11 Μαΐου 2016

Η Λέσχη Ανάγνωσης της ΕΡΤ3 στην 13η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Η Λέσχη Ανάγνωσης της ΕΡΤ3, μετά από δύο χρόνια απουσίας από τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ)-μετά το μαύρο στην ΕΡΤ ( Ιούνιος 2013)-, επανέρχεται και συμμετέχει στην 13η ΔΕΘΒ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στον εκθεσιακό χώρο της ΔΕΘ-HELEXPO, στα περίπτερα 13 και 15, από το μεσημέρι της Πέμπτης 12 Μαΐου έως το βράδυ της Κυριακής 16 Μαΐου 2016. 
 Στο χώρο της ΕΡΤ3 (περίπτερο 15, σταντ 72Α) θα μπορέσετε:
- να δείτε εκδόσεις και δισκογραφικές παραγωγές της ΕΡΤ3: έντυπα, βιβλία και ψηφιακούς δίσκους,
- να ξεφυλλίσετε τα 93 βιβλία που διαβάσαμε στη Λέσχη Ανάγνωσης της ΕΡΤ3, στα πέντε χρόνια λειτουργίας της,
- να δείτε τις εικαστικές εκδοχές (πίνακες ζωγραφικής, μεταξοτυπίες, μπάνερ κ.ά.) που "γέννησαν" οι αναγνώσεις μας,
- να καταθέσετε προτάσεις για ανάγνωση βιβλίων 
και, τέλος, προσφέροντας ένα βιβλίο, να εμπλουτίσουμε τις βιβλιοθήκες των ελληνικών σχολείων  της Ίμβρου. Η Λέσχη Ανάγνωσης της ΕΡΤ3 προσέφερε, στις 11 Ιουνίου 2013, 532 βιβλία φίλων και μελών της Λέσχης στην Ιμβριακή Ένωση Μακεδονίας-Θράκης για το σκοπό αυτό. 


ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑΣ
Ένα ντοκιμαντέρ του Παύλου Νεράντζη και μια συζήτηση για το προσφυγικό 
Η parallaxi σε συνεργασία με την Λέσχη Ανάγνωσης της ΕΡΤ3 σας προσκαλούν σε μία εκδήλωση για το προσφυγικό το Σάββατο 14 Μαίου, στις 12 το μεσημέρι στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο πλαίσιο της 13ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου.

Θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Παύλου Νεράντζη «Οι Δρόμοι της Προσφυγιάς» σε σκηνοθεσία Βασίλη Κατσίκη, που βραβεύτηκε από τη CIRCOM, την Ευρωπαϊκή Ένωση Περιφερειακών Δημόσιων Τηλεοράσεων.
Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον Παύλο Νεράντζη, δημοσιογράφο και ντοκιμενταρίστα, τον Γιώργο Τσιάκαλο, ομότιμο καθηγητή του ΑΠΘ, την Ελεάννα Ιωαννίδου, πρόεδρο του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Θεσσαλονίκης και τον Ανδρέα Βασιλείου, ερευνητή.

Πληροφορίες για το ντοκιμαντέρ (διάρκειας 45′):
Το προσφυγικό μπορεί να χτυπά τώρα τις πόρτες της Ευρώπης, αλλά εδώ και δεκαπέντε χρόνια καραβάνια εξαθλιωμένων ανθρώπων φεύγουν διωγμένοι από τις πατρίδες τους.
Ο Παύλος Νεράντζης με την κάμερα του βρέθηκε σε καταυλισμούς προσφύγων στα σύνορα Αφγανιστάν Πακιστάν, στο Κουρδιστάν, στο Ιράν, στην Ινδία, την Τουρκία, απ΄ όπου κατά χιλιάδες  ξεκινούν για τη «Γη της Επαγγελίας» ώσπου να καταλήξουν στα χέρια των δουλεμπόρων. Ένα οδοιπορικό ανθρώπων «κομματιασμένων» σε αναζήτηση μιας ζωής χωρίς το φόβο του θανάτου.
Η καραβιά του «Erenler» με 700 πρόσφυγες, που έφτασε το Νοέμβριο του 2001 στη Ζάκυνθο, λίγες εβδομάδες μετά τη στρατιωτική εισβολή των Αμερικανών στο Αφγανιστάν, ήταν για την Ελλάδα η πρώτη πράξη ενός δράματος, που συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας.
Ο πόλεμος, ο ξεριζωμός, η οδύσσεια των κατατρεγμένων, η επιχείρηση διάσωσης, η δίκη των δουλεμπόρων, η υποδοχή από τις αρχές και τους κατοίκους, η φιλοξενία και η ξενοφοβία περιγράφονται μέσα από τις μαρτυρίες των πρωταγωνιστών μιας οδύσσειας, που δεν έχει τέλος. Το ντοκιμαντέρ, παραγωγής 2002, που παραμένει πάντα επίκαιρο, βραβεύτηκε από τη CIRCOM, την Ευρωπαϊκή Ένωση Περιφερειακών Δημόσιων Τηλεοράσεων.


Σκουλαρίκι στη μύτη
Παρουσίαση του βιβλίου της Αρχοντούλας Διαβάτη

Η Εταιρία Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης, η Λέσχη Ανάγνωσης της ΕΡΤ3 και οι εκδόσεις Νησίδες σας καλούν την Κυριακή, 15 Μαΐου 2016 και ώρα 16:00 στην αίθουσα ΕΞΩΣΤΗΣ / Περίπτερο 15, στην παρουσίαση του βιβλίου της Αρχοντούλας ΔιαβάτηΣκουλαρίκι στη μύτη.
Θα μιλήσουν τα μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης της ΕΡΤ3:
Χριστίνα Βουμβουράκη, αρχιτεκόντισσα,
Γιώργος Καλιεντζίδης, δημοσιογράφος,
Παύλος Νεράντζης, δημοσιογράφος.
Κείμενα θα διαβάσει η συναναγνώστρια Κλεοπάτρα Τσάκουρη.

Ώρες λειτουργίας της 13ης ΔΕΒΘ
Πέμπτη 15:00 - 21:00
Παρασκευή και Κυριακή 10:00 - 21:00
Σάββατο 10:00 - 22:00
 Είσοδος ελεύθερη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου