10 Απριλίου 2016

Διαφορετικές αναγνώσεις 1.1

Καμιά φορά, η ανάγνωση δεν είναι προσωπική υπόθεση. Υπάρχουν φορές που απολαμβάνουμε την ανάγνωση μέσω ενός τρίτου ατόμου. Οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί και διαφορετικοί. Η ανάγνωση ενός κειμένου από ένα άλλο άτομο, το γραπτό κείμενο που μετατρέπεται σε λόγο και η μετατροπή της ανάγνωσης σε ακρόαση είναι σίγουρα μια ξεχωριστή εμπειρία. Το κείμενο αποκτά μια διαφορετική υπόσταση.

Στην παρακάτω φωτογραφία, οι ηθοποιοί ακούν τα λόγια που ήδη γνωρίζουν πολύ καλά και που στην παράσταση καλούνται να προφέρουν, ο καθένας ανάλογα με τον ήρωα που θα υποδυθεί. Οι εκφράσεις τους, τα βλέμματά τους, άλλα στο κείμενο, άλλα στους συναδέλφους, άλλα στον αναγνώστη, είναι ενδεικτικά της μαγικά διαφορετικής επίδρασης των ίδιων λέξεων σε πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους.


Ο George Cukor διαβάζει στους ηθοποιούς του θεατρικού έργου "Ρωμαίος και Ιουλιέτα"  του Ουίλιαμ Σαίξπηρ(1936).

Δεν μπορούμε παρά να μπούμε στον πειρασμό να παρακολουθήσουμε το διαφημιστικό trailer της ταινίας, που δημιουργήθηκε μετά την φωτογραφία...
 Μια άλλη εποχή.
Και φυσικά δεν μπορούμε να αντισταθούμε στην μεταμοντέρνα εκδοχή του θεατρικού έργου, όπως τo σκηνοθέτησε το 1996 ο Baz LuhrmannΣε όλες τις εποχές τα λογοτεχνικά αριστουργήματα απασχολούν και θα απασχολούν τους δημιουργούς με άπειρους τρόπους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου