26 Δεκεμβρίου 2014

Ρεπορτάζ από το Λονδίνο - Χριστούγεννα 2014

Χριστουγεννιάτικο Λονδίνο

της Ντίνας Παπαδοπούλου-Ευαγγέλου

Με αντιφατικά συναισθήματα περπάτησα στο Λονδίνο. Στολισμένοι χριστουγεννιάτικα οι δρόμοι, οι βιτρίνες των μαγαζιών, οι υπαίθριες αγορές, οι  μπάντες να παίζουν στους δρόμους, όλα με έντονο εορταστικό χρώμα. Μοιραία γίνονται οι συγκρίσεις με την εδώ κατάσταση, και κάπου ένοιωθα ενοχές, που είχα την τύχη να συμμετέχω σ'αυτήν την γιορτινή ατμόσφαιρα και να ξεχαστώ για λίγο. Άνθρωποι με αδυναμίες είμαστε, όμως, και τελικά υπέκυψα στον πειρασμό της συμμετοχής και της απόλαυσης...
Μουσεία και γκαλερί με σημαντικές εκθέσεις: Royal Academy of Arts με   Anselm Kiefer, σύγχρονος Γερμανός ζωγράφος,  National Gallery με Rembrandt, Tate Modern με την έκθεση φωτογραφίας  Conflict, όπου διασχίζουμε 150 χρόνια πολέμων και συγκρούσεων με τις συνέπειες  τους,  Photographers' Gallery με έκθεση φωτογραφίας του Edward Streichen, φωτογράφου προσωπικοτήτων για τα αμερικάνικα περιοδικά Vogue και Vanity Fair από το 1923-1937 και πολλά άλλα.
Μια μικρή παρηγοριά, πάντα υπάρχει μια αχτίδα από φως ελληνικό!!! Ηλέκτρα του Σοφοκλή στο Old Vic με την Kristin Scott Thomas,μία παράσταση που πολύ την επαίνεσαν οι κριτικοί, μιλώντας συγχρόνως για τους πάντα επίκαιρους αρχαίους τραγικούς.
Και ένα αναπάντεχο συναπάντημα με ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια, που άκουσα περπατώντας στο Southbank και έμαθα πώς είναι μια χορωδία από Έλληνες του Λονδίνου στην οποία συμμετέχουν και Άγγλοι. Ένα παρήγορο άρθρο στους Financial Times για την πολύτιμη προσφορά στην ανθρωπότητα και τον πολιτισμό της Ιλιάδας και της Οδύσσειας.
Δεν πλήττεις ποτέ σ'αυτήν την πόλη, είναι μια μικρογραφία του κόσμου όλου. Συναντάς όλες τις φυλές, ακούς όλες τις γλώσσες, γεύεσαι όλες τις παραδοσιακές κουζίνες, όμως πάντα υπάρχουν και τα απρόοπτα, ευχάριστα, περίεργα αλλά και δυσάρεστα, όπως συναγερμός για βόμβα στον υπόγειο ... και τότε λες που είσαι Ελλαδίτσα μου!!!


Neals yard 2

Neals yard 1 


     
Carnaby st 1 


Carnaby st 2
Carnaby st 4 
Regent st. 1 

Oxford st. 1
Oxford st. 2
Oxford st. 3

Oxford st. 4


Oxford st. 5

Oxford st. 6

Greenwich market 1
Greenwich market  2
Southbank 1



Southbank 2

Southbank 3

Southbank 4

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου