4 Νοεμβρίου 2016

Λογοτεχνία, βιβλία και συγγραφείς στο 57o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης







 Επίσημη "Πρεμιέρα" χθες για το 57οΦεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με την τελετή έναρξης, και από σήμερα ξεχυνόμαστε στις αίθουσες. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος δίνουμε μια λίστα ταινιών, απ’ όλα τα τμήματα του φεστιβάλ, που σχετίζονται με κάποιο τρόπο με τη λογοτεχνία.



Οι προβολές των 221 συνολικά ταινιών του 57ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αρχίζουν από σήμερα στις 11.30 το πρωί σε 6 κινηματογραφικές αίθουσες («Ολύμπιον» / «Παύλος Ζάννας»  και στο Λιμάνι: «Τώνια Μαρκετάκη», «Φρίντα Λιάππα», «Τζον Κασσαβέτης» «Σταύρος Τορνές» ) και θα διαρκέσουν μέχρι και την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016. 



Σημειώνεται ότι οι περιγραφές και τα στοιχεία που παραθέτουμε παρακάτω  έχουν αλιευθεί από τον επίσημο ισότοπο του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: http://www.filmfestival.gr, όπου θα βρείτε και το αναλυτικό πρόγραμμα. Το πρόγραμμα θα το βρείτε επίσης και στην επίσημη εφαρμογή για κινητά  ThessFest 


Διεθνές Διαγωνιστικό

Λαίδη Μάκμπεθ / Ουΐλιαμ Όλντροϊντ, Μεγ. Βρετανία


Η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους του σκηνοθέτη. Είναι βασισμένη στη νουβέλα του 19ου αιώνα Lady Macbeth of Mtsensk District του Νίκολαϊ Λέσκοφ, που αργότερα μεταφέρθηκε σε όπερα. Συλλαμβάνοντας αβίαστα, μα με απόλυτη ακρίβεια, λεπτές ψυχολογικές, συναισθηματικές και κοινωνικές αποχρώσεις, αυτό το κομψό, εντυπωσιακό φιλμ λαμβάνει χώρα στην αγγλική εξοχή του 1865. Η Κάθριν ασφυκτιά μέσα στο γάμο της μ’ έναν πικρόχολο άνδρα που έχει τα διπλά της χρόνια και μια ψυχρή, αμείλικτη οικογένεια. Όταν μπαίνει σε μια παθιασμένη σχέση μ’ έναν νεαρό εργάτη που δουλεύει στο κτήμα του συζύγου της, ξυπνά μέσα της μια αδάμαστη δύναμη, τόσο ισχυρή, που δεν θα καταλαγιάσει αν δεν πετύχει αυτό που θέλει.
ΠΡΟΒΟΛΕΣ: 9/10 (515), 10/10 (644) 

Aνοιχτοί Oρίζοντες


 Ερμία και Ελένη / Ματίας Πινιέιρο, ΗΠΑ-Αργεντινή 

Γεμάτο λεπτές παρατηρήσεις για όλα όσα μας ορίζουν –τη δουλειά, τον τόπο καταγωγής, τη γλώσσα, τους φίλους, τον έρωτα και την οικογένεια–, το σαγηνευτικό αυτό φιλμ ακολουθεί την Καμίλα, μια νεαρή θεατρική σκηνοθέτιδα, που ταξιδεύει από το Μπουένος Άιρες στη Νέα Υόρκη για την ανάπτυξη του νέου της πρότζεκτ: μιας νέας μετάφρασης στα ισπανικά του έργου του Σαίξπηρ Όνειρο θερινής νυκτός. Σύντομα όμως, συνειδητοποιεί πως η δουλειά της δεν μπορεί να αναπληρώσει την απουσία των φίλων και του φίλου της που άφησε πίσω.


ΠΡΟΒΟΛΕΣ: 9/10 (533), 12/10 (856) 



Ο επιφανής πολίτης / Γκαστόν Ντουπράτ, Μαριάνο Κον, Αργεντινή-Ισπανία 

Διαβάζοντας ανάμεσα στις αράδες της ιστορίας, το φιλμ κοιτάζει με αιχμηρό χιούμορ μια σειρά από θεματικές: από τη στενομυαλιά της επαρχίας ώς την ευθύνη ενός συγγραφέα και το δίκοπο μαχαίρι της φήμης. Ο ήρωάς του, ένας Αργεντινός βραβευμένος με Νόμπελ συγγραφέας που ζει στην Ευρώπη, αποφασίζει να επιστρέψει στην πόλη που γεννήθηκε και την οποία δεν έχει επισκεφθεί εδώ και 30 χρόνια, προκειμένου να βραβευτεί για το έργο του. Μόνο που οι κάτοικοι της πόλης που χρησιμοποιεί ως σκηνικό σε όλες τις ιστορίες του δεν θα είναι όλοι τόσο εύκολοι να τους διαχειριστεί όσο οι χαρακτήρες στα βιβλία του.
ΠΡΟΒΟΛΕΣ: 11/10 (746)

 

Eιδικές προβολές

 

Η ζωή μιας γυναίκας / Στεφάν Μπριζέ, Γαλλία



Νορμανδία, 1819. Η Ζαν είναι μια νέα γυναίκα γεμάτη παιδιάστικα όνειρα και αθωότητα, που επιστρέφει σπίτι μετά από τα σχολικά της χρόνια που τα πέρασε στο μοναστήρι. Παντρεύεται έναν ευγενή της περιοχής, αλλά σύντομα αυτός αποδεικνύεται τσιγκούνης κι άπιστος. Σιγά σιγά οι ψευδαισθήσεις της Ζαν διαλύονται. Μια ταινία εποχής –αλλά παντός καιρού– για το τέλος του ρομαντισμού και την απομάγευση που έρχεται με την ενηλικίωση, βασισμένη σ’ ένα μυθιστόρημα του Γκι ντε Μωπασάν.

ΠΡΟΒΟΛΕΣ: 8/10 (416)


Ο εμποράκος / Ασγκάρ Φαραντί , Ιράν-Γαλλία


Όταν το παλιό τους διαμέρισμα παρουσιάζει ρωγμές, ο Εμάντ και η Ράνα, ένα νεαρό ζευγάρι της μεσαίας τάξης που ζει στην Τεχεράνη, αναγκάζονται να μετακομίσουν σ’ ένα νέο διαμέρισμα. Ένα περιστατικό που συνδέεται με τη ζωή του προηγούμενου ενοίκου θ’ αλλάξει δραματικά και τη δική τους ζωή. Μια ελεύθερη μεταφορά του θεατρικού έργου Ο θάνατος του εμποράκου του Άρθουρ Μίλερ από έναν Ιρανό σκηνοθέτη και δεινό ανατόμο των ανθρωπίνων σχέσεων.

ΠΡΟΒΟΛΕΣ: 8/10 (446)



Σιωπηρό πάθος / Τέρενς Ντέιβις, Μεγ. Βρετανία-Βέλγιο



Yπόκωφη, αλλά γεμάτη εσωτερικές εντάσεις ζωή της μεγαλύτερης Αμερικανίδας ποιήτριας, που έζησε απομονωμένη στο δωμάτιό της και φύλαγε το ογκωδέστατο, συναρπαστικό έργο της στα συρτάρια της. Ένας αριστοκράτης του κινηματογράφου τρυπώνει μέσα στο καταφύγιο και στην ψυχή της Έμιλι Ντίκινσον και ακολουθεί τις στιγμές που η «Λευκή Λαίδη» φανέρωσε το ανυπότακτο πνεύμα της, από τα νεανικά της χρόνια μέχρι το θάνατό της, μέσα από λάθος έρωτες και μικρές ή μεγάλες απώλειες.

ΠΡΟΒΟΛΕΣ: 9/10 (516), 12/10 (844)



Οι ονειρεμένοι / Ρουθ Μπέκερμαν, Αυστρία



Δυο νέοι ηθοποιοί συναντιούνται σ’ ένα στούντιο ηχογράφησης για να διαβάσουν την αλληλογραφία ανάμεσα σε δύο ποιητές: την Ίνγκεμποργκ Μπάχμαν και τον Πάουλ Τσέλαν, που γνωρίστηκαν στη μεταπολεμική Βιέννη. Θυελλώδη συναισθήματα τους κατακλύζουν, καθώς νιώθουν οικείοι και απόμακροι, συνεπαρμένοι και φοβισμένοι. Ωστόσο, απολαμβάνουν ο ένας την παρέα του άλλου, τσακώνονται, καπνίζουν, συζητούν για τα τατουάζ τους και την αγαπημένη τους μουσική. Οι έρωτες του χτες, του σήμερα, του αύριο: η καρδιά της ταινίας χτυπά εκεί όπου θολώνουν τα μεταξύ τους όρια.

ΠΡΟΒΟΛΕΣ: 11/10 (726), 13/10 (952)

Film Forward

 

Spira Mirabilis / Μάσιμο Ντ’ Ανόλφι , Μαρτίνα Παρέντι, Ιταλία-Ελβετία

 Σ’ ένα παροπλισμένο θέατρο, η Γαλλίδα ηθοποιός Μαρίνα Βλάντι απαγγέλει το διήγημα «Οι αθάνατοι» του Μπόρχες. Ο Ιάπωνας ερευνητής Σιν Κουμπότα εγκωμιάζει την «αθάνατη μέδουσα». Οι εργάτες στον Καθεδρικό Ναό του Μιλάνου υποβάλλουν τα εξαίσια αγάλματα του ναού σε αέναη αναγέννηση. Οι Ελβετοί μουσικοί/εφευρέτες Φέλιξ Ρόνερ και Σαμπίνα Σέρερ βελτιώνουν επίμονα το Χανγκ, το κρουστό όργανο που έχουν φτιάξει. Οι αρχηγοί μιας κοινότητας αυτόχθονων Αμερικανών συντηρούν την προαιώνια πνευματική αντίσταση της φυλής τους. Μια οπτική συμφωνία για τη δύναμη και την αρμονία των στοιχείων της φύσης και τις αξιώσεις της ανθρωπότητας για την αθανασία, στην οποία τα ίχνη των σκηνοθετών ακολουθούν το σχήμα ενός συμβόλου τελειότητας και αιωνιότητας: της Spira Mirabilis.


ΠΡΟΒΟΛΕΣ: 6/10 (247), 8/10 (443)


Όλες οι πόλεις του Βορρά / Ντάνε Κόμλιεν, Σερβία-Βοσνία & Ερζεγοβίνη- Μαυροβούνιο

Δυο άνδρες μοιράζονται ένα καταφύγιο, ένα μέρος στο οποίο δεν κατοικούν από ανάγκη, αλλά από επιθυμία να φανταστούν μια νέα τάξη πραγμάτων. Ο Μπόμπαν κι ο Μπόρις ζουν ανάμεσα σε μια σειρά από σχεδόν πανομοιότυπα εγκαταλειμμένα σπιτάκια, ανάμεσα σε αδέσποτα γαϊδούρια, πλαστικά μπουκάλια και κόκκινες μουριές, ζαχαροκάλαμα, ψηλά δέντρα και προσωρινούς εργάτες. Κάποιος άλλος μπαίνει σ’ αυτόν τον απομονωμένο χώρο και διαταράσσει τους ρυθμούς του. Ο έξω κόσμος εισβάλλει φέρνοντας ιστορίες από άλλες εποχές, από πόλεις του Βορρά και του Νότου. Το Περιμένοντας τον Γκοντό συναντά την αισθητική του σοσιαλιστικού ρεαλισμού, σε μια σχηματισμένη νεωτεριστική ουτοπία στα σύνορα του χρόνου και της βαλκανικής γεωγραφίας.
ΠΡΟΒΟΛΕΣ: 12/10 (825)


 Το κορίτσι δίχως χέρια / Σεμπαστιάν Λάουντενμπαχ, Γαλλία 


Ανυψώνοντας το κινούμενο σχέδιο σε μαγευτική τέχνη, η ταινία αυτή μεταμορφώνει ένα παραμύθι των αδελφών Γκριμ σε ποιήση για τα μάτια. Σε δύσκολους καιρούς, ένας μυλωνάς πουλά την κόρη του στο Διάβολο. Το κορίτσι, που προστατεύεται από την αγνότητά της, δραπετεύει, αλλά χάνει τα χέρια της. Καθώς απομακρύνεται από την οικογένειά της, συναντά τη θεά του νερού, έναν ευγενή κηπουρό κι έναν πρίγκιπα στο κάστρο του. Ένα μακρύ ταξίδι προς το φως...

ΠΡΟΒΟΛΕΣ: 8/10 (455), 13/10 (945)

 

Ρετροσπεκτίβα Ζεκί Ντεμίρκουμπουζ

 

Αθωότητα / Ζεκί Ντεμίρκουμπουζ, Τουρκία, 92'


O Aχμέτ είναι σκηνοθέτης. Περνάει μια δύσκολη φάση στη ζωή του και όλοι οι τομείς της νιώθει ότι διέρχονται κρίση. Θέλει να γυρίσει σε ταινία το κλασικό μυθιστόρημα Έγκλημα και τιμωρία του Ντοστογιέφσκι, αλλά έχει σχεδόν χάσει το ενδιαφέρον του για το όλο πρότζεκτ, όπως και για την κοπέλα του, την Σεράπ. Κάθεται στο σπίτι σχεδόν όλη μέρα, αποξενωμένος από τον ίδιο του τον εαυτό. Αλλάζει διαρκώς ερωτικές συντρόφους, η φίλη του το καταλαβαίνει και τον παρατάει. Στο μεταξύ, οι συνεργάτες του εξακολουθούν πάντα να δουλεύουν για την ταινία, αλλά μια βασική έλλειψη είναι ότι δεν βρίσκουν πρωταγωνιστή. Κάνουν διαρκώς ακροάσεις, αλλά τίποτα. Ώσπου, το πρόσωπο του ήρωά του ενσαρκώνεται στον νεαρό διαρρήκτη που εισβάλλει ένα βράδυ στο σπίτι του Αχμέτ...


ΠΡΟΒΟΛΕΣ: 8/10 (463)


Καλό φεστιβάλ! Kαλές προβολές!
 
Χρηστικά σχετικά με το Φεστιβάλ:
 
Εκδοτήρια εισιτηρίων:

Πλατεία Αριστοτέλους, Αποθήκη 1, Αποθήκη Δ
Ώρες λειτουργίας:
Καθημερινά 10:00 - 24:00
Τιμή εισιτηρίου:
6
€,  προσφορά 5€ για αγορές μέσω www.filmfestival.gr

Κουπόνια προβολών αξίας €40:
10 κουπόνια ανταλλάξιμα με 10 εισιτήρια. 
Ελεύθερη είσοδος:
Οι φοιτητές, οι άνεργοι, οι πολύτεκνοι, οι άνω των 65 ετών και οι κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού, δικαιούνται ελεύθερη είσοδο –εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις– στις προβολές με ώρα έναρξης έως και τις 15:30. Απαραίτητη είναι η έκδοση μηδενικού εισιτηρίου με την επίδειξη του αντίστοιχου αποδεικτικού (ελληνική φοιτητική ταυτότητα ή κάρτα ISIC  / κάρτα ανεργίας / κάρτα πολυτέκνων / αστυνομική ταυτότητα / Κάρτα Πολιτισμού). Εκδίδεται εισιτήριο μόνο την ημέρα της προβολής. Δεν υπάρχει δυνατότητα επιστροφής ή αλλαγής του εισιτηρίου.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου