16 Μαΐου 2016

ΕΡΤ και ΕΡΤ3 - Κινηματογραφική Λέσχη των Εργαζομένων της ΕΡΤ3 / Δεν άνθησαν ματαίως τόσα θαύματα: «Οι 10 ύποπτοι» - Δευτέρα 16-5-2016



ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΣΤΟΥΣ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΙΚΟΥΣ «10 ΥΠΟΠΤΟΥΣ»
ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΡΤ-3

Η Κινηματογραφική Λέσχη των εργαζομένων της ΕΡΤ-3, στα πλαίσια του αφιερώματός της Ευρωπαϊκό Πολιτικό Σινεμά, παρουσιάζει τη Δευτέρα 16 Mαϊου στις 21:00 στην αίθουσα ΒΑΚΟΥΡΑ 2 (Ιωάννου Μιχαήλ 8, τηλ. 2310233665) το αντιρατσιστικό θρίλερ του Μπάζιλ Ντίρντεν Οι 10 ύποπτοι (Βρετανία, 1959, έγχρωμη, 92'). Παίζουν: Νάιτζελ Πάτρικ, Μάικλ Κρεγκ, Ιβόν Μίτσελ.  
Η συνδιοργάνωση και καλλιτεχνική επιμέλεια γίνονται από το ΚΕΜΕΣ. Θα προλογίσει ο Αλέξης Ν. Δερμεντζόγλου, του οποίου έντυπη ανάλυση θα διανεμηθεί στους θεατές, ενώ στο τέλος της προβολής θα ακολουθήσει μακρά συζήτηση με το κοινό.

Το προς συζήτηση θέμα στο λαϊκό πανεπιστήμιο για τον κινηματογράφο θα είναι: Οι πολλαπλές σημάνσεις που μετατρέπουν ένα αστυνομικό φιλμ σε πολιτική ταινίαΣτο Λονδίνο του '50, μια νεαρή έγκυος δολοφονείται. Οι δύο αστυνομικοί που ερευνούν την υπόθεση αντιλαμβάνονται ότι το έγκλημα έχει βαθύτερα ρατσιστικά κίνητρα.

Η ανάλυση που θα διανεμηθεί είναι η ακόλουθη:
«Μια εκπληκτική βρετανική ταινία του σπουδαίου δημιουργού Μπαζίλ Ντίρντεν (1961, Ο εκβιαστής, The victim), που ανθολογείται στο ευρωπαϊκό πολιτικό σινεμά για ευνόητους λόγους. Αν ο ρατσισμός, ο φόβος και η απέχθεια για το χρώμα του άλλου δεν είναι παρά αποτελέσματα ιδεολογίας, δηλαδή πολιτικής, τότε ταινίες όπως αυτή περνούν στην ιστορία του σινεμά. Καθόλου τυχαίο που κέρδισε το BAFTA καλύτερης ταινίας, ενώ σπουδαίες πληροφορίες μας αναφέρουν ότι το '50 και '60 οι μαύροι δεν καλοπερνούσαν στη Μεγάλη Βρετανία. Ο θάνατος μιας εγκύου νέας, πανέμορφης  κοπέλας, που μόλις και καταλαβαίνεις ότι είναι μαύρη, οδηγεί στο φίλο της και την οικογένειά του. Δύο άψογοι και προοδευτικοί αστυνομικοί αναλαμβάνουν την έρευνα.
Ο Ντίρντεν με ματιά φυσιοδίφη σκάβει στα κοινωνικά υπόγεια και ανασύρει...  καταστάσεις. Η φράση του τέλους είναι ενδεικτική: «Δεν λύνουμε κανένα μυστήριο, απλά μαζεύουμε συντρίμμια».
Η κριτική είναι πρωτοφανέρωτη, επιθετική, αναδεικνύοντας μια αλήθεια που πλησιάζει τη Χρυσή Αυγή. Ο καθημερινός φασισμός δεν είναι κάτι το ορατό, αλλά κρύβεται στις πτυχές της μέσης αστικής κοινωνίας. Είναι κάτι που απέδειξε και ο Μπερτολούτσι. Τους φασίστες τους εκκολάπτει η αστική τάξη. Συγκλονιστικό φιλμ με πεσμένη φωτογραφία και κλιμακούμενη ένταση.»

ΔΕΚΑ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ ΤΟΥΣ «10 ΥΠΟΠΤΟΥΣ»

Εξάλλου, 10 λόγοι για να μην χάσετε τους 10 Υπόπτους είναι:

1.    Για τους καταπληκτικούς ρόλους των δύο αστυνομικών, που υπερβαίνουν κατά πολύ την τυπική υπόθεση.
2.    Για την εξαιρετική αναπαράσταση εποχής της δεκαετίας του '50, χάρη και στην έξοχη έγχρωμη παγωμένη φωτογραφία του Χάρι Γουάξμαν.
3.    Για τις πολύτιμες κοινωνικές και πολιτικές πληροφορίες που παίρνουμε από το συγκεκριμένο φιλμ.
4.    Για την υποδειγματική σημασία στη λεπτομέρεια και κάθε άλλο ρόλο.
5.    Γιατί ένα τυπικό αστυνομικό φιλμ που θυμίζει Αγκάθα Κρίστι εκτοξεύεται σε σπουδαία πολιτική ταινία.
6.    Γιατί το τυπικό «ποιος το έκανε» (who done it?), τυποποιημένο αστυνομικό εύρημα, αναδεικνύει ως ηθικά ένοχη όλη τη βρετανική κοινωνία μέσω του ενός φυσικού ενόχου.
7.    Για την εξαιρετική ανάλυση του τρόπου λειτουργίας μιας τυπικής μεσοαστικής οικογένειας, με τους δεσμούς και τα μυστικά της.
8.    Για την έξοχη δήλωση του τέλους, ότι η καταστολή και ανακάλυψη των εγκληματιών δεν είναι η ουσία, μια και δεν καταπολεμούνται και προλαμβάνονται τα γενεσιουργά αίτια.
9.    Γιατί πολιτικό είναι οτιδήποτε έχει σχέση με την καταπίεση του ανθρώπου, τον διαχωρισμό του και την ένταξή του σε μια υπό δίωξη διαφορετικότητα.
10.  Γιατί ο Ντίρντεν αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ένας σπουδαίος και δυστυχώς παραγνωρισμένος δημιουργός.

 Υ.Γ. Την επόμενη Δευτέρα 23 Μαϊου η Κινηματογραφική Λέσχη των εργαζομένων της ΕΡΤ-3 παρουσιάζει στα πλαίσια του ίδιου αφιερώματος το μεταφυσικό θρίλερ του Τζακ Γκολντ Το χτύπημα της Μέδουσας (1978).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου