25 Ιανουαρίου 2015

ΕΡΤ και ΕΡΤ3 - Δεν άνθησαν ματαίως τόσα θαύματα: «ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ»


Η ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΡΤ-3 
ΤΙΜΑΕΙ ΤΟΝ ΦΡΑΝΤΣΕΣΚΟ ΡΟΖΙ
ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΟΛΥΚΡΟΤΕΣ
 «ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ»


26/1/2015 , ώρα 21:00
cine ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ,  Εθνικής Αμύνης 1
«Δολοφονίες Διακεκριμένων»
του Φραντζέσκο Ρόζι


Μια πολλαπλή μεγάλη παρέμβαση από την Ταινιοθήκη της ΕΡΤ-3, που, διακόπτοντας το μεγάλο αφιέρωμά της Αυτός ήταν ο «ψυχρός» πόλεμος, τιμάει τον πρόσφατα χαμένο μεγάλο Ιταλό, πολιτικό  σκηνοθέτη Φραντσέσκο Ρόζι.

Έτσι τη Δευτέρα 26 Ιανουαρίου στις 21:00 στον Αλέξανδρο με ελεύθερη πάντα είσοδο παρουσιάζει την πολύκροτη ταινία του Δολοφονίες διακεκριμένων (Cadaveri eccellenti, έγχρωμο Ιταλία, 1976, διάρκεια 115΄).

Η αίθουσα είναι μια ευγενική χορηγία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας- Κέντρο Πολιτισμού και η συνδιοργάνωση και καλλιτεχνική επιμέλεια του ΚΕΜΕΣ. Προλογίζει ο Αλέξης Ν. Δερμεντζόγλου, στο τέλος της προβολής θα ακολουθήσει μακρά συζήτηση με το κοινό, ενώ στους θεατές θα διανεμηθεί απόσπασμα ενός  κειμένου του διακεκριμένου Έλληνα κριτικού Αντώνη Μοσχοβάκη από την εφημερίδα Αυγή, που περιλαμβάνει μάλιστα και μια συνέντευξη του ίδιου του σκηνοθέτη.

Το σενάριο της ταινίας προέρχεται από το πολύκροτο μυθιστόρημα μελλοντολογικής, πολιτικής φαντασίας του Λεονάρντο Σιάσια. Πρωταγωνιστούν Λίνο Βεντούρα, Τίνο Καράρο, Μαρσέλ Μποτζουφί, Αλέν Κινί, Τίνα Ομόν, Ρενάτο Σαλβατόρι, Φερνάντο Ρέι, Μαξ Φον Σίντοφ.
Το φιλμ κέρδισε 10 1976 τα βραβεία David Donatello καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας για τον Ρόζι.
Στην Ιταλία του μέλλοντος μετά από ανεξήγητη σειρά δολοφονιών διακεκριμένων προσωπικοτήτων ετοιμάζεται δικτατορία. Το ιταλικό, κομμουνιστικό κόμμα πρέπει να λάβει καίριες αποφάσεις.
Μια συγκλονιστική ταινία, που δημιούργησε πολλές διαφωνίες, αντεγκλήσεις και συζητήσεις. Διαθέτει τη δομή πολιτικού νουάρ με εξαιρετική φωτογραφία, συμβολικά πλάνα, έξοχη, λειτουργική σκηνοθεσία και με άκρως ελλειπτικό τέλος. Έξοχος ο Βεντούρα στο ρόλο του έντιμου αστυνομικού.

Το απόσπασμα που θα διανεμηθεί είναι το ακόλουθο:

«Στην παγερή, ανησυχητική αυτή ακολουθία δίνει αντίβαρο η έκρηξη των εικόνων (αυθεντικών) της παλλαϊκής διαδήλωσης, ενώ η ψυχρή παρουσία των τανκς συνοψίζει και συμπυκνώνει την απειλή που υποβόσκει σ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας. Σ’ αυτό το τρομερό, συμπυκνωμένο φινάλε συνοψίζεται η προβληματική του έργου και μπαίνει σε κίνηση η διαλεκτική του. Από τη μια ο λαός, από την άλλη τα τανκς. Τι θα κάνει το κομμουνιστικό κόμμα; Θα διαλέξει τη σύγκρουση ή θα την αποφύγει με το συμβιβασμό; Θα πει την αλήθεια και θα μετατρέψει τη διαδήλωση σ’ αιματοχυσία ή θα αφήσει να επικρατήσει η επίσημη εκδοχή, ότι ο επιθεωρητής σκότωσε τον κομμουνιστή  ηγέτη κι ύστερα αυτοκτόνησε; Η  αλήθεια δεν είναι πάντα επαναστατική» λέει ο νέος γραμματέας του ΚΚ, αντιστρέφοντας  την περίφημη φράση του Γκράμσι.
Ορισμένοι στέκονται σ’ αυτή τη φράση, αγνοώντας το πότε και το πώς λέγεται. Σίγουρα ο Ρόζι δεν ζητά να ανατρέψει τον Γκράμσι. Και δεν υποβάλει την ηττοπάθεια με το να κοιτάζει κατάματα την πραγματικότητα. Παράλληλα, προβάλει την τεράστια δύναμη των λαϊκών μαζών. Ωστόσο, η σύγκρουση θα ήταν τρομακτική. Εκείνο που επιβάλλεται είναι ο ώριμος και υπεύθυνος στοχασμός για τον τρόπο δράσης.

Θα προσθέσουμε εδώ ένα απόσπασμα από τη συνέντευξη του Ρόζι, δοσμένη στην «Κυριακάτικη Ουμανιτέ». «Για να δώσω μια εικόνα,   απαλλασσόμαστε  τώρα από τα πατροπαράδοτα σχήματα για την ωραία, ρομαντική επανάσταση που ονειρευόμασταν, όταν ήμασταν νέοι. Η πραγματικότητα είναι πολύ πιο περίπλοκη. Δεν γίνεται έτσι η επανάσταση. Πρέπει να βρούμε έναν καινούριο δρόμο για να πετύχουμε μια επαναστατική αλλαγή. Αναζητούμε όλοι αυτό το δρόμο και ίσως ακόμα δεν τον ξέρουμε. Έτσι, αυτή η ταινία ανταποκρίνεται σε μια ψυχική (μου) κατάσταση, συνθεμένη από αμφιβολίες, ανησυχίες, αβεβαιότητες. Αυτές συνόψισα στην ταινία μου. Δεδομένου ότι έχουμε δεχτεί και ζούμε την ιδέα του μεγάλου ιστορικού συμβιβασμού , πρέπει να κοιτάξουμε καλά τα πράγματα κατά πρόσωπο. Το σημαντικό για την Αριστερά είναι να κρατά το ουσιώδες, να κρατά το ηθικό κύρος, τη δύναμη και την ενεργητικότητα για να επεμβαίνει, για να αλλάζει τη διεφθαρμένη κοινωνία.»


10 ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ ΤΙΣ «ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ»

Εξάλλου, 10 λόγοι για να μην χάσετε τις Δολοφονίες διακεκριμένων είναι:

1.    Για την εκπληκτική ατμόσφαιρα μιας αιωρούμενης απειλής
2.    Για τα πολιτικά διλήμματα που βάζει.
3.    Για το ότι θέτει το ερώτημα αν η αλήθεια είναι πάντα επαναστατική, αμφισβητώντας την κλασική ρήση του Γκράμσι.
4.    Για το ερώτημα αν ο λαός πρέπει να αφεθεί και να κινδυνέψει με αιματοχυσία.
5.    Για τον εκπληκτικό, πειστικό ρόλο του Λίνο Βεντούρα
6.    Για την εξαιρετική δομή ενός νουάρ πολιτικής φαντασίας
7.    Για τις υπόγειες συγκρούσεις προκειμένου να αποσταθεροποιηθεί μια χώρα.
8.    Για το κύκλωμα συμφερόντων και διαπλοκών που  κινεί τα νήματα.
9.    Για την ανάδειξη της μουμιοποίησης της εξουσίας
10.  Για τα εξαιρετικά καδραρίσματα, τη γεωγραφία των κάδρων και τις εικαστικές συνθέσεις


Υ.Γ. Τιμώντας τον μεγάλο σκηνοθέτη Μάικ Νίκολς,  η επόμενη ταινία που θα  προβάλει η Ταινιοθήκη της ΕΡΤ-3 είναι η  εμβληματική, πολυβραβευμένη με Όσκαρ δημιουργία του Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου