21 Σεπτεμβρίου 2015

ΕΡΤ και ΕΡΤ3 - Δεν άνθησαν ματαίως τόσα θαύματα: «Ο ειρηνοποιός»

Ο ΠΙΚΡΟΣ, ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟΣ, ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΣ
«ΕΙΡΗΝΟΠΟΙΟΣ» ΤΟΥ ΓΟΥΝΤΙ ΑΛΕΝ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΡΤ-3



Η Ταινιοθήκη των εργαζομένων της ΕΡΤ-3 στο αφιέρωμα Δεσμώτες του ιλίγγου  προβάλλει πάντα με ελεύθερη είσοδο στον πεζόδρομο της Αγγελάκη 14, τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου στις 21:00 την κωμωδία Ο ειρηνοποιός (Love and Death, έγχρωμη, ΗΠΑ, 1975, διάρκεια 85’) του Γούντι Άλεν. Πρωταγωνιστούν: Γούντι Άλεν, Ντάιαν Κίτον, Ζορζ Αντέ, Φρανκ Αντού, Εντμόν Αρντισόν.


Η ταινία είναι μια ευγενική προσφορά-χορηγία της New Star και του κ. Βελισάριου Κοσυβάκη.

Η συνδιοργάνωση και καλλιτεχνική επιμέλεια γίνονται από το ΚΕΜΕΣ. Θα προλογίσει ο Αλέξης Ν. Δερμεντζόγλου, ενώ στο τέλος της προβολής θα ακολουθήσει μακρά συζήτηση με το κοινό. Στους θεατές θα διανεμηθεί έντυπη ανάλυση του Σταύρου Γανωτή από το myfilm.gr.

Το προς συζήτηση θέμα στο λαϊκό πανεπιστήμιο για τον κινηματογράφο θα είναι: Οι περίπλοκες σινεφίλ και σουρεαλιστικές αναφορές στο σινεμά του Γούντι Άλεν.

Όταν ο Ναπολέων απειλεί να εισβάλει στην τσαρική Ρωσία, ο δειλός Μπορίς Γκρούσενκο αναγκάζεται να καταταγεί στον στρατό για να σώσει τη χώρα του.

Η ανάλυση του Σταύρου Γανωτή που θα διανεμηθεί είναι η ακόλουθη:

«Υπόθεση: Όταν ο Ναπολέων απειλεί να εισβάλει στην τσαρική Ρωσία, ο δειλός Μπορίς Γκρούσενκο αναγκάζεται να καταταγεί στον στρατό για να σώσει τη χώρα του. Μάλιστα καταφέρνει να αιχμαλωτίσει μια ομάδα αξιωματικών του εχθρού αλλά ο γαλλικός στρατός είναι πολύ ισχυρός και σύντομα ο Ναπολέων φτάνει στη Μόσχα. Ο Μπορίς μαζί με τη Σόνια (Νταϊάν Κίτον), η οποία είναι η αγαπημένη του καταστρώνουν σχέδιο δολοφονίας του Ναπολέοντα αλλά κάποιος άλλος τους προλαβαίνει. Δυστυχώς, στον τόπο του εγκλήματος βρίσκεται ο Μπορίς, ο οποίος συλλαμβάνεται και καταδικάζεται σε θάνατο. Μέσα στη φυλακή, ο άθεος Μπορίς μεταμορφώνεται σε βαθιά θρησκευόμενο άτομο και δέχεται την επίσκεψη ενός αγγέλου που υπόσχεται να τον σώσει από το εκτελεστικό απόσπασμα. Η εκτέλεση, όμως, πραγματοποιείται αφήνοντας τον Μπορίς απογοητευμένο και τη στιγμή του θανάτου του συνειδητοποιεί πως η πραγματική ουσία της ανθρώπινης ύπαρξης είναι μόνο η αγάπη και ο θάνατος.
Πως αλήθεια να κριτικάρω αυτήν την ταινία, που θεωρώ την πιο αστεία που έχει γυριστεί ποτέ! Ευτυχώς και ο ίδιος ο δημιουργός της την θεωρεί μια από τις πλέον αγαπημένες του και πιο χαρακτηριστικές του, βγάζοντας με και από την σκέψη πως πρόκειται για απόλυτα προσωπική μου τρέλα. Φοβάμαι, όμως, πως θα είμαι συνοπτικός και σχετικά επιγραμματικός, αφού το αντίθετο θα είναι σαν να κάνω εκτενή πρόλογο σε ένα ανέκδοτο…
Εδώ ο Γούντι Άλεν βρίσκεται στο απόγειο του κωμικού του απόλυτου. Είναι η τελευταία του ταινία που επιζητεί όσο γέλιο είναι δυνατόν να αποσπάσει και η πρώτη που εισχωρεί βαθειά στα αγαπημένα του φιλοσοφικά ζητήματα. Αρχικά το χιούμορ είναι ειρωνικό, σαρδόνιο, σαρκαστικό, μαύρο, εκλεπτυσμένο, συνεχές και… όταν το δείτε, προσθέστε και εσείς ακόμα μερικά επίθετα! Η φιλοσοφική αναζήτηση πάνω στον θάνατο, το θείο και την υπαρξιακή αγωνία αναπτύσσεται χωρίς να υπονομεύει το χιούμορ, το αντίθετο, δε, το εξυψώνει. Οι συζητήσεις ανάμεσα στον Άλεν και στην Νταϊάν Κίτον είναι απίστευτα εύστοχες και ταυτόχρονα προβληματίζουν το φροϋδικό σας υποσυνείδητο.
Επιρροές; Μετράτε εσείς και εδώ είμαστε! Πρώτος και καλύτερος έχει την τιμητική του ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, που έκτοτε δεν θα χαθεί από το πλάι του νεοϋορκέζου δημιουργού. Θα δείτε το γνωστό πλάνο των διασταυρωμένων προσώπων από την Περσόνα. Υπάρχει η μονομαχία τιμής του Χαμόγελα μιας Καλοκαιρινής Νύχτας, αλλά και η Έβδομη Σφραγίδα αναπνέει ολόγυρα. Φυσικά καταλαβαίνετε και πως οι εμμονές με το θείο και το θάνατο είναι made in Sweden. Στη δε τελευταία σκηνή υπάρχει το περιβόητο γερμανικό Totentanz, δηλαδή ο χορός του χάρου, που επηρέασε και τον σουηδό μαιτρ.
Συνέχεια επιρροών μακριά από την τεκτονική λογική του βορρά. Φυσικά μιλάμε για τους Ρώσους Κλασικούς και ιδιαίτερα τους Ντοστογιέφσκι και Τολστόι. Οι Αδελφοί Καραμαζόφ, Έγκλημα και Τιμωρία, Ο Ηλίθιος και το Πόλεμος και Ειρήνη σατιρίζονται χωρίς να προσβάλλονται. Θα ακούσετε και την Τρόικα του Προκόφιεβ, αλλά θα δείτε και τα πέτρινα λιοντάρια από το Θωρηκτό Ποτέμκιν



ΔΕΚΑ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ ΤΟΝ «ΕΙΡΗΝΟΠΟΙΟ»

Εξάλλου, 10 λόγοι για να μην χάσετε τον Ειρηνοποιό είναι:

  1. Για την σκηνοθεσία του Γούντι Άλεν.
  2. Για το ευρηματικό σενάριο.
  3. Για την ερμηνεία του Γούντι Άλεν.
  4. Για την ισάξια ερμηνεία της Ντάιαν Κίτον.
  5. Για τον σαρκασμό που είναι διάχυτος στην ταινία.
  6. Για την αναπαράσταση της εποχής.
  7. Για την φωτογραφία του Γκισλέν Κλοκέ.
  8. Για τις σινεφίλ αναφορές του.
  9. Για τον σεβασμό στους Ρώσους Κλασικούς.
  10. Για τα διαχρονικά μηνύματα της ταινίας.

    Υ.Γ. Την επόμενη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου η Ταινιοθήκη των εργαζομένων της ΕΡΤ-3 παρουσιάζει μια ευρωπαϊκή νεορεαλιστική αντιπολεμική ταινία-έκπληξη που έφτασε μέχρι τα Όσκαρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου