23 Νοεμβρίου 2016

Πανεπιστήμιο Παλέρμο: Εις μνήμη του ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου

Κείμενο και φωτογραφίες: Ντίνα Παπαδοπούλου
μέλος της Λέσχης Ανάγνωσης της ΕΡΤ3


Στις 28 Οκτωβρίου 2016, το Πανεπιστήμιο του Παλέρμο διοργάνωσε εκδήλωση εις μνήμη του ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου, που τα χρόνια της δικτατορίας διέμεινε εκεί, από το 1970-1974. Η εκδήλωση έγινε στο Palazzo Steri και οργανώθηκε από την καθηγήτρια Maria Caracausi με ομιλητές τους καθηγητές κ.κ. Lavagnini, Rotolo και Nicosia. Στο τέλος έγινε απαγγελία ποιημάτων του Ν. Βρεττάκου στα ιταλικά και  στα ελληνικά.
Τα αποκαλυπτήρια μαρμάρινης πλάκας, εντοιχισμένης στο σπίτι που διέμενε ο ποιητής, πραγματοποιήθηκαν, στις 10 Νοεμβρίου 2016, από τον Δήμαρχο του Παλέρμο, παρουσία των ως άνω καθηγητών και του γιού του Κων. Βρεττάκου.
Στο πανεπιστήμιο του Παλέρμο υπάρχει τμήμα κλασσικής φιλολογίας, βυζαντινών και νεοελληνικών σπουδών. Λειτουργεί επίσης στο Παλέρμο το ISTITUTO SICILIANO DI STUDI BYZANTINI E NEOELLENICI "BRUNO LAVAGNINI", που σήμερα διευθύνει ο Vincenzo Rotolo, ελληνιστής, ομότιμος καθηγητής του πανεπιστημίου του Παλέρμο, λατρεύει την Ελλάδα και είναι αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου