11 Μαρτίου 2016

Βιβλία και συγγραφείς στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Από  σήμερα και έως τις 20 Μαρτίου, η ματιά μας στραμένη στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα, που θα πραγματοποιηθεί στις αίθουσες Ολύμπιον, Παύλος Ζάννας, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, Φρίντα Λιάππα και Τώνια Μαρκετάκη. Μέσα από ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει ταινίες τεκμηρίωσης από όλο τον κόσμο, αφιερώματα καθώς και παράλληλες δράσεις, το Φεστιβάλ φιλοδοξεί να ενημερώσει, να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει το κοινό, γύρω από κρίσιμες θεματικές που απαιτούν την κριτική στάση και την ενεργή συμμετοχή του. Ας δούμε, όπως συνηθίζουμε  τις ταινίες λογοτεχνικού ενδιαφέροντος που εντοπίσαμε στο πρόγραμμα:  

Πορτρέτα: Ανθρώπινες διαδρομές



Νίκος Καζαντζάκης είναι παγκοσμίως γνωστός για τα μυθιστορήματά του. Λίγοι όμως γνωρίζουν, και ακόμη λιγότεροι έχουν διαβάσει την Οδύσσεια, ένα επικό ποίημα 33.333 στίχων, το πιο σπουδαίο, κατά τον ίδιο, έργο του. Στη Σουηδία, ένας άντρας 102 ετών, μαθαίνει ελληνικά και μεταφράζει την Οδύσσεια. Το ντοκιμαντέρ ταξιδεύει στη Σουηδία, στην Αμερική, στην Κρήτη, στην Αθήνα, στην Τήνο. Είναι ένα ταξίδι αναζήτησης, τόσο στις πτυχές του άγνωστου αυτού έργου, όσο και στην προσωπικότητα του συγγραφέα. H Οδύσσεια συγκινεί, θυμώνει, προβληματίζει. Φιλοσοφικές, φιλολογικές, υπαρξιακές και ψυχολογικές προσεγγίσεις επιχειρούν να φωτίσουν ένα έργο που, αν διαβαστεί προσεκτικά, μπορεί να αλλάξει την ψυχή του αναγνώστη...



TONIA MARKETAKI: Τετάρτη, Μαρτίου 16, 2016 - 20:00 | ID:536 TONIA MARKETAKI: Παρασκευή, Μαρτίου 18, 2016 - 15:30 | ID:734



Πορτρέτα: Ανθρώπινες διαδρομές


Η ιστορία του ψυχολόγου και συγγραφέα Γιενς Μίκαελ Σάου, ο οποίος το 1988 σκότωσε τον Κρίστιαν Κάμπμαν, τον επί 13 χρόνια σύντροφό του, πάνω σε ένα ξέσπασμα ζήλιας. Ο Κάμπμαν βρισκόταν εκείνη την εποχή στο απόγειο της συγγραφικής του καριέρας και είχε πάει σ’ ένα μικρό δανέζικο νησί με τον Σάου για να γράψει τη συνέχεια της αγαπημένης τηλεοπτικής σειράς Matador. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους εκεί κάτι πήγε στραβά – τι όμως και γιατί; Σε αυτήν την ταινία (η οποία αποτελεί έναν πειραματικό διάλογο μεταξύ θεάτρου και ντοκιμαντέρ) ο Σάου διηγείται για πρώτη φορά την ιστορία του.


JOHN CASSAVETES: Σάββατο, Μαρτίου 12, 2016 - 17:00 | ID:155 FRIDA LIAPPA:  Κυριακή, Μαρτίου 13, 2016 - 15:30 | ID:244



Πορτρέτα: Ανθρώπινες διαδρομές



Ο Σι Έι Κόνραντ, ένας εκκεντρικός και διάσημος ποιητής, προσπαθεί να χωνέψει τον ύποπτο θάνατο του Ερθ, του ερωτικού του συντρόφου. Μαζί με τον μπριόζο δίδυμο αδελφό του Ερθ, τον Μάθιου, και τον αδελφό του τον Μάικλ –έναν εξίσου ιδιαίτερο χαρακτήρα–, ο Κόνραντ συνδέει την ιστορία των τελευταίων ημερών του Ερθ στο αγροτικό Τενεσί με τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάστηκαν οι συνθήκες θανάτου του στην ίδια του την κοινότητα στη Φιλαδέλφεια, σαν αυτοκτονία αλλά και «τυχαία» απώλεια. Ο Κόνραντ ταξιδεύει στη χώρα αναζητώντας δικαίωση για μια πράξη που θεωρεί δολοφονία, κι εξωτερικεύει τη θλίψη του μέσα από μια σειρά ιδιοσυγκρασιακών «σωματικών» τελετουργιών, κάνοντας για παράδειγμα, ρέικι σε κρέας μέσα σε ένα σουπερμάρκετ στην Πενσιλβάνια ή φορτίζοντας κρυστάλλους πάνω στον τάφο του Έλβις Πρίσλεϊ.


STAVROS TORNES: Κυριακή, Μαρτίου 13, 2016 - 18:00 | ID:265
JOHN CASSAVETES:
Δευτέρα, Μαρτίου 14, 2016 - 15:00 | ID:354 





Το 2ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης συμπλήρωσε 100 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στα εκπαιδευτικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης, όντας η παλιότερη εκπαιδευτική μονάδα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της πόλης. Στα θρανία του φιλοξένησε μερικές από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες της χώρας, όπως ο αρχαιολόγος Μανόλης Ανδρόνικος, οι λογοτέχνες Γιώργος Βαφόπουλος, Μανόλης Καραγάτσης, Τάκης Βαρβιτσιώτης, Ντίνος Χριστιανόπουλος κ.ά. Μέσα από την έρευνα των αρχείων του και τις μαρτυρίες γνωστών αποφοίτων του, παρουσιάζεται όλη η πορεία του υπεραιωνόβιου σχολείου, το οποίο –άρρηκτα συνδεδεμένο με γεγονότα όπως οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι, η μεγάλη πυρκαγιά του ’17, το προσφυγικό δράμα του ’22, οι δικτατορίες του Μεταξά και των συνταγματαρχών, η κατοχή, ο εμφύλιος, η μεταπολίτευση και οι εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις– αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας της Θεσσαλονίκης.


PAVLOS ZANNAS: Τρίτη, Μαρτίου 15, 2016 - 20:00 | ID:426
TONIA MARKETAKI:
Πέμπτη, Μαρτίου 17, 2016 - 15:00 | ID:634





Το Επέκεινα είναι ένα ντοκιμαντέρ φιλοσοφικού περιεχομένου για τη ζωή και το θάνατο. Ο μύθος και η ιστορία έχουν συνδέσει αμετάκλητα την Πρέβεζα με το θάνατο. Το Νεκρομαντείο, όπου οι αρχαίοι προσέρχονταν για να επικοινωνήσουν με τις ψυχές, ο Αχέροντας, ο μυθικός ποταμός μέσω του οποίου ο Χάροντας οδηγούσε τις ψυχές στον Άδη, ο εμβληματικός χορός αυτοκτονίας των γυναικών στο Ζάλογγο, η αυτοκτονία του ποιητή Κώστα Καρυωτάκη, ο στωικός φιλόσοφος Επίκτητος στη Νικόπολη – όλα αυτά τα στοιχεία σχετίζονται με την Πρέβεζα. Ο Δρ. Κωνσταντίνος Ακρίβος μάς καλεί στην Πρέβεζα σ’ ένα ταξίδι σκέψης, εξερευνώντας το βαθύτερο νόημα αυτών των ιστοριών και συλλέγοντας ό,τι είναι χρήσιμο για τη δική μας σύγχρονη αντίληψη για τη ζωή και τον θάνατο. Διακεκριμένοι στοχαστές όπως ο Χρήστος Γιανναράς, καθώς και πολλοί επιστήμονες και ακαδημαϊκοί, σχολιάζουν μπροστά στην κάμερα.


STAVROS TORNES: Τρίτη, Μαρτίου 15, 2016 - 21:15 | ID:467
FRIDA LIAPPA:
Τετάρτη, Μαρτίου 16, 2016 - 13:15 | ID:543



Ο Έλληνας πανεπιστήμονας Ερατοσθένης γεννήθηκε τον 3ο π.Χ. αιώνα στην Κυρήνη, την ελληνική αποικία της Λιβύης. Λόγω της σοφίας του, του έδωσαν το παρατσούκλι & «κινητή βιβλιοθήκη». Ο Φαραώ της Αιγύπτου τού ανέθεσε τη διεύθυνση της βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας. Ήταν μεταξύ άλλων αστρονόμος, μαθηματικός, γεωγράφος και ποιητής. Έμεινε στην ιστορία για την ακριβή καταμέτρηση της περιμέτρου της γης. Το ντοκιμαντέρ περιγράφει τη συγκλονιστική περιπέτεια της ζωής και του έργου του Ερατοσθένη στις πόλεις όπου έζησε, την Κυρήνη και την Αλεξάνδρεια. Για το έργο του Ερατοσθένη μιλάει ο καθηγητής Ευτύχης Παπαδοπετράκης.


PAVLOS ZANNAS: Τρίτη, Μαρτίου 15, 2016 - 20:00 | ID:426
TONIA MARKETAKI:
Πέμπτη, Μαρτίου 17, 2016 - 15:00 | ID:634





Στην Αθήνα υπάρχει ένας άγνωστος δρόμος που συνοδεύει το κάθε βιβλίο με την ιδιαίτερη διαδρομή του. Αυτή είναι η «Ιερά Οδός», όπου διασταυρώνονται τσιγγάνοι μικροπωλητές με μοναδικούς συλλέκτες και συγγραφείς με αναγνώστες κάθε ηλικίας.


PAVLOS ZANNAS: Κυριακή, Μαρτίου 13, 2016 - 22:30 | ID:227
TONIA MARKETAKI:
Τετάρτη, Μαρτίου 16, 2016 - 15:15 | ID:534


Ελληνικό Πανόραμα



To 1908 ο γιατρός Καραμάνης που υποψιάζεται ότι είναι φυματικός ιδρύει στο Πήλιο το πρώτο ορεινό σανατόριο στην Ελλάδα και παραμένει εκεί μέχρι το θάνατό του. Το 1919 η Άννα Καμπανάρη έρχεται να δουλέψει ως νοσοκόμα, ερωτεύεται τον γιατρό και παντρεύονται παρά τα 30 χρόνια διαφοράς στην ηλικία τους. Η Άννα προσελκύει την Αθηναϊκή διανόηση, Παλαμά, Σεφέρη, Τσάτσο και Σικελιανό, που το 1939 την ερωτεύεται και την παίρνει από τον γιατρό. Πρώτα ο πόλεμος και αργότερα ο Εμφύλιος εισβάλλουν βίαια στο σανατόριο. Το 1947 η American Joint Committee στέλνει στο Σανατόριο φυματικούς Εβραίους από τα Γερμανικά στρατόπεδα και την Αθήνα. Εκεί, η Ντορέτα γνωρίζει τον έρωτα της ζωής της, τον Γκι. Μετά από έξι μήνες γεμάτους όνειρα, η μοίρα θα τους χωρίσει. 2001... Η ζωή επιφυλάσσει εκπλήξεις...


PAVLOS ZANNAS: Κυριακή, Μαρτίου 13, 2016 - 20:00 | ID:226
TONIA MARKETAKI:
Τρίτη, Μαρτίου 15, 2016 - 13:00 | ID:433
Χρηστικά σχετικά με το Φεστιβαλ:


Εκδοτήρια εισιτηρίων:
Πλατεία Αριστοτέλους & Λιμάνι

Ώρες λειτουργίας: 10:00-24:00
Τιμή εισιτηρίου: 4€ / 10 κουπόνια  προβολών:  €25
Ελεύθερη είσοδος:
φοιτητές,  κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού,  άνεργοι και τάτομα άνω των 65 ετών δικαιούνται ελεύθερη είσοδο – εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις– στις προβολές με ώρα έναρξης έως και τις 15:30. Απαραίτητη είναι η έκδοση μηδενικού εισιτηρίου με την επίδειξη φοιτητικής ταυτότητας/Κάρτας Πολιτισμού/κάρτας ανεργίας/αστυνομικής ταυτότητας αντίστοιχα.
Σημειώνεται ότι τα στοιχεία που παραθέτουμε στη συνέχεια έχουν αλιευθεί από τον επίσημο ισότοπο του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: http://www.filmfestival.gr, 
όπου θα βρείτε και το αναλυτικό πρόγραμμα.
Καλές προβολές!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου