6 Απριλίου 2016

Τώρα διαβάζουμε: 'Αμος Οζ, "Η τέλεια γαλήνη"

Τετάρτη, 6 Απριλίου 2016, 

στις 7 μ.μ.

στο καφέ του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης
87ο βιβλίο / Επιλογή της Βιολέττας Παπαδοπούλου

Διαβάζουμε στη βάση της BiblioNet: 
Τον χειμώνα του 1965 ο Γιονατάν Λίπσιτς αποφασίζει να εγκαταλείψει το κιμπούτς στο οποίο γεννήθηκε, καθώς και το στείρο γάμο του, για να ξεκινήσει μια νέα ζωή. Ενώ όμως προετοιμάζει τη φυγή του, η άφιξη ενός νεοφερμένου στο κιμπούτς ανθρώπου θα τον κάνει να αναθεωρήσει τις απόψεις του, καθώς και την οπτική με την οποία αντιμετωπίζει τη ζωή του.

Από τα σημαντικότερα έργα του σπουδαίου Ισραηλινού συγγραφέα, η Τέλεια γαλήνη είναι ένα μαγικό ταξίδι στις πιο κρυφές πλευρές της ανθρώπινης ύπαρξης και ταυτόχρονα μια περιδιάβαση στα «υπαρξιακά» προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ισραήλ από τη μέρα της ίδρυσής του.

 Ο Άμος Οζ γεννήθηκε στην Ιερουσαλήμ το 1939. Πριν ασχοληθεί με τη συγγραφή και τη δημοσιογραφία εργάστηκε επί πολλά χρόνια σε ένα κολλεκτιβοποιημένο αγρόκτημα (κιμπούτς). Συμμετείχε ενεργά, επί μία εικοσαετία, στην πολιτική ζωή του Ισραήλ, ως μέλος διαφόρων ειρηνιστικών κινημάτων. Έχει εκδώσει μυθιστορήματα, διηγήματα, πολιτικά δοκίμια και παιδικά βιβλία. Τα γνωστότερα μυθιστορήματά του είναι: "Ο Μιχαέλ μου" (το μυθιστόρημα που τον καθιέρωσε ως έναν από τους σημαντικότερους συγγραφείς του Ισραήλ), "Το μαύρο κουτί", "Η γυναίκα που γνώρισα", "Φίμα", "Νύχτα στο Τελ Κένταρ", "Η ίδια θάλασσα" και "Ιστορία αγάπης και σκότους". Σχεδόν όλα έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά και κυκλοφορούν από τις εκδ. Ψυχογιός και Καστανιώτη. Έχει βραβευθεί με διεθνή λογοτεχνικά και διακρίσεις ειρήνης, μεταξύ των οποίων το Βραβείο Λογοτεχνίας Χολόν και το γερμανικό Βραβείο Ειρήνης 1992. Τα τελευταία χρόνια ζει με την οικογένειά του στην πόλη Αράντ του Ισραήλ.

Τίτλοι στη βάση Βιβλιονέτ
(2013) Εικόνες από τη ζωή στο χωριό, Εκδόσεις Καστανιώτη
(2010) Το μαύρο κουτί, Εκδόσεις Καστανιώτη
(2008) Η νύχτα του συγγραφέα, Εκδόσεις Καστανιώτη
(2007) Η τέλεια γαλήνη, Εκδόσεις Καστανιώτη
(2006) Ο Μιχαέλ μου, Εκδόσεις Καστανιώτη
(2005) Κατά του φανατισμού, Εκδόσεις Καστανιώτη
(2004) Ιστορία αγάπης και σκότους, Εκδόσεις Καστανιώτη
(2002) Σούμχι, Εκδόσεις Καστανιώτη
(2001) Η αρχή της ιστορίας, Εκδόσεις Καστανιώτη
(2001) Η ίδια θάλασσα, Εκδόσεις Καστανιώτη
(1998) Νύχτα στο Τελ Κένταρ, Εκδόσεις Καστανιώτη
(1997) Ο Μιχαέλ μου, Εκδόσεις Καστανιώτη
(1997) Το Ισραήλ, η Παλαιστίνη και η ειρήνη, Εκδόσεις Καστανιώτη
(1994) Το μαύρο κουτί, Ψυχογιός
(1993) Η γυναίκα που γνώρισα, Ψυχογιός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου