29 Μαΐου 2014

ΕΡΤ και ΕΡΤ3_δεν άνθισαν ματαίως τόσα θαύματα:

29/05/2014 , ώρα 21:00

cine ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ,  Εθνικής Αμύνης 1
Bίβα Μέξικο
του Νταμιανο Νταμιάνι
-----------------------------------------------------

ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΡΤ-3
 ΤΟ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ, ΕΠΙΚΑΙΡΟ, ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ «ΒΙΒΑ ΜΕΞΙΚΟ»


Η Ταινιοθήκη των τριών ραδιοφώνων της ΕΡΤ-3 συνεχίζει το σπουδαίο αισθητικό, ψυχαγωγικό και ιδεολογικό της έργο, προβάλλοντας αδιάκοπα έξοχες δημιουργίες.

Σπουδαία, κορυφαία ταινία θα απολαύσουν την Πέμπτη 29 Μαΐου οι σινεφίλ της Θεσσαλονίκης. Στις 21:00 στον "Αλέξανδρο" πάντα με δωρεάν είσοδο με την καλλιτεχνική επιμέλεια και συνεργασία με το ΚΕΜΕΣ την ευγενική χορηγία της ταινίας από τη New Star και τον κ. Βελισάριο Κοσυβάκη και την ευγενική παροχή της αίθουσας από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας-Κέντρο Πολιτισμού θα παρουσιαστεί το πολύκροτο, πολιτικό γουέστερν-σπαγγέτι του Νταμιάνο Νταμιάνι Βίβα Μέξικο (Quien sabe?, έγχρωμο, Ιταλία, 1966). Πρωταγωνιστούν Τζιάν Μαρία Βολοντέ, Κλάους Κίνσκι, Λου Κοστέλ. Η εκπληκτική μουσική είναι των Λούις Μπακαλόβ και Ένιο Μορικόνε. Είναι η ιστορία ενός μισολούμπεν ληστή, που μπλέκεται μ’ έναν Αμερικανό στην επανάσταση του Μεξικού. Βαθμιαία αποκαλύπτονται πολλά έως ότου φθάσουμε σε συγκλονιστικές εξελίξεις.

Ο πρόλογος θα γίνει από τον Αλέξη Ν. Δερμεντζόγλου, του οποίου έντυπη ανάλυση θα διανεμηθεί στους θεατές. Μετά το τέλος της προβολής θα ακολουθήσει μακρά ιδεολογική και πολιτική συζήτηση με το κοινό. Η ανάλυση του Αλέξη Ν. Δερμεντζόγλου που θα διανεμηθεί είναι η ακόλουθη:

«Ο κομμουνιστής Νταμιάνο Νταμιάνι, μέγας Ιταλός  καταγγελτικός, πολιτικός σκηνοθέτης, καταφέρνει μέσα από τις δομές του γουέστερν- σπαγγέτι να αποδώσει πλήρως το πολιτικό, ιδεολογικό και κοινωνικό κλίμα των μέσων της δεκαετίας του `60. Οι φωνές για το βιετναμικό πολλαπλασιάζονται, ο γαλλικός Μάης πλησιάζει, το αντιαμερικανικό πνεύμα είναι έντονο σ’ όλη την Ευρώπη. Η επανάσταση στο Μεξικό τον βοηθάει να στηρίξει έναν πολιτικό λόγο πάνω στην ξένη εξάρτηση, στη διάβρωση των κοινωνιών των υπό επιρροή χωρών από προπαγανδιστές και πράκτορες.

Ο Ελ Τσούντσο (Τζιάν Μαρία Βολοντέ) είναι ένας ληστής, μισολούμπεν, μισοσυνειδητοποιημένος, που θέλει να κλέψει όπλα για να τα προσφέρει στους επαναστάτες του Μεξικού. Ένας παράξενος, μυστηριώδης Αμερικανός (Λου Καστέλ) ενσωματώνεται στην ομάδα και χειραγωγεί τους συμμορίτες με κυνικές μεθόδους.  Σταδιακά η αλήθεια αποκαλύπτεται.

Με εκπληκτική μουσική από τους Λιούις Μπακαλόβ και Ένιο Μορικόνε, με μια εκπληκτική, υπερφωτισμένη (στους τόνους του κίτρινου) φωτογραφία, ο μέγας Νταμιάνι με οργή, τελετουργικούς ρυθμούς καθορίζει την πορεία μιας εξάρτησης και μιας βαθμιαίας συνειδητοποίησης. Εκπληκτικές σκηνές σκληρότητας, ίντριγκας, βλεμμάτων που μιλάνε, σιωπών, με ένα τέλος σοκ, που σίγουρα βρέθηκε κοντά στην άποψη για την κατά μόνας αυτοδικία των Ερυθρών Ταξιαρχιών.

Το τέλος δεν αφήνει καμιά αμφισβήτηση. Η απομάκρυνση από την ξένη εξάρτηση και τον καταναλωτισμό οδηγούν σε μια άποψη για τη δράση των συνειδητοποιημένων λαϊκών στρωματώσεων. Σημασία για τον Νταμιάνι δεν έχει η επιβίωση, αλλά η σκληρή επιβολή της επανάστασης (Κι αντί για ψωμί αγοράστε δυναμίτη…).

Πενήντα περίπου χρόνια από τότε που γυρίστηκε αυτό το σπουδαίο σπαγγέτι, οι προτάσεις και οι απόψεις του δείχνουν ανέγγιχτες από το χρόνο. Το ερώτημα πώς θα γίνει η επανάσταση δεν έχει λυθεί μέχρι σήμερα. Ο λαός αλυσοδεμένος από τα δεσμά του (τηλεόραση, δάνεια, life- style, συντηρητισμό) εξακολουθεί να μην αντιδρά.
Μεγαλειώδες, διαχρονικό φιλμ, τελικά.


Υ.Γ. Ο τίτλος Quien Sabe? στα μεξικάνικα σημαίνει Γιατί άραγε;, αναφερόμενος στα μεγάλα ερωτηματικά της εξέγερσης. Είναι πολύ λειτουργικός. Στην Ελλάδα αυτό το υπέροχο λαϊκό φιλμ προβλήθηκε με πολλούς τίτλους, όπως π.χ. Τυχοδιώκτες της κολάσεως κτλ.».

Υ.Γ. Η επόμενη ταινία μας είναι Οι επαγγελματίες, που θα προβληθούν την Τετάρτη 4 Ιουνίου στις 21:00 στον Αλέξανδρο με δωρεάν πάντα είσοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου