12 Μαρτίου 2015

Βιβλία και συγγραφείς στο 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης


Αρχίζει άυριο στην πόλη μας το 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, που θα διαρκέσει έως και την Κυριακή 22 Μαρτίου. Από το πρόγραμμα του, που περιλαμβάνει συνολικά 168 ταινίες, ξεχωρίσαμε ταινίες τεκμηρίωσης που θεματικά σχετίζονται με τον αγαπημένο μας χώρο της λογοτεχνίας και της ποίησης. Προκειται για 11 ντοκιμαντερ που εντάσσονται σε 2 απο τις 11 θεματικές ενότητες του φεστιβαλ, το Ελληνικό Πανόραμα και τα Πορτρέτα-Ανθρώπινες διαδρομές. 

Χρηστικά σχετικά με το Φεστιβαλ:
Εκδοτήρια εισιτηρίων: Πλατεία Αριστοτέλους & Λιμάνι

Ώρες λειτουργίας: 10:00-24:00
Τιμή εισιτηρίου: 4€ / 10 κουπόνια  προβολών:  €25
Ελεύθερη είσοδος: φοιτητές, κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού, άνεργοι και άνω των 65 ετών  στις προβολές με ώρα έναρξης έως και τις 15:00, εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις. 

Πρόταση για ενημέρωση σχετικά με το φεστιβάλ ντοκιμαντέρ και γενικά για κινηματογραφικά θέματα: To blog  Ο μπαμπάς τρελαινόταν να ακούει Νίνο Ρότα του αγαπημένου μας πρώην παραγωγού του 9,58 της ΕΡΤ3 Γιάννη Γκροσδάνη, ο οποίος μας κρατούσε κινηματογραφικά ενήμερους στην εκπομπή του  “Πιο πολύ κι απ’ τους ανθρώπους τα τραγούδια τους αγάπησα”. Οι προσωπικές του προτάσεις για το φεστιβάλ αναλύονται στην ανάρτηση του Πάμε Φεστιβάλ; 10+2 προτάσεις για ντοκιμαντέρ στο #TDF17





Ας δούμε τώρα αναλυτικά τις 11 ταινίες λογοτεχνικού ενδιαφέροντος που εντοπίσαμε στο πρόγραμμα:


Ελληνικό Πανόραμα: ελληνικά ντοκιμαντέρ πρόσφατης παραγωγής, τα οποία κατόπιν επιλογής,είτε προβάλλονται σε πρεμιέρα, είτε έχουν ήδη προβληθεί σε άλλες διοργανώσεις ή έχουν διανεμηθεί εμπορικά.


Dan Georgakas – Επαναστάτης της Διασποράς / Κώστας Βάκκας / 2015 / 53'/ ΠΕ19 - 20:00 & ΣΑ21- 12:30

ελληνικής καταγωγής Αμερικανός ποιητής, συγγραφέας, κριτικός κινηματογράφου και ακτιβιστής της Αριστεράς Νταν Γεωργακάς, αυτοβιογραφείται μπροστά στην κάμερα. Μια εξομολόγηση-ποταμός, όπου αναφέρεται στις ελληνικές ρίζες του, στο πώς είναι να μεγαλώνεις στην αυτοκινητούπολη του Ντιτρόιτ, και στις σπουδές του· στις φυλετικές διακρίσεις, στον πόλεμο του Βιετνάμ και πώς αυτά τον επηρέασαν στην ακτιβιστική του δράση· στις σχέσεις του με την Αριστερά και το Μαρξισμό· στη δράση του ως επικεφαλής των Ελληνοαμερικανών που αγωνίζονταν κατά της χούντας. Αναφέρεται επίσης στα βιβλία του, στο πάθος του για τον κινηματογράφο και στο περιοδικό Cineaste. Μια άλλη άποψη για τους Έλληνες της Αμερικής.


On.Off. / Ομάδα Ντοκιμαντέρ Animart 2014 / 2015 / 14'/ ΚΥ15 - 17:30 & ΤΡ17- 20:00
«Στο χωριό, στο Μονοδένδρι», έξι κάτοικοι του χωριού, καθώς και ο ποιητής Μιχάλης Γκανάς, παρατηρώντας το φυσικό φως που αναβοσβήνει τις καλοκαιρινές νύχτες, μιλούν για τις αναμνήσεις τους, τον έρωτα, το θάνατο και την ελπίδα. Μέσα από τους νόμους της φύσης εξελίσσονται αλληγορικά οι ιστορίες των πρωταγωνιστών. Ιστορίες με παιδικά παιχνίδια, τραγούδια ή απλά μια απορία που πάντα παραμένει: «Μα από πού αυτό το φως;»


Πέρασα κι εγώ από κει κι είχα παπούτσια από χαρτί
/ Βασίλης Λουλές
/ 2013 / 95'/ ΚΥ15 - 17:30 & ΤΡ17- 20:00

Γιαγιάδες και παππούδες, λαϊκοί παραμυθάδες της ελληνικής υπαίθρου αφηγούνται στον κινηματογραφικό φακό παραμύθια και ιστορίες. Ένα οδοιπορικό καταγραφής, μύησης και μνήμης. Μια ταινία αφιερωμένη στους τελευταίους –ίσως– ανθρώπους της γης μέσα στους οποίους είναι ακόμα ζωντανός ο απόηχος αιώνων προφορικής αφήγησης. Παραμύθια του κάμπου και των βουνών. Παραμύθια, για πάντα.


Σ' αγαπώ. Ελογοκρίθη! / Φώτης Συμεωνίδης / 2015 / 59'/  ΤΡ17- 22:30 & ΚΥ22 - 20:00
Ο ποιητής της Θεσσαλονίκης Τόλης Νικηφόρου αναλογίζεται την καταγωγή του και υμνεί τη γενέθλια πόλη. Ποτέ το ψέμα δεν προσκύνησε, ποτέ την ποίηση δεν εγκατέλειψε. Μ’ ένα παιδικό πρόσωπο κολλημένο στο τζάμι, αρνείται να αποδεχθεί οποιονδήποτε συμβιβασμό. Αδειάζει ένα τσουβάλι ζωγραφιές στα πόδια μας. Η ποίησή του αποκαλύπτει τη δυνατότητα μιας άλλης πραγματικότητας. Αν πιστεύουμε στα θαύματα, ας βαδίσουμε με επίγνωση στον δικό του... προορισμό του ονείρου:
θα ξαναγεννηθούμε σε μιαν άλλη χώρα / θ' ανακαλύψουμε και πάλι τις πρώτες λέξεις / και θα προφέρουμε περήφανα / κάθε ελάχιστο αυτονόητο / στη γνώση μάταια θ' αναζητήσουμε τον κόσμο.



Το πέρασμα του κομήτη Ρεμπώ από την Κύπρο / Κώστας Νταντινάκης / 2014 / 53'/ ΠΑ20 - 15:00 & ΣΑ21- 22:30

Ένα γυμνασιόπαιδο στην Ελλάδα του 1975 ανακαλύπτει τον Αρθούρο Ρεμπώ από ένα τραγούδι των Μάνου Χατζιδάκι και Νίκου Γκάτσου, στον κύκλο τραγουδιών τους Αθανασία. Αργότερα, το ενδιαφέρον του για το τρομερό παιδί της γαλλικής λογοτεχνίας δεν περιορίζεται στο έργο του, αλλά επεκτείνεται και στην πολυτάραχη ζωή του, με έμφαση στη σχέση του με τον ελληνικό χώρο: στην πρώτη περίοδο των περιπλανήσεων του ποιητή (1875-1876) με προορισμό την Ελλάδα, προκειμένου να εργαστεί σ’ ένα νησί «κάτω από τον όμορφο ουρανό του Αιγαίου» και στη μετέπειτα παραμονή του στην Κύπρο, όπου εργάστηκε αρχικά ως επιστάτης γαλλικής κατασκευαστικής εταιρίας σε λατομείο της επαρχίας Λάρνακας (Δεκέμβριος 1978 - Μάϊος 1879) και στη συνέχεια ως αρχιεργάτης στην κατασκευή της θερινής έπαυλης του Άγγλου κυβερνήτη στο Τρόοδος (Μάρτιος- Ιούλιος 1880).



Το χούφταλο / Χρίστος Καλλίτσης / 2014 / 7'/ ΣΑ14 - 22:30 & ΔΕ16- 13:00
Και η μάνα που έτρεμε μην πάθω τίποτα από μικρός πώς τώρα το ’βαλε σκοπό να με ξεκάνει;»

Ντίνος Χριστιανόπουλος​​
Το Xούφταλο είναι μια μικρή ταινία βασισμένη στο ομώνυμο ποίημα του Ντίνου Χριστιανοπούλου, που εστιάζει σε μια συχνά αθέατη πλευρά της ενδοοικογενειακής βίας. Ο ποιητής με λίγες λέξεις περιγράφει πώς η μητέρα μπορεί να μετατραπεί σε εχθρό του παιδιού της.



Πορτρέτα: Ανθρώπινες διαδρομές: Ο ανθρώπινος παράγοντας είναι το κυρίαρχο στοιχείο αυτής της θεματικής ενότητας όπου η ζωή, η καθημερινότητα, αλλά και οι πολλαπλές ιστορικές και πολιτισμικές διακυμάνσεις επηρεάζουν καθοριστικά την αφήγηση. Ιδιαίτερες προσωπικές ιστορίες που είτε ξεχωρίζουν από το σύνολο ως μονάδες, είτε χρησιμοποιούν μεμονωμένα παραδείγματα ως όχημα για μια διείσδυση στον άγνωστο κόσμο μικρότερων κοινοτήτων ή μειονοτήτων.


Αποφεύγοντας την τρέλα / Μπάρμπαρα Κοπλ / 2013 / 100'/ ΠΕ19 - 23:00 & ΣΑ21- 20:00
​Ένα ντοκιμαντέρ που εξετάζει την προσωπική διαδρομή της Μάριελ Χέμινγουεϊ, μοντέλου και ηθοποιού και εγγονής του Έρνεστ Χέμινγουεϊ, καθώς παλεύει να κατανοήσει εις βάθος την αυτοκτονία και πνευματική διαταραχή που επηρέασε τόσα μέλη της οικογένειάς της, όπως τον παππού της, την αδελφή της και γνωστό μοντέλο Μάργκο Χέμινγουεϊ, αλλά και τη μεγαλύτερη αδελφή της, ζωγράφο Τζόουν «Μάφετ» Χέμινγουεϊ. Προσωπικές, ρεαλιστικές σκηνές και σκληρές, γεμάτες συ- ναίσθημα συνεντεύξεις συνυφαίνονται με σπάνιο και εντυπωσιακό αρχειακό υλικό από το παρελθόν της οικογένειάς της, μέσα από τα οποία το κοινό ταξιδεύει στο χρόνο και ξαναεπισκέπτεται τη διάσημη οικογένεια και την αξιοσημείωτη, αν και συχνά σπαρακτική κληρονομιά της.



ΕγκλωβισμένηΟι δίκες της Πάμελα Σμαρτ / Τζερεμάια ΖέιγκαρCaptivated – The Trials of Pamela Smart / 2014 / 97'/ ΚΥ15- 20:15 & ΚΥ22- 23:00
Γεμάτη σεξ, ναρκωτικά και προδοσία, μια υπόθεση δολοφονίας σε μια μικρή πόλη της Νέας Αγγλίας έγινε μία από τις διασημότερες της τελευταίας 25ετίας. Η πρώτη περίπτωση εκδίκασης που προβλήθηκε εξ ολοκλήρου στην τηλεόραση, η δίκη της Πάμελα Σμαρτ ταρακούνησε τη συνείδηση της Αμερικής. Η δίκη, η αδιάκοπη προβολή από τα ΜΜΕ που τη συνόδεψαν, και τα γεγονότα που την προκάλεσαν αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης εδώ και 20 χρόνια για τηλεοπτικές εκπομπές, βιβλία, θεατρικά έργα και ταινίες, συμπεριλαμβανομένου και του Έτοιμη για όλα του Γκας Βαν Σαντ, με τη Νικόλ Κίντμαν.


 
Η Ελλάδα των Χρήστου Χρυσόπουλου, Πέτρου Μάρκαρη και Έρσης Σωτηροπούλου / Νικολά Οτεμάν  / 2014 / 51'/ ΤΡ17- 17:30 & ΤΕ18- 13:00
Το ντοκιμαντέρ αυτό είναι ένας στοχασμός πάνω στις ελληνικές και ευρωπαϊκές ταυτότητες, μέσα από τα λόγια, την τέχνη, τις αναμνήσεις, αλλά και τους περιπάτους τριών διάσημων Ελλήνων συγγραφέων. Αυτοί οι συγγραφείς, που ανήκουν σε διαφορετικούς κόσμους και γενιές, λένε την ιστορία της δικής τους Ελλάδας: της Ελλάδας του χτες, μιας χώρας με μεγάλη ιστορία και πολιτικές αναταραχές· της σύγχρονης Ελλάδας, με το καθημερινό χάος στην Αθήνα, μια από τις πιο ζωντανές πόλεις της ηπείρου· και, τέλος, της σημερινής Ελλάδας, που είναι προσηλωμένη στο μέλλον και ζητά την ανάπλαση ολόκληρης της ταυτότητάς της. Πίσω από τις λέξεις, οι συγγραφείς μάς δείχνουν την επείγουσα ανάγκη για ενοποίηση ενός τοπίου που μοιάζει παράταιρο, ταραγμένο και ρευστό.


Ο Εθνικός Κωστής Παλαμάς – Το υπέρτατο λουλούδι του λόγου / Σταμάτης Τσαρουχάς / 2014 / 82'/ ΠΑ20- 20:00 & ΚΥ22- 18:00
Η ταινία αναφέρεται στη ζωή και το έργο του μεγάλου μας εθνικού ποιητή Κωστή Παλαμά. Ο φακός, ακολουθώντας τα βήματα ενός σκηνοθέτη-ερευνητή που προσπαθεί να ολοκληρώσει μια ταινία γι’ αυτήν τη σπουδαία μορφή των ελληνικών γραμμάτων, φωτίζει τις άγνωστες πτυχές του ποιητή και την πολιτική του στάση απέναντι στα ιστορικά και εθνικά ζητήματα της Ελλάδας, αποκαλύπτοντας συγχρόνως την κοινωνικοπολιτική ιστορία της χώρας από το 1865 ώς το 1943, τη χρονιά που έφυγε απ’ τη ζωή ο Κωστής Παλαμάς.


Σχετικά με τη Σούζαν Σόνταγκ / Νάνσι Κέιτς / 2014 / 100'/ ΔΕ16- 20:00 & ΤΕ18- 18:00
Μια εκ των ένδον, υπαινικτική έρευνα στη ζωή μιας από τις πιο επιδραστικές και προκλητικές στοχαστικές φωνές του 20ού αιώνα. Παθιασμένη και γοητευτικά ευθαρσής σ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας της, η Σούζαν Σόνταγκ εξελίχθηκε σε μία από τις πιο σημαντικές λογοτεχνικές, πολιτικές και φεμινιστικές φιγούρες της γενιάς της. Το ντοκιμαντέρ διερευνά τη ζωή της Σόνταγκ μέσα από αρχειακό υλικό, εξιστορήσεις, αλλά και μέσα από τα δικά της λόγια, τα οποία διαβάζει η Πατρίσια Κλάρκσον. Από το πρώιμο πάθος της με τα βιβλία έως την πρώτη της εμπειρία σε γκέι μπαρ, κι από τον πρώτο της γάμο έως την τελευταία της ερωτική σχέση, η ταινία συνιστά μια συναρπαστική ματιά σε μια αξεπέραστη συγγραφέα και κριτικό του πολιτισμού, της οποίας τα γραπτά με θέμα τη φωτογραφία, τον πόλεμο, την ασθένεια και την τρομοκρατία εξακολουθούν να θεωρούνται σημαντικά.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία που παραθέτουμε στη συνέχεια έχουν αλιευθεί από τον επίσημο ισότοπο του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: http://www.filmfestival.gr, όπου θα βρείτε και το αναλυτικό πρόγραμμα. 

Ραντεβού στις αίθουσες Ολύμπιον, Παύλος Ζάννας, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, Φρίντα Λιάππα και Τώνια Μαρκετάκη. Kαλές προβολές!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου