τρυφερότητας τον λογοτεχνικό της φακό, αποκαθαίροντάς τον από τη νοσταλγία και τον φολκλορισμό, η συγγραφέας απαθανατίζει έναν κόσμο που έχει πια χαθεί, κι ας μην υπήρξε ποτέ πραγματικός.





Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Σπύρος Γιανναράς

Άγρα, 2015
165 σελ.
ISBN 978-960-505-175-4,
Τιμή € 14,50
...Εδώ τα πράγματα φαλτσάρουν. Τη σκηνή αυτή δεν την έχεις ξαναδεί. Δεν έχεις ξαναζήσει τέτοια αποχώρηση βραδινή. Μόνο στο μυαλό, με τρόμο, την έφερνες περιστασιακά, σαν μαύρο ενδεχόμενο, σαν απευκταίο κακό, σαν τη θύ­μηση του θανάτου που έρχεται και δηλητηριάζει καλές στιγ­μές. Όπως έφυγε και κείνος θα φύγω κάποτε κι εγώ, σκε­φτόσουν τότε που αναγνώριζες τα ίχνη του προηγούμενου - τότε στην αρχή - κι ένιωθες ένα αδιόρατο τσίμπημα στο στήθος. Ο άνθρωπος δεν είναι φτιαγμένος για πολλούς, για αλλεπάλληλους χωρισμούς. Οι πολλές πρόβες θανάτου νεκρώνουν την καρδιά.

Ο έρωτας έρχεται όποτε του καπνίσει, αλλά από μόνος του δεν φτάνει για να στεριώσει σχέση. Όποτε της καπνίσει έρχεται η δουλειά, η ευτυχία, ακόμα και η έμπνευ­ση. Η ξαφνική έκλαμψη που φωτίζει την ύπαρξή μας. Ο βασιλιάς βίος παίρνει πίσω ό,τι έχει χαρίσει, πάλι όποτε του καπνίσει. Μια συλλογή διηγημάτων πάνω στην ευθραυστό­τητα των ανθρώπινων σχέσεων, την αδυναμία μιας γενιάς να σχετιστεί, να διαχειριστεί τη φθορά, αλλά και να πενθή­σει την απώλεια, να ξεμυτίσει απ' τη μοναξιά της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου