31 Μαρτίου 2016

Το μεγαλύτερο "βιβλίο" στον κόσμο

Ο βασιλιάς Mindon της Μιανμάρ (Βιρμανία πριν το 1989) θέλησε να αφήσει στους μεταγενέστερους ένα βιβλίο το οποίο δεν θα αλλοίωνε εύκολα ο χρόνος, ως ιστορική και πολιτιστική παρακαταθήκη των επερχόμενων γενεών. Εραστής της λογοτεχνίας και των βιβλίων ο ίδιος, γνώριζε πολύ καλά ότι ένα από τα πολυτιμότερα στοιχεία μιας διαφωτισμένης κοινωνίας είναι το βιβλίο. Όχι, όμως, οποιοδήποτε βιβλίο αλλά το μεγαλύτερο βιβλίο στον κόσμο….

Το “Kuthodaw”, όπως ονομάζεται, ξεκίνησε να “γράφεται” το 1860 στο Mandalay (μετέπειτα πρωτεύουσα της Βιρμανίας), όχι σε χαρτί αλλά σε μάρμαρο, το οποίο εξορύχτηκε από μια περιοχή κοντά στο παρακείμενο ποτάμι της πόλης. Αποτελεί στην ουσία ένα θρησκευτικό βιβλίο, με κώδικες και κανόνες του Βουδισμού, ενώ για τη συγγραφή του ασχολήθηκαν εκατοντάδες ανώτεροι μοναχοί, οι οποίοι έγραφαν χρησιμοποιώντας χρυσό μελάνι. 
Το βιβλίο έχει 730 “μαρμάρινα” φύλλα και 1.640 σελίδες με 100 γραμμές η καθεμία, ενώ το ύψος του φτάνει τα πέντε πόδια. Η συγγραφή του κράτησε οκτώ ολόκληρα χρόνια, ενώ όλες οι σελίδες τοποθετήθηκαν εν τέλει γύρω από μια χρυσή παγόδα στο κέντρο της πόλης- γνωστή ως παγόδα Kuthodaw. Σήμερα το μεγαλύτερο βιβλίο στον κόσμο αποτελεί από μόνο του ένα ολόκληρο μουσείο, που προσελκύει τουρίστες και βουδιστές από όλο τον κόσμο.

Πηγή: http://perierga.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου