11 Ιουλίου 2015

ΕΡΤ και ΕΡΤ3 - Δεν άνθησαν ματαίως τόσα θαύματα: «Ανδαλουσιανός σκύλος» και «Παράκαμψη»

ΜΕ «ΑΝΔΑΛΟΥΣΙΑΝΟ ΣΚΥΛΟ» KAI «ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ»
Η ΘΕΡΙΝΗ ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗΣ ΤΗΣ ΕΡΤ-3
ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 13 ΙΟΥΛΙΟΥ 
ΣΤΟΝ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΑΓΓΕΛΑΚΗ 14

 
Με διπλό πρόγραμμα, με δύο ταινίες,  εκκινεί τις καλοκαιρινές δραστηριότητές της η Ταινιοθήκη της ΕΡΤ-3, στη «θερινή» αίθουσα στον πεζόδρομο της Αγγελάκη 14, εμπρός από το κτίριο των τριών ραδιοφώνων, τη Δευτέρα 13 Ιουλίου στις 21:00 πάντα με ελεύθερη είσοδο, σε συνδιοργάνωση και καλλιτεχνική επιμέλεια με το ΚΕΜΕΣ.


Προλογίζει ο Αλέξης Ν. Δερμεντζόγλου. Τα δύο φιλμ που παρουσιάζει είναι  ευγενική χορηγία της New Star και του κ. Βελισάριου Κοσυβάκη σε πρώτη προβολή σε επίπεδο επανέκδοσης. Στους θεατές θα διανεμηθούν τρία κριτικά σημειώματα, δύο εκ των οποίων υπογράφουν οι Νίνος Φένεκ Μικελίδης και Τζία Γιοβάνη.

Το προς συζήτηση θέμα για το ελεύθερο, λαϊκό πανεπιστήμιο για τον κινηματογράφο είναι: Κλασικό, αμερικανικό φιλμ- νουάρ: Επίθεση στο σύστημα εκ των έσω.

Α. Εκκίνηση με το μικρού μήκους σουρεαλιστικό αριστούργημα των Λουίς Μπουνιουέλ και Σαλβαντόρ Νταλί Ανδαλουσιανός σκύλος (Un chien andalou, Γαλλία, ασπρόμαυρο, 1929, διάρκεια 20’ , «βουβό»).
Σ’ αυτό το μυθικό φιλμ ιστορικό παραμένει το πλάνο με την κόψη του ξυραφιού που κόβει στα δύο τα μάτια ενός κοριτσιού.

Θα γίνει διάλειμμα, θα υπάρξει μια σύντομη αναφορά στους θεατές τι ήταν αυτό που παρακολούθησαν και περί τις 21:30 αρχίζει το δεύτερο φιλμ.

Β. Είναι το πολύκροτο, καλτ αριστούργημα «Παράκαμψη (Detour, ασπρόμαυρο, ΗΠΑ, διάρκεια 67’ ) του Έντγκαρ Ούλμερ ενταγμένο στο αφιέρωμα Το κλασικό αμερικανικό φιλμ – νουάρ.
Η ταινία είναι και πάλι μια ευγενική χορηγία της New Star και του κ. Βελισάριου Κοσυβάκη.

Ένας νέος άντρας ξεκινάει για το Λος Άντζελες για να συναντήσει την  αγαπημένη του γυναίκα. Στο δρόμο διάφορα απρόσμενα εμπόδια τον παρακάμπτουν τελείως από το στόχο του. Πρωταγωνιστούν  οι Τομ Νιλ, Αν Σάβατζ.

Η Παράκαμψη είναι ένα σπάνιο αριστούργημα, ένα στιλιστικό κομψοτέχνημα, οδοιπορικό και φιλμ- νουάρ μαζί, με ιδιοφυές κινηματογραφικό στιλ και εκπληκτική κινηματογράφηση.


Υ.Γ. Η επόμενη ταινία του αφιερώματος θα είναι Ο άγνωστος του Όρσον Γουέλς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου