5 Ιουνίου 2016

Εγώ ελπίζω να τη βολέψω
Ο Μαρτσέλο Ντ' Όρτα, Ναπολιτάνος, έγινε ο διασημότερος δάσκαλος στην Ιταλία, χάρη στο "Εγώ Ελπίζω να τη Βολέψω" ("Io speriamo che me la cavo" ο τίτλος του βιβλίου στα ιταλικά), που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 1990 και μέχρι σήμερα έχει φτάσει στην τριακοστή του έκδοση, αριθμώντας πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα. Το βιβλίο αυτό αποτέλεσε τη βάση της ομώνυμης ταινίας του 1992 σε σκηνοθεσία Lina Wertmuller με πρωταγωνιστή τον Paolo Villaggio και ενός θεατρικού έργου. 
επιμέλεια: Μαρτσέλο Ντ' 'Ορτα
μετάφραση: Γιώργος Κασαπίδης
εικονογράφηση: Λάζαρος Ζήκος
Γνώση
, 1995
98 σελ.

Εξήντα θέματα έκθεσης γραμμένα από τα παιδιά ενός δημοτικού σχολείου στην πόλη Arzano, στην επαρχία της Νάπολης, ας πάρουμε μια ιδέα:

ΠΟΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΟΛΛΕΣ ΠΑΡΑΒΟΛΕΣ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΠΡΟΤΙΜΑΤΕ;
 Εγώ προτιμάω το τέλος του κόσμου, γιατί δε φοβάμαι, επειδή θα είμαι πεθαμένος από ένα αιώνα κιόλας.
Ο Θεός θα ξεχωρίσει τις κατσίκες από τους βοσκούς, ένας δεξιά και ένας αριστερά, στη μέση αυτοί που θα πάνε στο Καθαρτήριο.
Θα είναι πάνω από χίλια δισεκατομμύρια, περισσότεροι και από τους Κινέζους, ανάμεσα σε κατσίκες, βοσκούς και αγελάδες. Αλλά ο Θεός θα έχει τρεις πόρτες. Μια πάρα πολύ μεγάλη (που είναι η Κόλαση), μια μεσαία (που είναι το Καθαρτήριο) και μια πάρα πολύ στενή (που είναι ο Παράδεισος). Μετά ο Θεός θα πει: - Βγάλτε το σκασμό όλοι! και μετά θα τους χωρίσει. Ένας από δω και τον άλλο από κει. Μερικοί που θέλουνε να κάνουνε τους πονηρούς θέλουνε να πάνε από δω, αλλά ο Θεός τους βλέπει. Οι κατσίκες θα πούνε ότι δεν έχουνε κάνει τίποτα, αλλά λένε ψέματα. Ο κόσμος θα σκάσει, τα άστρα θα σκάσουν, το Αρζάνο θα γίνει χίλια κομματάκια. Ο δήμαρχος του Αρζάνο και ο δημοτικός σύμβουλος θα πάνε ανάμεσα στις κατσίκες. Θα υπάρχει μεγάλο μπέρδεμα, ο ’ρης θα σκάσει, οι ψυχές θα πάνε και θα γυρίσουνε από τη γη για να πάρουνε τα κορμιά, ο δήμαρχος του Αρζάνο και ο δημοτικός σύμβουλος θα πάνε ανάμεσα στις κατσίκες. Οι καλοί θα γελάνε και οι κακοί θα κλαίνε, εκείνοι από το Καθαρτήριο λίγο θα γελάνε και λίγο θα κλαίνε. Τα αβάφτιστα μωρά θα γίνουν πεταλούδες.
Εγώ ελπίζω να τη βολέψω.


Ας ακούσουμε και τους Θάνο Ανεστόπουλο και Παντελή Ροδοστόγλου να διαλέγουν μουσικές και να διαβάζουν εκθέσεις μικρών μαθητών της Νοτίου Ιταλίας, στην ραδιοφωνική τους εκπομπή "Soundtrack των λέξεων":


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου