29 Ιουλίου 2015

Είπαν: Μάργκαρετ Μίτσελ



Η Βίβια Λι (Σκάρλετ ο΄Χάρα) και Κλαρκ Γκέιμπλ (Ρετ Μπάτλερ) στο Όσα παίρνει ο άνεμος

Η ιστορία μας ξεκινά το 1861, τις παραμονές του Αμερικανικού Εμφυλίου (1861-1865), σε ένα αγρόκτημα της Κομητείας Cleyton, στην Πολιτεία  Giorgia. Απόσπασμα από το Όσα παίρνει ο άνεμος της Μάργκαρετ Μίτσελ, μετάφραση Δ. Ραφτόπουλος, εκδόσεις ΑΘΗΝΑ, 1966. Η ομώνυμη κινηματογραφική ταινία γυρίστηκε το 1939 (πρωτότυπος τίτλος στα αγγλικά: Gone with the Wind), σε σκηνοθεσία Βίκτορ Φλέμινγκ, τρία χρόνια μετά την έκδοση του μυθιστορήματος. 
Βρισκόμαστε προς το τέλος του μυθιστορήματος. Η Σκάρλετ, η ηρωίδα της ιστορίας μας, βρίσκεται σε δύσκολη θέση, καθώς έχει χάσει τις μεγάλες της αγάπες(;), τον Άσλεϋ και τον Ρετ,

Μιλάει ο Ρετ στην Σκάρλετ:
-Πόσο χρονών είσαι, αγαπητή μου; την ρώτησε σκεπτικά. Δεν μου το έχεις πει ποτέ.
-Είμαι είκοσι οκτώ χρονών, απάντησε βραχνά με το μαντήλι στο στόμα.
-Δεν είναι μεγάλη ηλικία. Βγήκες νωρίς στην εκστρατεία να κατακτήσεις τον κόσμο και να χάσεις την ψυχή σου, ε; Μην τρομάζεις, έτσι, δεν μιλάω για την Κόλαση και τα καζάνια της που σε περιμένουν. Μιλάω παραβολικά. Από τότε που σε γνώρισα, δυο πράγματα ποθούσες: Να έχεις τον Άσλεϋ και να έχεις αρκετή περιουσία για να περιφρονείς τον κόσμο. Και να που είσαι πλούσια και που έχεις, αν θελήσεις, τον Άσλεϋ. Μα τώρα δεν σου φτάνουν πια αυτά.

................................................................................................................................................................................................................
[...] Έμενε για λίγο ακίνητη, φέρνοντας στο νου της μικρές λεπτομέρειες από την Τάρα, την αλέα των κέδρων, τους θάμνους των γιασεμιών γύρω από το σπίτι, τις άσπρες κουρτίνες των παραθύρων που κυμάτιζαν στον αέρα. Θα ήταν εκεί και η νουνού! Η Σκάρλετ ένοιωσε ξαφνικά τρελή επιθυμία να ξαναδεί τη νουνού. Την είχε ανάγκη, όπως όταν ήταν παιδί. Είχε ανάγκη ν' ακουμπήσει το κεφάλι της στο πελώριο στήθος της νουνούς, να νιώσει το μαύρο ροζιασμιένο χέρι της να της χαϊδεύει τα μαλλιά. Η νουνού, ο τελευταίος κρίκος που την έδενε με το παρελθόν.
Με την ενεργητικότητα των ανθρώπων της ράτσας της, που δεν παραδέχονται ποτέ την ήττα του, ακόμη και όταν την βλέπουν με τα ίδια τους τα μάτια, η Σκάρλετ σήκωσε ψηλά το κεφάλι. Θα ξανάφερνε κοντά της τον Ρετ. Ήξερε πως θα το κατόρθωνε. Κανένας άνδρας δεν της είχε αντισταθεί ποτέ όταν το έβαζε σκοπό να τον κατακτήσει.
"Θα το σκεφτώ αυτό αύριο, στην Τάρα. Αυτή την στιγμή δεν έχω το κουράγιο. Αύριο θα βρω τον τρόπο να ξανακερδίσω τον Ρετ. Στο κάτω κάτω, μια μέρα νωρίτερα, μια μέρα αργότερα..."

σ.σ. νουνού= Η Μάμι, η αφοσιωμένη τροφός της Σκάρλετ
Τάρα=H βίλα στην φυτεία βαμβακιού στην Βόρεια Τζόρτζια

Η Βίβιαν Λι (Σκάρλετ) και η κινηματογραφική τροφός της Χάτι Μακντάνιελ (Μάμι ή νουνού)
Περισσότερα: 
http://archive.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου