27 Δεκεμβρίου 2014

62 Βιβλίο - Μαρλένα Πολιτοπούλου: "Ο κύριος Μάριος μετάνιωσε αργά" (4ος χρόνος)

Μαρλένα Πολιτοπούλου, Ο κύριος Μάριος μετάνιωσε αργά

Εκδόσεις Μεταίχμιο, Αθήνα 2011
10-12-2014
Βιβλίο 62ο
Πρόταση της Ελένης Παπαστεργιάδου


Βιολέττα Παπαδοπούλου 
Ένα αστυνομικό μυθιστόρημα, που θυμίζει ολίγον από πλοκή βιβλίων της Αγκάθα Κρίστι, με πολλούς χαρακτήρες, πλοκή στην όμορφη ΄Ανδρο και αρκετό σασπένς. Διαβάζεται πολύ γρήγορα, μαντεύεις εύκολα ποιός είναι ο ένοχος της πρώτης, τουλάχιστον, δολοφονίας και μαγεύεσαι με τις ωραίες περιγραφές του φυσικού τοπίου του νησιού. Η ματιά του είναι καθαρά από την σκοπιά ενός ανθρώπου της πόλης, ενός διανοούμενου, χωρίς να μπορεί να μας πείσει ότι πλησιάζει λίγο την ζωή των ανθρώπων του νησιού, αλλά, αντίθετα μας κάνει δίνει μια αφ΄ υψηλού θεώρηση των σχέσεών τους και των καταστάσεων που βιώνουν.
Θα ήθελα η συγγραφέας να μας έδινε πιο ολοκληρωμένη περιγραφή των χαρακτήρων του βιβλίου και να μας έβαζε κάποιους γρίφους, δίνοντάς μας λίγα στοιχεία κάθε φορά, ιντριγκάροντάς  μας να βρούμε κάθε φορά ένα κομμάτι του γρίφου και όχι να μας δίνει μασημένη τροφή τις πληροφορίες που ανακαλύπτουν οι διωκτικές αρχές.


Ένα σημείο που μου άρεσε είναι ο θρήνος της χήρας Μαρουλιώς, την ώρα της κηδείας τού άντρα της, που τόσο μισούσε, όπου την λυγίζει το γεγονός ότι ο νεκρός  θα έχει βρεγμένα τα πόδια του στον τάφο, κάτι που το σιχαινόταν σε όλη του τη ζωή.


Κλεοπάτρα Τσάκουρη
Μια ιστορία, πολλές ιστορίες που έχουν σχέση μεταξύ τους, αν και φαινομενικά είναι διαφορετικές
"Ο Κος Μάριος μετάνιωσε αργά" μουρμουρίζει η φτωχή αγρότισσα, και αυτή η κουβέντα της περικλείει όλη τη σοφία του απλού ανθρώπου.
Το πιο βασικό στοιχείο της όλης υπόθεσης του βιβλίου είναι η ψυχολογία της δολοφόνου. Το μίσος, που κατακλύζει την νεαρή όμορφη φοιτήτρια, που φαίνεται να τα έχει όλα και τίποτα δεν έχει, την οδηγεί στο να σκοτώσει τον άγνωστο πατέρα της, καθώς και δυο άλλους άντρες που βασανίζουν, ταλαιπωρούν τις γυναίκες τους, και θέλει να τους τιμωρήσει με αυτόν τον απάνθρωπο τρόπο.
Αυτό είναι θέμα για μεγαλύτερη συζήτηση, ώστε να δοθούν περισσότερες εξηγήσεις.


Για τη συγγραφέα: http://www.biblionet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου