4 Φεβρουαρίου 2016

Στιγμές: Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου - Ανταλλακτική βιβλιοθήκη

Της Χριστίνας Βουμβουράκη
πηγή:www.parathyro.com

Δεν υπάρχει φρεγάτα σαν ένα βιβλίο
Να μας πάει χώρες μακριά,
Ούτε ίππος ταχύς σαν μια σελίδα
Καλπάζουσας ποίησης.
Emily Elizabeth Dickinson
(1830 – 1886)







Την προηγούμενη εβδομάδα βρέθηκα για λίγες μέρες στη Λεμεσό, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κύπρου και εμπορικό κέντρο του νησιού. Δεν θα σας μιλήσω για την ανάπλαση του ιστορικού της κέντρου, ούτε για το εντυπωσιακό παραλιακό της μέτωπο, με το ολοκαίνουριο πολυλειτουργικό του πάρκο και τη μαρίνα της, ένα από τα σημαντικότερα έργα υποδομής που έχουν κατασκευαστεί στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια, αντίδοτο στην οικονομική κρίση. 


Φωτογραφίες: Χριστίνα Βουμβουράκη


Δεν θα μιλήσω για την υποδειγματική κυπριακή φιλοξενία, της οποίας έτυχα και η ίδια, ούτε και για την εντυπωσιακή πυκνότητα ρωσόφωνου πληθυσμού στην πόλη, δεδομένου ότι περισσότεροι από 30.000 ρωσόφωνοι κατοικούν μόνιμα στην Λεμεσό (βλ. https://correspondent4.wordpress.com/Λεμεσός: Η δεύτερη πατρίδα των Ρώσων). Θα μοιραστώ μόνο μια όμορφη στιγμή: την επίσκεψη μου στην ανταλλακτική βιβλιοθήκη του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕ.ΠΑ.Κ), που έχει εγκατασταθεί στην πλατεία Πανεπιστημίου (μεταξύ Πρυτανείας και Βιβλιοθήκης), σε συνέχεια μιας βιβλιοφιλικής δράσης που έχει ξεκινήσει από την Ελλάδα, από τους αρχιτέκτονες Ελευθέριο Αμπατζή και Ειρήνη-Αιμιλία Ιωαννίδου, με στόχο τη δημιουργία ενός πανελλαδικού δικτύου ανταλλακτικών βιβλιοθηκών, που προάγει την ιδέα της φιλαναγνωσίας αλλά και το αίσθημα της κοινωνικής προσφοράς και αλληλεπίδρασης.

Πρόκειται για μια κατασκευή με χωρητικότητα 350 βιβλίων, με απόθεμα που βασίζεται στην ανταπόκριση των επισκεπτών της. Ανοιχτή καθημερινά, επί 24ώρου βάσεως, το βράδυ φωτίζεται με την συνδρομή ενός φωτοβολταϊκού συλλέκτη που έχει τοποθετηθεί στην οροφή της. Το περιεχόμενο της βιβλιοθήκης ανανεώνεται συνεχώς και ενίοτε προσφέρει απρόβλεπτα ευρήματα στους χρήστες της. Εγώ, για παράδειγμα, βρήκα εκεί δύο όμορφα ουκρανικά βιβλία, τα οποία πήρα σε αντάλλαγμα των βιβλίων που είχα παραδώσει λίγο νωρίτερα με τη βοήθεια του μικρού μου φίλου Ευθύβουλου!  

Η λογική είναι απλή: δίνεις ένα βιβλίο, παίρνεις ένα άλλο.
Φωτογραφία: Γιόλα Θεμιστοκλέους
Και απ' ό,τι φαίνεται,
είναι για μικρούς & μεγάλους.

Φωτογραφία: Γιόλα Θεμιστοκλέους




Володимир Рутківський -
ДЖУРИ КОЗАКА ШВАЙКИ
 
Δεν έχει υπέροχη εικονογράφηση;
Εικονογράφος του ο Μαξίμ Παλένκο

Άρχισα κιόλας το διάβασμα!
Φωτογραφία: Γιόλα Θεμιστοκλέους

Η συγκεκριμένη βιβλιοθήκη, εγκαινιάστηκε τον περασμένο Σεπτέμβρη.
Αξίζει να την επισκεφτείτε! Δώστε ένα βιβλίο, πάρτε ένα άλλο! 


Αντίστοιχες βιβλιοθήκες σήμερα μπορείτε να βρείτε και στη Λευκωσία, καθώς και στην Αθήνα (στην Κηφισιά, στην Γλυφάδα και στο Κολωνάκι) αλλά και σε 4 διαφορετικά σημεία στην πόλη των Χανίων. Αναλυτικότερα: http://vivliothiki.org/locations.php

Καλές ανταλλαγές, καλές αναγνώσεις!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου