Το τερατώδες είδωλο της Ευρώπης
Μια συνοπτική αλλά εμπεριστατωμένη μελέτη στην οποία διατυπώνονται διεισδυτικές παρατηρήσεις και σχόλια για την κλιμάκωση της καπιταλιστικής κρίσης στην Ευρώπη. Αποδομώντας τη ρητορική του φαντασιακού των ευρωκρατών, ο Κώστας Γουλιάμος επιχειρεί μια κριτική ανάγνωση και διάγνωση της υπερτροφίας του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Υποστηρίζει με αδιάσειστη επιχειρηματολογία ότι η ανασύνθεση του καπιταλισμού και η επιβολή νεοφιλελεύθερων μνημονιακών πολιτικών από το έθος του "διευθυντηρίου των Βρυξελλών" οδηγεί στην εμπέδωση κουλτούρας κρίσης και δημιουργεί έναν επικίνδυνο και χαοτικό κόσμο. Παράλληλα, δείχνει με ευκρίνεια πως η Ευρωπαϊκή Ένωση -στρατιωτική περιφέρεια του ΝΑΤΟ και υποκατάστατο του υπερκαπιταλιστικού κοσμοπολιτισμού, αλλά και του ευρωπαϊκού εθνικισμού-έχει κατεδαφίσει τις εργασιακές σχέσεις, έχει διαβρώσει τους δημοκρατικούς θεσμούς και έχει υπονομεύσει τη συμμετοχική πολιτική μέσα από έναν ιστό νεοφιλελεύθερων συνθηκών δια των οποίων καταργείται επί της ουσίας ο "πολίτης" και διαλύεται η "πόλη".
Οι συμφορές του δανεισμού
(Περί του μη δειν δανείζεσθαι)
Πλούταρχος
μετάφραση: Πολυξένη Παπαπάνου
Νεφέλη, 2011
50 σελ.
ISBN 978-960-504-011-6, [Κυκλοφορεί]
Τιμή € 7,50
Πλούταρχος
μετάφραση: Πολυξένη Παπαπάνου
Νεφέλη, 2011
50 σελ.
ISBN 978-960-504-011-6, [Κυκλοφορεί]
Τιμή
Η νεότερη έρευνα ωστόσο έχει καταδείξει πλέον ότι πρόκειται για έργο της ώριμης περιόδου του Πλούταρχου, και συγκεκριμένα για ομιλία γραμμένη το νωρίτερο το 92 μ.Χ., αν όχι πολύ αργότερα. Πιθανότατα εκφωνήθηκε στην Αθήνα, που, όπως και άλλες ελληνικές πόλεις, μαστιζόταν από τις συνέπειες της υπερχρέωσης σε εγχώριους, αλλά κυρίως ξένους, ως επί το πλείστον Ιταλούς, πιστωτές και στους αντιπροσώπους τους. Ο Πλούταρχος, με μεγάλη ευαισθησία, φωτίζει ένα σοβαρότατο και πολυδιάστατο πρόβλημα της εποχής του. Συγχρόνως κατορθώνει, χάρη στην αμεσότητα, την ψυχολογική οξυδέρκεια, το (ενίοτε μαύρο) χιούμορ και το πάθος του, να μην αφήσει αδιάφορο ούτε τον αναγνώστη των δικών μας ημερών - κάθε άλλο.
Ζωή για κατανάλωση
Zygmunt Bauman
μετάφραση: Γιώργος Καράμπελας
Πολύτροπον, 2008
200 σελ.
ISBN 978-960-6840-16-6, [Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή]
Τιμή € 19,17
μετάφραση: Γιώργος Καράμπελας
Πολύτροπον, 2008
200 σελ.
ISBN 978-960-6840-16-6, [Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή]
Τιμή
Το άτομο-καταναλωτής μετασχηματίζεται σε προωθητή και ταυτοχρόνως προωθούμενο εμπόρευμα. Αγαθά και πωλητές εμπορεύματα και εμπορευόμενοι, είναι όλοι ένοικοι στον ίδιο κοινωνικό χώρο, εκείνο της αγοράς.
Η δοκιμασία που καλούνται να περάσουν τα άτομα προκειμένου να αποκτήσουν τα κοινωνικά "βραβεία" που ορέγονται, απαιτεί τη μετάπλασή τους σε ελκυστικά προϊόντα. Οι ανθρώπινες σχέσεις αποικίζονται από κοσμοθεωρίες και συμπεριφορές που γεννιούνται στην καρδιά της αγοράς.
Στο νέο του αυτό βιβλίο, ο μεγάλος κοινωνικός στοχαστής Ζίγκμουντ Μπάουμαν, εξετάζει τον αντίκτυπο των καταναλωτικών στάσεων και προτύπων συμπεριφοράς σε ποικίλες, φαινομενικά ασύνδετες, όψεις της κοινωνικής ζωής: την πολιτική και τη δημοκρατία, τoυς κοινωνικούς διαχωρισμούς και τη διαστρωμάτωση, τις κοινότητες, τη δημιουργία ταυτότητας, την παραγωγή και χρήση της γνώσης και τις προτιμώμενες αξίες.
Πηγή: http://www.biblionet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου