13 Μαΐου 2016

O Παύλος Νεράντζης στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης 2016

 ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑΣ
Ένα ντοκιμαντέρ του Παύλου Νεράντζη και μια συζήτηση για το προσφυγικό 

Η parallaxi σε συνεργασία με την Λέσχη Ανάγνωσης της ΕΡΤ3 και με την ευγενική χορηγία των  9.58fm και 102fm της ΕΡΤ3 σας προσκαλεί σε μία εκδήλωση για το προσφυγικό το Σάββατο 14 Μαΐου, στις 12 το μεσημέρι στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο πλαίσιο της 13ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου. Θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Παύλου Νεράντζη «Οι Δρόμοι της Προσφυγιάς» σε σκηνοθεσία Βασίλη Κατσίκη, που βραβεύτηκε από τη CIRCOM, την Ευρωπαϊκή Ένωση Περιφερειακών Δημόσιων Τηλεοράσεων. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον Παύλο Νεράντζη, δημοσιογράφο και ντοκιμενταρίστα, τον Γιώργο Τσιάκαλο, ομότιμο καθηγητή του ΑΠΘ, την Ελεάννα Ιωαννίδου, πρόεδρο του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Θεσσαλονίκης και τον Ανδρέα Βασιλείου, ερευνητή.

Περισσότερα για το ντοκιμαντέρ (διάρκειας 45΄)
Το προσφυγικό μπορεί να χτυπά τώρα τις πόρτες της Ευρώπης, αλλά εδώ και δεκαπέντε χρόνια καραβάνια εξαθλιωμένων ανθρώπων φεύγουν διωγμένοι από τις πατρίδες τους.
Ο Παύλος Νεράντζης με την κάμερά του βρέθηκε σε καταυλισμούς προσφύγων στα σύνορα Αφγανιστάν Πακιστάν, στο Κουρδιστάν, στο Ιράν, στην Ινδία, την Τουρκία, απ΄ όπου κατά χιλιάδες  ξεκινούν για τη «Γη της Επαγγελίας» ώσπου να καταλήξουν στα χέρια των δουλεμπόρων. Ένα οδοιπορικό ανθρώπων «κομματιασμένων» σε αναζήτηση μιας ζωής χωρίς το φόβο του θανάτου.
Η καραβιά του «Erenler» με 700 πρόσφυγες, που έφτασε το Νοέμβριο του 2001 στη Ζάκυνθο, λίγες εβδομάδες μετά τη στρατιωτική εισβολή των Αμερικανών στο Αφγανιστάν, ήταν για την Ελλάδα η πρώτη πράξη ενός δράματος, που συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας.
Ο πόλεμος, ο ξεριζωμός, η οδύσσεια των κατατρεγμένων, η επιχείρηση διάσωσης, η δίκη των δουλεμπόρων, η υποδοχή από τις αρχές και τους κατοίκους, η φιλοξενία και η ξενοφοβία περιγράφονται μέσα από τις μαρτυρίες των πρωταγωνιστών μιας οδύσσειας, που δεν έχει τέλος. Το ντοκιμαντέρ, παραγωγής 2002, που παραμένει πάντα επίκαιρο, βραβεύτηκε από τη CIRCOM, την Ευρωπαϊκή Ένωση Περιφερειακών Δημόσιων Τηλεοράσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου