24 Φεβρουαρίου 2016

Προσκεκλημένοι στο σπίτι της Τέτας Μακρή

Η Τέτα Μακρή, είναι η πρώτη από τους συγγραφείς, που έχει φιλοξενήσει η Λέσχη Ανάγνωσης της ΕΡΤ3, που μας προσκάλεσε στο σπίτι της, για μια ξεχωριστή και ιδιαίτερα ζεστή συνάντηση της Λέσχης.
Τέτα Μακρή

Το ανάγνωσμα μας ήταν το βιβλίο Έθιμα ταφής" της Hannah Kent, εκδόσεις Ίκαρος, μια πρόταση του Νίκου Ματενίδη.
Η συγγραφέας ή μάλλον η ζωγράφος, όπως δηλώνει η ίδια, είχε διαβάσει το συγκεκριμένο βιβλίο και συμμετείχε στην κουβέντα των μελών της Λέσχης, με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο. Το γεγονός πως η Τέτα Μακρή διάβασε το βιβλίο, για να είναι "ζωντανό" μέρος της κουβέντας, ήταν ένα μόνο από τα στοιχεία της μεγάλης ευγένειας με την οποία μας περιποιήθηκε. Η φιλοξενία συμπεριελάμβανε φρέσκο καφέ και καυτό τσάι, σπιτική μηλόπιτα και άλλες λιχουδιές και κυρίως τη ζεστασιά της ίδιας της οικοδέσποινας.

Διαβάσαμε πριν λίγο καιρό στο βιβλίο της: "Το απολεσθέν διαβατήριο του Ζέμπαλντ" , εκδόσεις Σαιξπηρικόν

"[...] όσο για το σπίτι, κρατάει πάντα μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα του εκλεκτικισμού, στοιχεία τουρκομπαρόκ ανακατεμένα με στοιχεία αρτ νουβό, με το ψηλό ταβάνι, τα μεγάλα παράθυρα, όπου τα τζάμια συγκρατούνται με πηχάκια και όχι με στόκο, με αποτέλεσμα το φαινόμενο της ιδιοσυχνότητας όταν ένα βαρύ όχημα περνάει στο δρόμο ή όταν μπουμπουνίζει, την δυνατότητα να πιάνεις με το βλέμμα όλη του την έκταση, τις ξύλινες πόρτες, τα φαρδιά σοβά ντι πι, τις μπρούντζινες σπανιολέτες στα παράθυρα και τις τζαμόπορτες που λειτουργούν ακόμη, αρκεί να τις λαδώνεις πότε πότε. Οι τοίχοι, όμως, είναι πια μονόχρωμοι. Το μπλε-πετρόλ στη γιρλάντα της σάλας σε σχήματα που θύμιζαν φτερά παγωνιού, οι ζωγραφιές στα άλλα δωμάτια με τα χρυσαφιά, χακί και ελάχιστα ροζ, που γίνονταν από επιδέξειους βαφείς με τη βοήθεια διάτρητων χαρτονιών, τα pochoirs, ή ανθίβολα επί το ελληνικότερον, βρίσκονται κάτω από αλλεπάλληλα στρώματα πλαστικού χρώματος, επιχειρώντας να φυλακίσουν μέσα τους μια εποχή, που έπεσε ηρωικά, επενδύοντας κυρίως στη μορφή. Η ισορροπία ανάμεσα στα δύο, ακόμη αναζητείται. Εδώ τουλάχιστον, στον τόπο της φυσικής ομορφιάς και της τεχνητής ασχήμιας [...]"

Να λοιπόν, που μια ομάδα αναγνωστών, μπήκε στην κυριολεξία, μέσα σε ένα βιβλίο που διάβασε.

Και λίγες από τις στιγμές μας εκεί, σε φωτογραφίες του Παντελής Τρακίδη:










Ευχαριστούμε την Τέτα Μακρή για την πρόσκληση και τη ζεστή ατμόσφαιρα στην οποία πραγματοποιήθηκε άλλη μια συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης της ΕΡΤ3.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου