30 Οκτωβρίου 2016

Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης 30 Οκτωβρίου 1944

Γράφει για την ημέρα αυτή ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Σπύρος Κουζινόπουλος: 
"Συμπληρώνονται φέτος 72 χρόνια από ένα κορυφαίο για τη Θεσσαλονίκη, για τη Μακεδονία μας, για τη χώρα γεγονός: Την απελευθέρωση της Μακεδονικής πρωτεύουσας από τη ναζιστική κατοχή. Μια κατοχή σκληρή, με πάνω από 2.000 εκτελέσεις πατριωτών, με χιλιάδες άλλους νεκρούς από τα βασανιστήρια των κατακτητών, την πείνα, τις κακουχίες, το κρύο, την ανέχεια. Μα και με έναν υπέροχο αγώνα αντίστασης του λαού της Θεσσαλονίκης και της γύρω περιοχής κατά των κατακτητών και των ελληνόφωνων συνεργατών τους.
Η γερμανική κατοχή διήρκεσε από τις 9 Απριλίου του 1941, οπότε εισήλθαν οι ορδές του Γ΄ Ράϊχ στη Θεσσαλονίκη, ως τις 30 Οκτωβρίου του 1944 που αποχώρησαν κάτω από τα συνεχή χτυπήματα των συμμαχικών στρατευμάτων στην Ευρώπη αλλά και τις επιθέσεις των ανταρτικών οργανώσεων. Η απελευθέρωση βρήκε την πόλη υπό τον έλεγχο του Εθνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (E.Λ.A.Σ.), που αποσύρθηκε απ’ αυτήν στις 17 Ιανουαρίου 1945". Συνέχεια στο http://farosthermaikou.blogspot.gr/



Μπορείτε να δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ το ντοκιμαντέρ στο οποίο όπως διαβάζουμε: "[...] εξετάζει τα γεγονότα που προηγήθηκαν της απελευθέρωσης της πόλης της Θεσσαλονίκης καθώς και το κλίμα που επικράτησε τις επόμενες ημέρες".  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου