9 Απριλίου 2016

Βραδιά μουσικής δωματίου στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Σάββατο 9 Απριλίου 2016


ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

Βραδιά  μουσικής δωματίου

με τον Γιάννη Τσιτσελίκη, τσέλλο, και τη Δόμνα Ευνουχίδου, πιάνο
στο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Το Σάββατο, 9 Απριλίου 2016, το βράδυ στις 20:00, ο Γιάννης Τσιτσελίκης και η Δόμνα Ευνουχίδου θα παίξουν έργα: J.Brahms,  C. Debussy, Z. Kodaly, D. Popper. 
Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, το οποίο συνεχίζει για 10η χρονιά τις μουσικές του εκδηλώσεις, στο πλαίσιο της πολύπλευρης καλλιτεχνικής του προσφοράς στη Θεσσαλονίκη. H Δόμνα Ευνουχίδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και αποφοίτησε από το Κρατικό Ωδείο με άριστα και Α’ Βραβείο (τάξη Α. Κοντού). Συνέχισε τις σπουδές της στην École Normale de Musique (τάξη Ζαν Μπλανκάρ) και στο Conservatoire  National Supérieur στο Παρίσι, απ’ όπου αποφοίτησε με Α’ βραβείο στο πιάνο και στη μουσική δωματίου (τάξη Aldo Ciccolini).
Φοίτησε επίσης, στη Musikhochshcule του Μονάχου και εργάστηκε σε σεμινάρια και θερινές Mουσικές Aκαδημίες με τον Μαουρίτσιο Πολλίνι, τον Μστισλάβ Ροστροπόβιτς, τον Σέρτζιου Τσελιμπιντάκε κ.ά.
Έχει εμφανιστεί ως σολίστ με όλες τις ελληνικές ορχήστρες, καθώς και με ορχήστρες του εξωτερικού. Ως σολίστ συμμετείχε σε πολλά ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ. Η δισκογραφία της περιλαμβάνει έργα του Γιάννη Κωνσταντινίδη, Αιμιλίου Ριάδη, Μανώλη Καλομοίρη, Μωρίς Ραβέλ. Το ρεπερτόριό της εκτός των έργων για σόλο πιάνο περιλαμβάνει 40 κοντσέρτα.
Διδάσκει στο Ωδείο-Μουσικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης. Συμμετέχει σε ελληνικές και διεθνείς επιτροπές διαγωνισμών.
Η Δόμνα Ευνουχίδου συμμετείχε στην  οργάνωση της Εβδομάδας Νέων Καλλιτεχνών, στις Διεθνείς Μουσικές Ημέρες και σε πολλές άλλες εκδηλώσεις. Οργάνωσε τα Φεστιβάλ «Μουσική στη Σαμοθράκη», και «Σεμινάρια Μουσικής στο Νυμφαίο».
Το 1998 ίδρυσε το Pianaemonium, ένα συγκρότημα 12 πιανιστών σε 6 πιάνα που ερμηνεύει κυρίως σύγχρονη μουσική.

Ο Γιάννης Τσιτσελίκης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και πήρε το δίπλωμά του με άριστα παμψηφεί το 1990.
Πρώτος σημαντικός δάσκαλός του στο βιολοντσέλο υπήρξε ο Μανόλης Καζαμπάκας. Συμπλήρωσε τις σπουδές του με υποτροφίες (Βρετανικό Συμβούλιο, Ίδρυμα Ωνάση, ΙΚΥ) στο Royal College of Music του Λονδίνου με τον William Pleeth, στο Eastman 
School of Music των ΗΠΑ με τον Steven Doane, τις τελειοποίησε με τον Janos Starker στο Indiana University των ΗΠΑ, όπου πήρε το «Master of Music” το 1998.
Η σταδιοδρομία του ξεκίνησε σε ηλικία δεκατεσσάρων ετών, με σόλο ρεσιτάλ στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες ελληνικές πόλεις. Σε ηλικία δεκαέξι ετών τιμήθηκε με διάκριση, παίρνοντας το Α’ Βραβείο σε διαγωνισμό του Συλλόγου Αποφοίτων Ωδείων Θεσσαλονίκης και έδωσε ρεσιτάλ, που οργάνωσαν η ΚΟΑ και ΚΟΘ. Το 1989 εκπροσώπησε την Ελλάδα σε συναυλία στη Βενετία. Έχει συνεργαστεί με αξιόλογες ορχήστρες της Ελλάδας και του εξωτερικού, όπως τη Φιλαρμονική Haydn της Βιέννης και τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων της Ρηνανίας κ.α.
Ο Γιάννης Τσιτσελίκης είναι μέλος της World Orchestra of Peace. Το 2003 και 2005, συμμετείχε ως κορυφαίος σε συναυλίες στην Ευρώπη, τη Ρωσία και Κίνα. Τον Οκτώβριο του 2004, συμμετείχε ως κορυφαίος με τη Maggio Musicale-Ορχήστρα της Φλωρεντίας σε περιοδεία στη Βουδαπέστη, Σιγκαπούρη, Ινδία υπό τη διεύθυνση του Zubin Mehta. To καλοκαίρι του 2007 περιόδευσε στη Γιουγκοσλαβία στο πλαίσιο του θερινού Φεστιβάλ Βελιγραδίου. Προσκλήθηκε επίσης επανειλημμένα στα φεστιβάλ Αθηνών, Δημήτριων Θεσσαλονίκης κ.ά.
Το Σεπτέμβριο του 2011, ο Γ. Τσιτσελίκης έκανε το ντεμπούτο του στις ΗΠΑ, όπου ερμήνευσε το κονσέρτο του Dvorak με την Adrian Symphony Orchestra.
Τον Οκτώβριο του 2014 προσεκλήθη από την Birmingham SO και ερμήνευσε τις παραλλαγές σ’ ένα θέμα ροκοκό του Τσαϊκόφσκι. Από τον Νοέμβριο του 2000 κατέχει τη θέση κορυφαίου βιολοντσελίστα στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Το 1996 τιμήθηκε για την καλλιτεχνική του πορεία από την Ακαδημία Αθηνών με το Βραβείο Σπύρου Μοντσενίγου.  
Εισιτήρια προς 10 ευρώ (μαθητικό 5 ευρώ) θα προπωλούνται από την Πέμπτη, 7 Απριλίου 2016 στο πωλητήριο του ΜΜΣΤ (ώρες Μουσείου, Πε 10.00-22.00, Πα και Σα 10.00-18.00 και Κυ 11.00-15.00) και πριν από την εκδήλωση.

Για περισσότερες πληροφορίες και δημοσιογραφικό υλικό:

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ www.mmca.org.gr ΕΓΝΑΤΙΑ 154 (ΔΕΘ-HELEXPO) 546 36 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ  Τ.: 2310 240002 , 2310 281212, Τ + F: 2310 281567 E: mmcart@mmca.org.gr http://mmcart.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου