8 Ιουλίου 2015

Το πρώτο βιβλίο που... «διαλέγει» τον υποψήφιο αναγνώστη"Αν ήσασταν βιβλίο, θα σας άρεσε να σας ανοίγει και να σας διαβάζει κάποιος κακοπροαίρετος και προκατειλημμένος εναντίον σας; 

Κάπως έτσι, φθάσαμε, λοιπόν, στην εποχή που δεν κρίνουν και δεν επιλέγουν μόνο οι αναγνώστες τα βιβλία, αλλά επίσης τα βιβλία κρίνουν και επιλέγουν τους (υποψήφιους) αναγνώστες τους.

Ολλανδοί ερευνητές δημιούργησαν ένα βιβλίο που στο εξώφυλλό του διαθέτει μια κάμερα με λογισμικό αναγνώρισης των χαρακτηριστικών του προσώπου. Αν ο υποψήφιος αναγνώστης που παίρνει το βιβλίο του στα χέρια του, πιάνεται «στα πράσα» ότι τρέφει αρνητικά συναισθήματα για το βιβλίο, αυτό απλούστατα αρνείται να ανοίξει και κλειδώνει τον εαυτό του σαν στρείδι.

Η ενσωματωμένη μικροσκοπική κάμερα «σκανάρει» το πρόσωπο του αναγνώστη και αν ανιχνεύσει σημάδια προκατάληψης ή αρνητικών διαθέσεων, ενεργοποιεί το κλείδωμα του βιβλίου. Μόνο εφόσον ο δυνητικός αναγνώστης έχει ουδέτερη έκφραση στο πρόσωπό του, τότε μέσω ενός ακουστικού σήματος ενεργοποιείται το ξεκλείδωμα του βιβλίου. Το βιβλίο θα παραμείνει κλειδωμένο ακόμη και αν το λογισμικό ανιχνεύσει υπερβολική έξαψη και συγκίνηση εκ μέρους του υποψήφιου αναγνώστη ή έντονο σκεπτικισμό."

Το καινοτομικό προϊόν με την εύγλωττη ονομασία «Το εξώφυλλο που σας κρίνει», είναι δημιούργημα του σχεδιαστή Θις Μπιερστέκερ του «στούντιο ντιζάιν» Moore του Άμστερνταμ, σύμφωνα με τη βρετανική «Ντέιλι Μέιλ».


Ευτυχώς, αυτού του είδους τα βιβλία, που διαλέγουν ανέκφραστους και ψυχρούς αναγνώστες, θα έμεναν κλειδωμένα για πάντα, στα χέρια των μελών της λέσχης ανάγνωσης της ΕΡΤ3 -αναγνώστριες και αναγνώστες που παθιάζονται με κάθε λεπτομέρεια των βιβλίων, λατρεύουν και αγαπούν βιβλία, θυμώνουν μαζί τους, γελάνε εγκάρδια, τα ερωτεύονται παράφορα ή τα μισούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου