11 Ιανουαρίου 2015

ΕΡΤ και ΕΡΤ3 - Δεν άνθησαν ματαίως τόσα θαύματα: "ΕΠΤΑ ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΜΑΪΟΥ"

12/1/2015 , ώρα 21:00
cine ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ,  Εθνικής Αμύνης 1
"ΕΠΤΑ ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΜΑΪΟΥ"
του Τζον ΦράνκεχάιμερΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ 
ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ
 ΣΤΙΣ «ΕΠΤΑ ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΜΑΪΟΥ»
 ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΡΤ-3


Και τώρα, 50 χρόνια από τότε που γυρίστηκε, η Ταινιοθήκη της ΕΡΤ-3, στο μεγάλο αφιέρωμά της Αυτός ήταν ο «ψυχρός» πόλεμος, προβάλλει το αριστουργηματικό, βραβευμένο, πολιτικό θρίλερ του Τζον Φράνκεχάιμερ Επτά ημέρες του Μαΐου (Seven days of May, ασπρόμαυρο, ΗΠΑ, 1964, διάρκεια 124΄ ) τη Δευτέρα 12 Ιανουαρίου στις 21:00 στον Αλέξανδρο (Εθνικής Αμύνης 1) με ελεύθερη είσοδο.

Η αίθουσα είναι μια ευγενική παροχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας- Κέντρο Πολιτισμού, ενώ η συνδιοργάνωση και καλλιτεχνική επιμέλεια γίνονται από το  ΚΕΜΕΣ.

Το φιλμ προλογίζει ο Αλέξης Ν. Δερμεντζόγλου, στο τέλος  της προβολής ακολουθεί συζήτηση με το κοινό, ενώ στους θεατές θα διανεμηθεί, όπως κάθε φορά, έντυπη ανάλυση .

Το σενάριο προέρχεται από μυθιστόρημα και κορυφαία ονόματα ηθοποιών διακρίνονται σε βασικούς ρόλους: Μπαρτ Λάνγκαστερ, Φρέντρικ Μαρτς,  Κερκ Ντάγκλας, Άβα Γκάρντνερ, Μάρτιν Μπάλσαμ, Έντμοντ Ο’ Μπράιεν.
Το φιλμ κέρδισε Χρυσή Σφαίρα β’ ανδρικού ρόλου, ενώ προτάθηκε για δύο Όσκαρ και εντυπωσίασε τον Πρόεδρο Τζον Κένεντι.

Σ’ ένα κοντινό μέλλον ανώτατοι στρατιωτικοί στις ΗΠΑ ετοιμάζουν πραξικόπημα για να απομακρύνουν τον φιλειρηνικό Πρόεδρο, ο οποίος ετοιμάζεται να έλθει σε συμφωνία με τους Σοβιετικούς για την καταστροφή των πυρηνικών όπλων.
Έξοχη σκηνοθεσία, αγωνιακή, κλιμακούμενη ατμόσφαιρα, τεφρά χρώματα, σκιές και στιλ σε μια κορυφαία στο είδος της ταινία.
Η ανάλυση που θα διανεμηθεί είναι η ακόλουθη:

«Η ταινία ως μυθοπλασία μας μεταφέρει σε ένα κοντινό για τότε μέλλον, 10 χρόνια μετά (1974), όταν στο Ιράν συμβαίνουν γεγονότα ανάλογα του πολέμου της Κορέας. Μάιος, λοιπόν, του 1974 και ο φιλειρηνικός Πρόεδρος των ΗΠΑ, για να προλάβει πιθανό πυρηνικό ολοκαύτωμα μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων, αποφασίζει σε συμφωνία με τους Σοβιετικούς την καταστροφή των πυρηνικών όπλων. Ένας στρατηγός ανακαλύπτει πως υπάρχει συνωμοσία σε βάρος του Προέδρου από ανώτατους στρατιωτικούς. Θέλουν στις επόμενες επτά ημέρες να επιχειρήσουν δικτατορία, διώχνοντας τον Πρόεδρο, γιατί πιστεύουν πως οι Σοβιετικοί θα τον κοροϊδέψουν και οι ΗΠΑ θα βγουν χαμένες.
Συγκλονιστικό, πολιτικό θρίλερ. Ο Τζον Κένεντι, που είχε διαβάσει το βιβλίο, συμφώνησε πως αυτά θα μπορούσαν να συμβούν στις ΗΠΑ ! Σκοτεινή, κλειστοφοβική ατμόσφαιρα, άποψη, σωστοί διάλογοι, υψηλές αξίες παραγωγής. Φιλμ ενταγμένο στην παράδοση του καλού αμερικανικού θρίλερ, με κλιμακούμενη ένταση, ανατροπές, όμορφα ευρήματα. Είναι βαθύτατα πολιτικό κι εξόχως ψυχαγωγικό. Σπουδαία ταινία, «μεγάλο» σινεμά…»10 ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ ΤΙΣ "ΕΠΤΑ ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΜΑΪΟΥ"

Εξάλλου, δέκα λόγοι για να μην χάσετε τις Επτά ημέρες του Μαΐου είναι οι ακόλουθοι:

  1. Για το ανατριχιαστικά επίκαιρο σενάριο
  2. Για τη σκοτεινή, πεσιμιστική, τεφρή ατμόσφαιρα που αναδεικνύει.
  3. Για τους φανταστικούς ρόλους των κορυφαίων ηθοποιών
  4. Για την επιδεξιότητα με την οποία ο Τζον Φρανκεχάιμερ κλιμακώνει την αφηγηματική ένταση.
  5. Για τον μελλοντολογικό χαρακτήρα του φιλμ που επεκτείνεται μέχρι τις ημέρες μας.
  6. Για τους καίριους διαλόγους και τα  σοβαρότατα ζητήματα που θέτει.
  7. Γιατί αντανακλά το κλίμα της διεθνούς ύφεσης που επεχείρησε να φέρει τότε ο Τζον Κένεντι.
  8. Για την εκπληκτική φαινομενολογία του μιλιταριστικού κατεστημένου
  9. Για την υπέροχη καλλιτεχνική διεύθυνση
  10. Γιατί παραμένει πάντα μια μοντέρνα ταινία.Υ.Γ. Η επόμενη ταινία του αφιερώματος Αυτός ήταν ο «ψυχρός» πόλεμος είναι το αριστούργημά του Τζότζεφ Λόουζι Το αγόρι με τα πράσινα μαλλιά (έγχρωμο, 1948), μια σαφέστατη αλληγορία για το κυνήγι του διαφορετικού σε μια Αμερική υπό αποστείρωση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου