4 Δεκεμβρίου 2015

Βιβλία με υψηλή αίσθηση του χιούμορ, στην ιστορία της λογοτεχνίας /1


Παρουσιάζουμε μερικούς θησαυρούς της υψηλής αίσθησης του χιούμορ στην παγκόσμια λογοτεχνία, με σκοπό να παρακινήσουμε νέες αναγνώσεις και να σας κάνουμε να χαμογελάσετε.


Gargantua and Pantagruel / François Rabelais 1532
Πρόκειται για μια σειρά σατυρικών αφηγημάτων, ένα οικογενειακό έπος που αφορά ... γίγαντες. Σατυρικά κείμενα με τρελές περιπέτειες γιγάντων, οι οποίοι ανάμεσα σε πάρα πολλά άλλα, καταπίνουν προσκυνητές που έχουν πέσει στην σαλάτα τους! Καυστικά κείμενα με χιούμορ οξύ και πολλές αναφορές στις μη αγαθές προθέσεις της εκκλησίας.

The Life and Opinions of Tristram Shandy, Gentleman / Laurence Sterne (1759-1767)

Ένα από τα πρώτα μεταμοντέρνα κείμενα, μια νουβέλα σε μορφή υψηλής αισθητικής κόμικ. Η γέννηση, η ζωή και οι αλλεπάλληλες ατυχίες του Tristram Shandy είναι ο βάση στην οποία μπλέκεται μια άκρως καυστική και χιουμοριστική αφήγηση.


The Diary of a Nobody / George Grossmith and Weeden Grossmith (1888-1889)

Πρόκειται για την παράλογα σοβαρή περιγραφή, καταγραφή θα τολμούσαμε να πούμε, των ιδιοτροπιών και των συνηθειών ζωής στο Upper Holloway. Ένα βικτοριανό αριστούργημα με αναλυτικές περιγραφές της καθημερινής ζωής, της δράσης και της απλής ζωής σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Ένα χρονικό της καθημερινότητας, μιας δεδομένης χρονικής περιόδου σε μια συγκεκριμένη περιοχή, τόσο αναλυτικό ώστε να γίνεται διαχρονικό με υψηλή αίσθηση του χιούμορ να το διατρέχει ασταμάτητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου