4 Σεπτεμβρίου 2016

Τώρα διαβάζουμε: Νίκος Μπακόλας, " Η μεγάλη πλατεία"


Τετάρτη 7/9/2016 
στις 7:00 μ.μ. στο καφέ του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης
93ο βιβλίο / πρόταση Γιώργου Καλιεντζίδη



  

     Η μεγάλη πλατεία 
 Ιστορία των μέσων και νέων χρόνων

Νίκος Μπακόλας

α΄έκδοση Κέδρος 1987,
Κέδρος, 2014
 Α΄ Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος [1988]


«... Και ξημέρωσε Σεπτέμβρης, με μια θάλασσα γαλήνια, έναν ουρανό κατάλευκο, και στο βάθος μια λουρίδα με ξηρά σκουρόχρωμη, ύστερα η πόλη πιο πολύ στο άσπρο και στο καφετί, και στα δεξιά το πιο ψηλό βουνό της, που σκιαζόταν κι ήταν τώρα μαυροπράσινο, πίσω τους γαλακτερή η θάλασσα, ένα πέλαγος σχεδόν γαλήνιο και στ’ αριστερά τους πάλι τα βουνά, όπου ο Φώτης «είναι χιονισμένη η κορφή του Όλυμπου».  



Η "Mεγάλη πλατεία αφηγείται την ιστορία τεσσάρων προσώπων: του ρέμπελου Φώτη, του
δημοσιογράφου Χρίστου, της προσφυγοπούλας Αγγέλας και του αμφιλεγόμενου και φιλόδοξου Γιάννη. Μαζί με τους άλλους δύο Βασικούς χαρακτήρες του μυθιστορήματος, τους νεότερους σε ηλικία Άγγελο και Αντιγόνη, οι ήρωες του Βιβλίου ανή-κουν στις γενιές του Μεσοπολέμου, της Κατοχής και του Εμφυλίου. Στις σελίδες του Βιβλίου συναντώνται, εσκεμμένα ή τυχαία, ένα πλήθος από πρόσωπα και γεγονότα που συνθέτουν μια τοιχογραφία της μεταπολεμικής Θεσσαλονίκης. Βαθιά πολιτικό στον πυρήνα του, το βιβλίο ανατέμνει τη σύγχρονη ιστορία της συμπρωτεύουσας, θέτει καίριους προβληματισμούς και αναμετράται μετωπικά με τα ιδεολογήματα που καλλιεργήθηκαν στην περίοδο μετά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο.

Γραμμένη με νεωτερικό τρόπο, δοσμένη σε τρία αφηγηματικά επίπεδα που το καθένα αποτελεί και μια ξεχωριστή διάσταση, η "Μεγάλη πλατεία" συνταιριάζει αριστοτεχνικά το μυθοπλαστικό, το βιωματικό και το ιστορικό στοιχείο. Ένα εμβληματικό έργο της μεταπολεμικής ελληνικής πεζογραφίας, που το 1988 τιμήθηκε με το Α' Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος.


Πηγή κειμένου: http://www.biblionet.gr 

 

  

 

 

 



 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου