19 Μαΐου 2014

Ευρήματα: H ψευδωνυμία στην λογοτεχνία

Ανάμεσα στα πολλά και ενδιαφέροντα θέματα που γέννησε η ανάγνωση του βιβλίου «Η ζωή μπροστά σου» του Εμίλ Αζάρ, ήταν και το αυτό της ψευδωνυμίας στην λογοτεχνία. Το όνομα Εμίλ Αζάρ δεν είναι παρά το ψευδώνυμο του Ρομέν Γκαρί, Γάλλου συγγραφέα και διπλωμάτη που γεννήθηκε με το όνομα Ρομάν Κατσέβ στην Βίλνα της σημερινής Λιθουανίας. Μάλιστα τα Αζάρ και Γκαρί δεν είναι τα μόνα ψευδώνυμα που χρησιμοποίησε ο συγγραφέας. Ο ίδιος δημοσίευσε γραπτά του και ως Σατάν Μπογκά και Φόσκο Σινιμπάλντι. 
 (για τα βιογραφικά στοιχεία πηγη: wikipedia)
Με αυτή την ευκαιρία θυμόμαστε ότι:
'Οπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα  bookriot.com: μετά τον θάνατο της γυναίκας του  ο C.S. Lewis γέμισε τέσσερα τετράδια τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τις σκέψεις και την οργή. Το αποτέλεσμα ήταν το βιβλίο Grief Observed που δημοσιεύθηκε το 1961 κάτω από το ψευδώνυμο N.W. Clerk. Η ειρωνεία είναι ότι κάποιοι φίλοι του του πρότειναν να διαβάσει το συγκεκριμένο βιβλίο για  να ξεπεράσει την δική του απώλεια.


Από την ιστοσελίδα  http://www.businessinsider.com θα μάθουμε ότι ο Stephen King, έγραψε με το ψευδώνυμό Richard Bachman ώστε να γράφει δύο βιβλία το χρόνο, το ένα κάτω από κάθε όνομα, επειδή στην αρχή της καριέρας του υπήρχε η πεποίθηση από τους εκδότες ότι το κοινό δέχεται ένα μόνο ένα βιβλίο το χρόνο από έναν συγγραφέα.  Επιπλέον στο bookriot.com αναφέρεται πως με την χρήση του ψευδωνύμου ο King ήθελε να  επιβεβαιώσει το οτι τα βιβλία του αγοραζότανε λόγω της ποιότητάς τους και όχι εξαιτίας του ονόματος τους, επειδή ο ίδιος είχε προσωπικές αμφιβολίες.
Ομοίως, στο http://www.businessinsider.com διαβάζουμε οτι η Agatha Christie εκτός από αστυνομικά μυθιστορημάτα έγραψε και έξι αισθηματικά ρομάντζα με το ψευδώνυμό Mary Westmacott.
Επίσης, συγκεντρώνουμε  σχετικά άρθρα:
ενώ εδώ: Pen Names - Literary Pseudonyms (γλώσσα: αγγλική) 
βρίσκουμε ένα κουΐζ για λογοτεχνικά ψευδώνυμα

Kαι τέλος εδώ: Pen Name Generator (γλώσσα: αγγλική)

φτιάχνουμε με μηχανικό τρόπο το δικό μας ψευδώνυμο! Για παράδειγμα το δικό μου ψευδώνυμο, όπως προέκυψε από το όνομα μου Χριστίνα Βουμβουράκη και την υπόθεση πως είμαι Βικτωριανή συγγραφέας που θέλω να αποκρύψω το φύλο μου, είναι Cecil Vickers!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου