3 Οκτωβρίου 2016

Κινηματογραφική Λέσχη των Εργαζομένων της ΕΡΤ3: «Η δύναμη της σάρκας» - Δευτέρα 3-10-2016

ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΚΑΙ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΣΤΗ «ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΣΑΡΚΑΣ»
ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΡΤ-3



Η Κινηματογραφική Λέσχη των εργαζομένων της ΕΡΤ-3 και το ΚΕΜΕΣ παρουσιάζουν στα πλαίσια του αφιερώματός τους Το ζεύγος και η βία τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου στις 21:00 στην αίθουσα ΒΑΚΟΥΡΑ 1 (Ιωάννου Μιχαήλ 8, τηλ. 2310233665) το δραματικό θρίλερ του Νίκολας Ρεγκ Η δύναμη της σάρκας (Βρετανία, 1980, έγχρωμη, 123'). Παίζουν: Αρτ Γκαρφάνκελ, Τερέζα Ράσελ, Χάρβεϊ Καϊτέλ.

Θα προλογίσει ο Αλέξης Ν. Δερμεντζόγλου, ενώ στους θεατές θα διανεμηθεί έντυπη ανάλυση του Ματθαίου Βέργου από το Cine.gr. Στο τέλος της προβολής θα ακολουθήσει μακρά συζήτηση με το κοινό.

Το προς συζήτηση θέμα στο λαϊκό πανεπιστήμιο για τον κινηματογράφο θα είναι: Ο εσωτερικός αυταρχισμός των ανθρώπινων σχέσεων.

Μια νεαρή Αμερικανίδα στη Βιέννη μεταφέρεται στο νοσοκομείο ύστερα από απόπειρα αυτοκτονίας. Ένας αστυνομικός υποπτεύεται εμπλοκή του εραστή της και αποφασίζει να τον ανακρίνει

Η ανάλυση που θα διανεμηθεί είναι η ακόλουθη: «Οι ήρωες του δράματος, η Μιλένα (Τερέζα Ράσελ) και ο Άλεξ (Αρτ Γκαρφάνκελ), είναι δύο χαρακτήρες τόσο διαφορετικοί μεταξύ τους! Η Μιλένα είναι αυθόρμητη, απελευθερωμένη και φιλική, ίσως και πέραν του δέοντος, απέναντι στον κοινωνικό της περίγυρο. Ο Άλεξ από την άλλη είναι ο σοβαρός, ο μετρημένος, ο σεμνός, αυτός που θέλει να ελέγχει την εξέλιξη των πραγμάτων, αλλά στο τέλος γίνεται έρμαιο των επιθυμιών του. Η γνωριμία τους ήταν ανορθόδοξη, πέραν των συνηθισμένων, δηλωτική του χαρακτήρα του καθενός και των πρωτοβουλιών που μπορεί να αναλάβει. Ποιος είναι λοιπόν ο κοινός παρονομαστής αυτών των δύο αντιφατικών προσωπικοτήτων; Μα φυσικά το πάθος. Ένα πάθος αρρωστημένο. Ένα πάθος που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στην καταστροφή. Ανάμεσα στους δύο χαρακτήρες στέκει εμβληματική η φιγούρα του αστυνόμου (Χάρβεϊ Καϊτέλ). Τίποτα δεν αλλάζει στην ταινία του Ρεγκ, ο προαιώνιος συμβολισμός παραμένει ο ίδιος. Ο αστυνόμος έρχεται σαν από μηχανής Θεός για να βάλει τα πράγματα σε μια τάξη. Κι αυτό φαίνεται εξ αρχής όταν και προσπαθεί να ωθήσει τον Άλεξ σε ομολογία. Γιατί ο αστυνόμος γνωρίζει ότι η ομολογία είναι αυτή που θα λυτρώσει τον Άλεξ, είναι αυτή που θα τον περάσει αλώβητο από το Καθαρτήριο και θα τον οδηγήσει στον Παράδεισο, στη σωτηρία της ψυχής του.
Η ταινία πάνω απ’ όλα είναι μια σπουδή στις ψυχές δύο ανθρώπων, στη ζωή ενός ζευγαριού, μια σπουδή σε μια παθιασμένη κι εξίσου αρρωστημένη σχέση. Ταυτόχρονα με τα παραπάνω, η ταινία εμφορείται από τις έννοιες τις τέχνης, της πολιτικής, αλλά και της ψυχανάλυσης. Αυτό επιτυγχάνεται με το να τοποθετείται η ιστορία του ζευγαριού τόσο στη Βιέννη, λίκνο του δυτικού πολιτισμού και η πόλη όπου έζησε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του ο πατέρας της ψυχανάλυσης Σίγκμουντ Φρόιντ, όσο και στη γειτονική Μπρατισλάβα, πόλη σύμβολο του πρώην ανατολικού μπλοκ.
Η σκηνοθεσία του Ρεγκ κινείται σε υψηλά επίπεδα. Με αριστοτεχνική χρήση του αντίστροφου μοντάζ (αμέτρητα φλας μπακ) ανατρέπει τα καθιερωμένα κινηματογραφικά πρότυπα αφήγησης, καταστρατηγώντας κάθε έννοια του χρόνου. Και όλα αυτά χωρίς να μπερδεύει στο ελάχιστο τον θεατή, μια και το παρελθόν οριοθετείται ξεκάθαρα σε σχέση με το παρόν. Και τι είναι αυτό που το οριοθετεί; Η παρουσία της Μιλένα.»

ΔΕΚΑ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ ΤΗ «ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΣΑΡΚΑΣ»

Εξάλλου, 10 λόγοι για να μην χάσετε τη Δύναμη της σάρκας είναι:

1.    Γιατί δεν πρέπει να χάσουμε με τίποτα τα πρώτα δευτερόλεπτα με το αριστουργηματικό τραγούδι και με τα πλάνα στην Μπρατισλάβα με την έξοχη μουσική του Ρίτσαρντ Χάρτλεϊ.
2.    Για την εξαιρετική διαδικασία αναπαράστασης της σχέσης μιας γυναίκας με δύο άντρες και έναν τρίτο αστυνομικό-ερευνητή.
3.    Για τον συγκλονιστικό τρόπο με τον οποίο ο Ρεγκ δείχνει τις υποδομές του καθημερινού αντρικού αυταρχισμού που καταπιέζει τη σύγχρονη γυναίκα.
4.    Για την αριστοτεχνική αφηγηματική δομή που εναλλάσσει πλάνα διαφορετικών χωροχρόνων.
5.    Για την υπέροχη εσωτερική δομή που πέρα από το ερωτικό δράμα αγγίζει τις παρυφές του νεονουάρ.
6.    Για τις πολύ δυνατές αλλά όχι αβανταδορικές ερωτικές σκηνές.
7.    Για τη διερεύνηση ενός μυστηρίου που είναι καθαρά κοινωνιολογικής τάξεως.
8.    Για την εκπληκτική φανταστική φωτογραφία του Άντονι Ρίτσμοντ.
9.    Για το ανορθόδοξο μοντάζ, που δε χρησιμοποείται για λόγους εντυπωσιασμού αλλά οπτικοποιεί συγκεκριμένες ιδέες και απόψεις.
10.  Γιατί ο όρος “σήμερα” καθορίζει πολλές εννοιολογικές και άλλες σημασίες.



Υ.Γ. Την επόμενη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου η Κινηματογραφική Λέσχη των εργαζομένων της ΕΡΤ-3 και το ΚΕΜΕΣ παρουσιάζουν στα πλαίσια του ίδιου αφιερώματος την κλασική περιπέτεια του Τέρενς Μάλικ Badlands (1973) για πρώτη φορά σε επίσημη κινηματογραφική προβολή στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου