21 Μαρτίου 2015

66 Βιβλίο - Άλντους Χάξλευ, "Θαυμαστός καινούργιος κόσμος" (4ος χρόνος)

Άλντους Χάξλεϋ, Θαυμαστός καινούργιος κόσμος,
μετάφραση: Ελένη Κυπραίου, Εκδόσεις: Κάκτος, 1980 
μετάφραση: Βασίλης Τομανάς, Εκδόσεις: Νησίδες, 2002
μετάφραση: Ανδρέας Αποστολίδης,
Εκδόσεις: Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη, 2013

Βιβλίο 66ο
25-2-2015
Πρόταση: Βιολέττας Παπαδοπούλου



  


  




Χριστίνα Κελεσίδου
Είναι λυπηρό, ότι το 2015, διαβάζοντας τον Θαυμαστό Καινούριο  Κόσμο, αισθανόμαστε εξοικειωμένοι με το εφιαλτικό θέμα που εξιστορεί ο Χάξλευ.

Από το 1930 που το έγραψε, περάσαν 80 χρόνια και μέσα σε αυτά  η ανθρωπότητα έχει γευτεί αρκετά έως πολύ,την αναπτυσσόμενη τεχνολογία ακόμη και την αλλαγή στην ανθρώπινη σύγχρονη σκέψη. Ευτυχώς δεν έχει αλλάξει η ανάγκη του ανθρώπου για ευαισθησία, ελευθερία και ποίηση.

Ο συγγραφέας, πρωτοπόρος στο είδος του, είναι πολύ πιό μπροστά από άλλους συγγραφείς που πραγματεύτηκαν το ίδιο φανταστικό και καταδικαστικό για τον άνθρωπο θέμα, όπως ο Τζωρτζ Όργουελ με το 1984.

Η γραφή του, κινηματογραφική, πλούσια σε εικόνες και ευρηματική σε ονοματοθεσία. Μου φάνηκε φλύαρος ,κουραστικός σε πολλά σημεία του βιβλίου με ένα τέλος πεσιμιστικό.

Ας κρατήσουμε τα λόγια του Σαίξπηρ εξου ο τίτλος ''Brave New World'' ''Θαυμαστός Καινούριος Κόσμος ''με την αισιόδοξη και πραγματική του έννοια και όχι με την ειρωνική.

Στεφανία Βελδεμίρη
Ο "Θαυμαστός καινούριος κόσμος", ήταν ένα ανάγνωσμα που απόλαυσα. Το βιβλίο, σε όλη την διάρκεια της ανάγνωσης, ήταν για μένα, μια συνεχόμενη σειρήνα περιπολικού που υπενθύμιζε στον αναγνώστη πως η ελευθερία σε οποιαδήποτε κοινωνία, ¨νέα και θαυμαστή" ή "πρωτόγονη" απλά δεν υπάρχει.

Κλεοπάτρα Τσάκουρη
Μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας στο πιο ακραίο βαθμό, ακριβώς για να σε προβληματίζει, να σε βάζει σε σκέψεις, να σου θέτει ερωτηματικά για τον κόσμο που ζούμε.
Πόσο αληθινός είναι; Πόσο καθοδηγούμενος από λίγους ισχυρούς;
Πόσο μπορούμε να αντιδράσουμε ,να ξεφύγουμε χωρίς να απελπιστούμε και ν’ αυτοκτονήσουμε, όπως ο “Άγριος Τζων” στο βιβλίο του Χάξλευ;
Θ’ αντέξουμε να είμαστε διαφορετικοί, να μας συγκινούν οι ωραίες ιδέες, η ομορφιά του κόσμου;
Υπάρχει δίοδος να φύγουμε από το σύστημα και να είμαστε οι εαυτοί μας; Να μην είμαστε άνθρωποι-ρομπότ που βρίσκουν την ψεύτικη χαρά στις ουσίες;  Άνθρωποι που δεν έχουν αισθήματα, που δεν νιώθουν τίποτα, άψυχοι, απρόσωποι.
Αυτό το μεγάλο τίποτα είναι καλό να το πολεμήσουμε, να μη μας κατακυριεύσει, να μη μας κατακλύσει, ώστε να είμαστε πραγματικά ελεύθεροι.
“Ω ΘΑΥΜΑΣΤΕ  ΚΑΙΝΟΥΡΙΕ ΚΟΣΜΕ” (λέει η Μιράντα στην Τρικυμία του Σαίξπηρ και ξεσηκώνει τους ανθρώπους, διεγείρει τις ψυχές) .


Βιβλίο πρωτότυπο, αναρχικό θυμίζει πίνακα ζωγραφικής, που ο δημιουργός του ζωγράφισε το θέμα του ανάποδα, για να δείξει τον δικό του τρόπο ανάγνωσης, τη δική του ξεχωριστή αξία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου