9 Σεπτεμβρίου 2015

Στιγμές: Τι γυρεύει ο Θερβάντες στη Ναύπακτο;

Της Χριστίνας Βουμβουράκη

Σάββατο μεσημέρι. Η πρώτη βόλτα μας στην γραφική Ναύπακτο καταλήγει στο δυτικό τμήμα του μεσαιωνικού λιμανιού της. Είδαμε από μακριά την χαρακτηριστική μορφή του. Ψιλόλιγνος, με κινησιολογία που προδίδει την ευγενή καταγωγή του και το δεξί του χέρι ανασηκωμένο να δείχνει τον ουρανό. Βιβλία, ίσως ανάμεσα τους και ο «Δον Κιχώτης», στοιβαγμένα στα πόδια του. Τι γυρεύει ο Θερβάντες στη Ναύπακτο; 




Εκ των υστέρων μαθαίνω πως ο Θερβάντες, στις 7 Οκτωβρίου του 1571, πολέμησε στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου (τότε Λεπάντο) ως υπαξιωματικός της φρεγάτας «Μαρκέσα» του Δον Χουάν της Αυστρίας, εναντίον του οθωμανικού στόλου, σε μια καθοριστικής σημασίας αναμέτρηση που έκρινε το μέλλον της Ευρώπης. Κατά τη διάρκεια της μάχης ο Θερβάντες, αν και εμπύρετος και με παραισθήσεις, δεν δέχτηκε να μείνει εκτός υπηρεσίας, πολέμησε ηρωικά και δέχτηκε δύο σφαίρες στον θώρακα και άλλη μία στο αριστερό του χέρι, το οποίο «έμεινε παράλυτο προς δόξα του δεξιού».
 


ΥΓ: Ψάχνοντας στο διαδίκτυο σχετικές πληροφορίες ανακάλυψα:
α) πως υπάρχουν «Θερβαντιστές» (Διεθνής σύλλογος προς τιμήν του Μ.Θερβάντες)
και
β) πως η ακινησία δεν είναι δεδομένη ούτε καν στα αγάλματα, μια που ο Θερβάντες παλιότερα κρατούσε στο ανασηκωμένο του χέρι μια πένα, η οποία, όπως φαίνεται, σήμερα έχει κάνει φτερά.



πηγή: http://www.rizospastis.gr/Καθ' οδόν: Στη Ναύπακτο



Πηγές :

http://www.mixanitouxronou.gr

http://key-em.blogspot.gr/Στη Ναύπακτο με τον Μιγκέλ Ντε Θερβάντες  
http://www.ispania.gr/Ο Θερβάντες στη ναυμαχία της Nαυπάκτου 
http://www.enet.gr/Με οδηγό τον Δον Κιχώτη
http://www.lepanto1571.gr/ Οι Πρωταγωνιστές των δυνάμεων της Ιερής Συμμαχίας
http://glykia-zoi.blogspot.gr/Στο Πάρκο Θερβάντες ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου