19 Σεπτεμβρίου 2016

ΕΡΤ και ΕΡΤ3 - Κινηματογραφική Λέσχη των Εργαζομένων της ΕΡΤ3: «Ο τυχοδιώκτης του Μόντε Κάρλο» - Δευτέρα 19-9-2016 - Μουσικός πρόλογος της Σοφίας Νάτσιου



ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΚΑΙ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΣΤΟΝ «ΤΥΧΟΔΙΩΚΤΗ ΤΟΥ ΜΟΝΤΕ ΚΑΡΛΟ»
ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΡΤ-3

Η Κινηματογραφική Λέσχη των εργαζομένων της ΕΡΤ-3 παρουσιάζει στα πλαίσια του αφιερώματός της Γαλλικό νεονουάρ - Τιμή στον Αλέν Ντελόν τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου στις 21:30 στην αίθουσα ΒΑΚΟΥΡΑ 1 (Ιωάννου Μιχαήλ 8, τηλ. 2310233665), χωρητικότητας 380 θέσεων, το κλασικό νεονουάρ του Ρενέ Κλεμάν Ο τυχοδιώκτης του Μόντε Κάρλο (Γαλλία, 1964, ασπρόμαυρη, 97'). Παίζουν: Αλέν Ντελόν, Τζέιν Φόντα, Λόλα Ολμπράιτ. Aπό τις 21:00 ως τις 21:30 θα προηγηθεί μουσικός πρόλογος από τη συνθέτη Σοφία Νάτσιου που θα παρουσιάσει το έργο «Χωρίς Αφέντες».
Η συνδιοργάνωση και καλλιτεχνική επιμέλεια γίνονται από το ΚΕΜΕΣ. Θα προλογίσει ο Αλέξης Ν. Δερμεντζόγλου, του οποίου έντυπη ανάλυση θα διανεμηθεί στους θεατές, ενώ στο τέλος της προβολής θα ακολουθήσει μακρά συζήτηση με το κοινό. 
Το προς συζήτηση θέμα στο λαϊκό πανεπιστήμιο για τον κινηματογράφο θα είναι: Το γαλλικό νεονουάρ του '60: από τον μισογυνισμό στον ευνουχισμό του άντρα. 
Ένας τυχοδιώκτης προσλαμβάνεται από δυο γυναίκες σ’ένα μυστηριώδες σπίτι στη γαλλική Ριβιέρα και εμπλέκεται ερωτικά μαζί τους.

Η ανάλυση που θα διανεμηθεί είναι η ακόλουθη:
«Ένας γοητευτικός τυχοδιώκτης προσλαμβάνεται από δυο γυναίκες σ’ ένα μυστηριώδες σπίτι στη γαλλική Ριβιέρα και εμπλέκεται ερωτικά. Το σπίτι κρύβει στην κυριολεξία κάποιο ζωντανό μυστικό, που μετατρέπεται τελικά σε γλυκιά παγίδα.
Υπέροχη, γοητευτική, αλλά και ζοφερή, κλειστοφοβική ταινία στο ύφος του νουάρ, αλλά και του κυνικού δράματος, μακρινός συγγενής του Συλλέκτη. Χιτσκοκικές αναφορές, ανατροπές,  ατμοσφαιρική φωτογραφία και υπέροχο καστ,  σ’ ένα ανήσυχο τεφρό φιλμ, εφάμιλλο του Γυμνοί στον ήλιο: κι εδώ συναντάμε το κοσμοπολίτικο κλίμα της Κυανής Ακτής, μια νοσηρότητα όπως της Χάισμιθ και ένα σχόλιο αοριστίας για τους χαμένους παραδείσους. Μόνο που εδώ ο παράδεισος είναι ταυτόχρονα και κόλαση… και η κόλαση μια ομηρία στον παράδεισο! Παράλληλα, σύμφωνα με την ηθική του γαλλικού νουάρ (π.χ. Η πισίνα του Ζακ Ντερέ, που γυρίστηκε αργότερα), η μη ηθική κάθαρση ισοφαρίζεται από άλλου είδους «δεσμά», άλλης μορφής «φυλακές»»

ΔΕΚΑ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ ΤΟΝ «ΤΥΧΟΔΙΩΚΤΗ ΤΟΥ ΜΟΝΤΕ ΚΑΡΛΟ»

Εξάλλου, 10 λόγοι για να μην χάσετε τον Τυχοδιώκτη του Μόντε Κάρλο είναι:

1.      Για το εκπληκτικό πρωτογενές σεναριακό υλικό από το μυθιστόρημα του Ντέι Κιν.
2.      Για την εξαιρετική σκηνοθεσία του Κλεμάν, που μας προσφέρει ένα άκρως απαισιόδοξο τέλος.
3.      Για τον τρόπο που ο Κλεμάν δείχνει τη συνέχιση μιας διαδικασίας.
4.      Για τους υποδειγματικούς ρόλους όλων των ηθοποιών.
5.      Για την εκπληκτική φωτογραφία του Ανρί Ντεκέ με τα κοντράστ που αντιστοιχούν στην ψυχολογική κατάσταση των ηρώων.
6.      Για τα εξαιρετικά, κοσμοπολίτικα φυσικά ντεκόρ που μετατρέπονται σε τόπο τραγωδίας.
7.      Για το ασφυκτικό τέλος που διαθέτει τη μορφή μιας χρυσής παγίδας.
8.      Γιατί το τέλος της ταινίας φαντάζει ως η χειρότερη τιμωρία του αρσενικού.
9.      Γιατί η ταινία επηρέασε πολλούς γνωστούς σκηνοθέτες, όπως τον Ζακ Ντερέ στην Πισίνα (1969) και τον Ντένις Χόπερ στα Καυτά σημεία (1990).
10.  Για το κλίμα που αναδεικνύουν τα πρόθυρα του γαλλικού Μάη, που είναι ο έντονος τυχοδιωκτισμός, η πλήρης ανεξαρτησία του άντρα, η περιπέτεια και η περιπλάνηση.

Υ.Γ. Την επόμενη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου στις 21:00 στο ΒΑΚΟΥΡΑ 1 (Ιωάννου Μιχαήλ 8, τηλ. 2310233665) η Κινηματογραφική Λέσχη των εργαζομένων της ΕΡΤ-3 παρουσιάζει ως άνοιγμα του νέου εκτεταμένου χειμερινού αφιερώματός της Το ζεύγος και η βία την κλασική περιπέτεια του Σαμ Πέκινπα Αδέσποτα Σκυλιά (1971).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου