19 Οκτωβρίου 2015

ΕΡΤ και ΕΡΤ3 - Δεν άνθησαν ματαίως τόσα θαύματα: «Μία πάνω στην άλλη»

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΓΟΡΙΑ
ΣΤΟ «Η ΜΙΑ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ»
ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΡΤ-3
  

Η Κινηματογραφική Λέσχη των εργαζομένων της ΕΡΤ-3 στα πλαίσια του αφιερώματος Ο Κίτρινος Τρόμος (Cinema Giallo) προβάλλει στην αίθουσα ΒΑΚΟΥΡΑ 2 (Μιχαήλ Ιωάννου 10, τηλ. 2310233665) τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου στις 21:00 το θρίλερ του Λούτσιο Φούλτσι Η μία πάνω στην άλλη (Ιταλία, 1969, έγχρωμη, 97'). Παίζουν: Ζαν Σορέλ, Μαρίζα Μελ, Έλσα Μαρτινέλι, Τζον Άιρλαντ, Ρικάρντο Κουτσιόλα.

Η ταινία είναι μια ευγενική προσφορά του 20ού Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου και του κ. Νίνου Φένεκ Μικελίδη, ενώ η συνδιοργάνωση και καλλιτεχνική επιμέλεια γίνονται από το ΚΕΜΕΣ. Θα προλογίσει ο Αλέξης Ν. Δερμεντζόγλου, του οποίου έντυπη ανάλυση θα διανεμηθεί στους θεατές, ενώ στο τέλος της προβολής θα ακολουθήσει μακρά συζήτηση με το κοινό.

Το προς συζήτηση θέμα στο λαϊκό πανεπιστήμιο για τον κινηματογράφο θα είναι: Οι πολιτικές, κοινωνικές και αισθητικές διεργασίες που οδήγησαν στη διαμόρφωση του Cinema Giallo.

Όταν η σύζυγος ενός πλούσιου γιατρού αυτοκτονεί, του κληροδοτεί μια αναπάντεχη ασφάλεια ζωής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη στοχοποίησή του από την αστυνομία ως βασικού υπόπτου για το φόνο της.

Η ανάλυση του Αλέξη Δερμεντζόγλου που θα διανεμηθεί είναι η ακόλουθη:

«Ο θρίαμβος του απόντος και του εκτός πεδίου πάνω στο διχασμένο κορμί της Ιταλίας του ΄70. Η μία πάνω στην άλλη, η μια έτσι η άλλη αλλιώς, το συμπληρωματικό, το ενιαίο… σε διάσπαση. Και η μια και η άλλη, δηλαδή το ίδιο που διαφοροποιήθηκε καθ' οδόν. Η αρρωστημένη και υποτονική αστή και η φλογερή στριπτιζού. Η Ιταλία της ευμάρειας και της ανάπτυξης και η άλλη του πάθους, της επαναστατικότητας, της βίας και της γκραμσικής μεσοβασιλείας. Εφ' όσον ο ήλιος δεν ανατέλλει στην μεσοβασιλεία του σκοταδιού, γεννιούνται οι εφαπτόμενες, αλλοιώνονται οι ταυτότητες, οι ήρωες είναι δεσμώτες του ιλίγγου. Τα πρόσωπα χάνονται και λιώνουν, η αφήγηση δεν αναλαμβάνει το ρίσκο να δείξει, το θεωρεί ανέντιμο. Μόνη αλήθεια η «κονσέρβα» η φωνή, το άκουσμα, η πληροφόρηση. Τα media απρόσωπα, ψύχραιμα, καταγράφουν μια εξέλιξη και την σωτηρία ενός μελλοθάνατου. Πού θα καταλήξει ο ήρωας; Ούτε στην μία ούτε στην άλλη, ούτε στο σημείο που εφάπτονται γιατί κι αυτό είναι ένα ανύπαρκτο point of no return. Ο μέγας και αδικημένος Φούλτσι προφητεύει το τώρα μέσα από το δράμα του τότε. Η αφασία, η πλαστοπροσωπία, η ανία, η α-πιστία, η ίντριγκα, η αποπροσωποποίηση είναι τώρα εδώ, κυρίαρχο μετά 40 χρόνια. Η μεσοβασιλεία έγινε βασίλειο, το προσωρινό μόνιμο, η ελπίδα για αλλαγή υποταγή, η ανατροπή συμβιβασμός, το ορατό, το φαινόμενο μια απουσία, ένα αφήγημα των Media. Καταπληκτικό και μοναδικό.»

 

ΔΕΚΑ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ ΤΗ «ΜΙΑ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ»

Εξάλλου, 10 λόγοι για να μην χάσετε τη Μία πάνω στην άλλη είναι:

1.    Για το μέγεθος της σύλληψης του Λούτσιο Φούλτσι.
2.    Για το γεμάτο ένταση σενάριο.
3.    Για την δραματικότητα του Ζαν Σορέλ.
  1. Για τον διπλό ρόλο της Μαρίζα Μελ.
  2. Για την γλυκιά Έλσα Μαρτινέλι.
  3. Για την απεικόνιση της ανιαρής ζωής των αστών.
  4. Για την απεικόνιση του μίσους που εμπεριέχεται στην άνοια.
  5. Για την σκοτεινή έγχρωμη φωτογραφία.
  6. Για τον ερωτισμό της, που δε γίνεται ποτέ χυδαίος.
  7. Για το σχόλιο πάνω στα μέσα ενημέρωσης.

Υ.Γ. Την επόμενη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου η Ταινιοθήκη των εργαζομένων της ΕΡΤ-3 παρουσιάζει στα πλαίσια του ίδιου αφιερώματος το θρίλερ του Πούπι Αβάτι Το σπίτι με τα γελαστά παράθυρα (1976).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου