5 Σεπτεμβρίου 2016

ΕΡΤ και ΕΡΤ3 - Κινηματογραφική Λέσχη των Εργαζομένων της ΕΡΤ3: «Κόκκινος Κύκλος» / Δευτέρα 5-9-2016 & «Ξημερώνει» / Πέμπτη 8 έως Τετάρτη 14-9-2016


ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΔΙΔΥΜΟ ΝΟΥΑΡ 
ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ 
ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΡΤ-3 ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΜΕΣ

Από την επομένη Δευτέρα ξεκινάει ο κορυφαίος κύκλος των γαλλικών νουάρ από την Κινηματογραφική Λέσχη των εργαζομένων της ΕΡΤ-3, το ΚΕΜΕΣ και τον θερινό ΑΠΟΛΛΩΝΑ. Τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου στις 21:00 σόλο εκτελέσεις φυσαρμόνικας από τον Αλέξανδρο Τριανταφύλλου και στις 21:20 ακολουθεί ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΚΥΚΛΟΣ (Le Cercle Rouge, 1970,  έγχρωμη, 140') του Ζαν Πιέρ Μελβίλ. 
Από την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου μέχρι και την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου ΕΚΤΟΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ κάθε μέρα στις 21:30 το μεγαλειώδες κλασικό «καταραμένο» νουάρ του Μαρσέλ Καρνέ ΞΗΜΕΡΩΝΕΙ (Le jour se leve, 1939, ασπρόμαυρη, 93')  με τον Ζαν Γκαμπέν, Το φιλμ απαγορεύτηκε από την γαλλική κυβέρνηση αλλά και την κυβέρνηση των δωσιλόγων του Βισύ. Επειδή το εισιτήριο είναι 7 ευρώ (μια και η ταινία είναι προβολή της αίθουσας), μόνο τα μέλη της Λέσχης θα εισέρχονται με εκπτωτικό εισιτήριο των 3,5 ευρώ με την επίδειξη της ταυτότητας. ΠΡΟΣΟΧΗ! Η άλλη εβδομάδα είναι όλη νουάρ με δύο αξέχαστα διαχρονικά φιλμ. Ενσωματώνουμε την κριτική του κ. Γιάγκου Αντίοχου από το ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ:
«Ο κόσμος του θεάματος δίνει και πάλι το «παρών» στο έργο του Μαρσέλ, με την εργατική τάξη να έρχεται σε σύγκρουση με τον απατηλό καλλιτεχνικό κόσμο και την τραγωδία να γεννιέται μέσα στα σπλάχνα του έρωτα. Όλα αυτά συνδυασμένα με μια αξεπέραστη ποιητικότητα και σκηνοθετική κομψότητα.
Δεν είναι τυχαίο το ότι η πέμπτη ταινία του στιλίστα Μαρσέλ Καρνέ («Τα Παιδιά του Παραδείσου») βρίσκεται ανάμεσα στις 100 καλύτερες όλων των εποχών στη λίστα των «Cahier du Cinema». Εδώ ο Γάλλος μεγάλος δημιουργός ξετυλίγει την ερωτική ιστορία του μέσω της πρωτοποριακής - για εκείνη την εποχή - αφηγηματικής τεχνικής των φλας μπακ.
Ξεκινώντας από το τέλος, το φιλμ κλείνει κιόλας από την πρώτη σεκάνς τον πρωταγωνιστή φονιά Φρανσουά στο διαμέρισμα μιας εργατικής πολυκατοικίας, περικυκλωμένο από την αστυνομία. Αλήθεια, πώς φτάσαμε μέχρις εκεί; Ο κόσμος του θεάματος δίνει και πάλι το «παρών» στο έργο του Μαρσέλ, με την εργατική τάξη να έρχεται σε σύγκρουση με τον απατηλό καλλιτεχνικό κόσμο και την τραγωδία να γεννιέται μέσα στα σπλάχνα του έρωτα. Όλα αυτά συνδυασμένα με μια αξεπέραστη ποιητικότητα και μια σκηνοθετική κομψότητα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου