4 Μαΐου 2014

Πώς να διαβάζουμε... χωρίς να ξοδεύουμε 2 : www.bookcrossing.com

Αν κάποια μέρα βρείτε ένα βιβλίο σ' ένα παγκάκι της παραλίας, στην είσοδο του ΑΧΕΠΑ ή στην αυλή της Αγίας Σοφίας, το πιθανότερο είναι να μην έχει απλά ξεχαστεί εκεί αλλά να έχει «απελευθερωθεί» από κάποιον bookcrosser της πόλης, για να διαβαστεί από κάποιον άλλον που θα το αναζητήσει μέσω του ιστότοπου  http://www.bookcrossing.com/ ή ακόμη και από κάποιον που θα το βρει τυχαία.



Το «bookcrossing» είναι ένα παγκόσμιο κίνημα “απελευθέρωσης” βιβλίων. Βιβλία αφήνονται σε δημοσίους χώρους με στόχο να δημιουργηθεί μια αλυσίδα από αναγνώσεις. Οι διαδρομές τού κάθε βιβλίου καταγράφονται μέσω της ιστοσελίδας με την βοήθεια του Κωδικού Αριθμού (Book Crossing ID number) που σημειώνεται σε ετικέτα στο εσωτερικό του εξώφυλλου του. Ο αποδέκτης του απελευθερωμένου βιβλίου αφήνει ένα σχόλιο στο διαδικτυακό ημερολόγιο του βιβλίου, όπου μπορεί να καταγραφεί και η άποψη του αναγνώστη γι’ αυτό. Για αναλυτικές οδηγίες: greekbookcrossing.pbworks.com

Οι bookcrossers της Θεσσαλονίκης σήμερα έχουν την μηνιαία τους συνάντηση (βλέπε: https://www.facebook.com/events/ ) και όπως γράφουν: "Μας αναγνωρίζετε από τα βιβλία που υπάρχουν στο τραπέζι μας και προορίζονται για να περάσουν στην κατοχή σας. Αν πάλι κανένα από αυτά δεν είναι του γούστου σας μπορείτε να επιλέξετε κάποια από τα υπάρχοντα στο ραφάκι του καφέ που το αποκαλούμε επίσημη ζώνη μας".


Καλές αναγνώσεις,
Χριστίνα Βουμβουράκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου